miércoles, 10 de abril de 2019

L’Acció, edició divendres 6 de setembre de 1935, pàg. 2


Solidaritat entre rabassaires.

Els rabassaires germans Salvador i Baldomer Soldevila i Soler masovers i cultivadors de la masia «Can Perdut» del terme de Terrassa, propietat de Francesc Soler i Smith resident a Vilanova i Geltrú, per una denuncia de l’amo de la finca, basada en un conflicte inexistent entre ell i els susdits germans hagueren d'anar a la presó per uns dies.

Uns dies que cabdalment es trobaren en el mig del batre. Amb la detenció d'ambdós germans rabassaires, la inajornable feina quedà paralitzada. Amb el risc evident, tardà com era, de que quan estiguessin lliures per a fer aquella feina, el temps no els ho permetés o les garbes ja fossin perdudes.

El Sindicat Agrícola de Rabassaires amatent amb els deures que imposa la camaraderia organitzà, integrades pels seus socis, unes importants brigades d'obrers pagesos, amb llurs estris i bestiar, les quals amb dos dies, ets 27 i 28 del passat agost, enllestiren les batudes per una quantia major a 100 quarteres de gra.

D'aquesta exemplar gesta de solidaritat, primera que es produeix a Terrassa en un aspecte social,─en el caire benèfic s'han donat nombrosos casos,—en reproduïm les següents fotografies, les quals, enmig d'un paisatge d’ègloga, el del Vallès tan pintoresc i tan nostrat, donen idea de com s'arrela i creix la idea social, i l’esperit de solidaritat i de classe entre l'estament rabassaire.

Com a nota simpàtica hem de dir que de 70 rabassaires invitats al treball foren més de 60 els que hi contribuïren, Això entre 500 dels qual; hom podia disposar.

El segon dia. la batuda acabà d'hora. A mitja tarda, quasi bé. Els batedors, amb la satisfacció del deure acomplert anaren aleshores a berenar a la font de Montserrat, propera a l'era, Allà, en Lluis Coma, president del sindicat de Rabassaires, regracià la col·laboració de tots aquells amics, en nom dels companys favorescuts, i exhortà a no defallir mai en el camí de les reivindicacions que s’han proposat aconseguir els obrers de la terra.

No hay comentarios: