lunes, 5 de noviembre de 2018

El Dia, Edició divendres 14 de juny de 1.935, pàg. 2


LA SUSPENSIO DE PAGAMENTS DEL BANC CATALA HIPOTECARI

Avui, el tema principal de les converses ciutadanes ha estat la suspensió de pagaments del Banc Català Hipotecari, que, com és sabut, té una sucursal a Terrassa des de fa dotze anys.

Com ja es pot suposar, les oflcines d'aquest Banc a la nostra ciutat han estat avui un continu entrar i sortir de persones afectades per la suspensió de l'esmentada entitat de crèdit i estalvi. Contràriament al que ahir ocorregué els interessats han estat avui atesos per personal d'oficines del Banc, el qual s'ha hagut de multiplicar materialment per a satisfer el natural interés de socis, compte-correntistes i clients que, à Terrassa sol, se'ns assegura que passen del miler.

Com és corrent en semblants casos, els primers esforços han estat en el sentit de tranquil·litzar; dintre el possible els afectats, als quals s'ha donat una impressió optimista sobre la situació econòmica real del Banc.

El Jutjat d'instrucció de la nostra, ciutat, ha rebut ja l'exhort del Jutjat número 4 de Barcelona, que és el que tramita la suspensió, per tal que siguin nomenats immediatament els interventors legals que a les sucursals de Terrassa i Olesa de Montserrat intervindran des d'ara els assumptes i operacions del Banc durant el període de tramitació judicial de la suspensió de pagaments.

Tal com manifestàvem ahir, a Terrassa la suspensió afecta un nucli considerable de petits industrials, comerciants, agricultors, propietaris, etc., que constitueixen el gros de la clientela del Banc. També figuren, però, entre els dipositaris, socis i subscriptors de títols, gran nombre d'obrers i gent modesta que hi confiaren els seus estalvis, atreta en bona part per les condicions d'avantatge que el Banc els oferia, les facilitats que trobava el petit estalvi per a la compra de títols de l'entitat a terminis mensuals, trimestrals, semestrals i anuals, a base d'un interés respectable i una acumulació de beneficis a l'estil que s'acostuma en societats cooperatives d'aquesta naturalesa.

A més de les operacions d'aquesta índole, el Banc català Hipotecari, d'ençà de la seva fundació que parteix del mes de gener de 1924, es dedicava als comptes-corrents personals amb interés de tres a set per cent a la vista i a terminis fixos de sis i nou mesos i de un a cinc anys; a la negociació i cobrança de lletres i efectes de comerç descompte de lletres, préstec, compra i venda de valors i col·locació de capitals en primeres hipoteques, a base d'un sis a un set per cent d'interés, etc. etc.

Ens consta que entre els posseïdors de títols de l'esmentat Banc, hi ha també nombrosos sacerdots.

No hay comentarios: