martes, 6 de octubre de 2020

L’Acció, dilluns 23 de novembre de 1.936 pàg. 2

L'hora pòstuma del lluitador Durruti 

L’ENTERRAMENT.

Des de primeres hores del matí acudí una gran gentada al local  dels  Sindicats   de   la  C.  N.  T. Els  balcons i terrats de  la Via Laietana, estaven curullats de gent. A dos quarts i cinc d'onze la comitiva es posà en marxa pujant vers la Plaça Urquinaona. Procedia el destacament de motoristes de la Guardia Municipal i esquadró de cavalleria mixt. Seguien els milicians de les columnes Llibertat, Ascaso i Durruti i la banda de les milícies que en passar davant la casa de la C. N. T. i la F. A. I. interpretà «Els fills del poble». 

A continuació, el taüt escortat per milicians i presidències formades pels Comitès Nacionals i Regionals de la C. N. T. i el Peninsular de la F. A. I. entre les quals hi anava el representant del Govern de la República, ministre de Justícia, Garcia Oliver i la d'autoritats. Aquesta era representada pel nostre President Lluís Companys, Cònsol de la U. R. S. S., i Consellers de la Generalitat, i els  ministres de la República Aiguader i Peiró. 

Darrera el taüt anava la muller del difunt visiblement apenada. A continuació es pot dir que hi venien totes les representacions sindicals i polítiques de la nostra terra.

En passar el taüt i la presidència, el poble, amb un silenci absolut aixecava els punys. En tot el trajecte foren llançats damunt el fèretre rams de flors. Arribà a la plaça de Catalunya a les dotze.

El pas per les rambles fou emocionant. En arribar davant al monument a Ascaso situat davant del Cadci, el fèretre fou portat al lloc on caigué el malaguanyat militant i de nou es reintegri a la comitiva fins al peu de Colom, on s'acomiada el dol després dels parlaments de Magrinyà, cònsol de la U.R.S.S. Garcia Oliver i president Companys.

DELEGACIONS LOCALS DE L'E. R. DE C. A L'ENTERRAMENT.

El nostre partit feu pública la següent nota:

«Ha mort un cabdill de l'exercit del poble. Bonaventura Durruti. Esquerra Republicana de Catalunya comparteix el dolor que la irreparable pèrdua ha produït als companys de la Confederació Nacional del Treball i de la Federació Anarquista Ibèrica, i expressa la seva ferma convicció que aquesta nova  víctima del feixisme criminal sabrà ésser venjada per tots els companys que integren el  front antifeixista.»

La nota acaba fent una apel·lació al sentiment de camaraderia dels afiliats a E. R. de C. per tal que assistissin a l'enterrament, ja en caràcter oficial ja particular.

En conseqüència, el nostre partit fou representat a la fúnebre manifestació, per uns delegats del C. E. L: membres de Junta de «Fraternitat Republicana» i un grup de socis i dirigents de la Joventut d'E. «Estat Català».

En aquesta emergència fatal, «L'ACCIÓ» s'associa al dol de la C. N. T. i al dels familiars de l’heroi caigut.

ANÈCDOTA QUE MARCA UN CARÀCTER.

La premsa ha publicat una anècdota d'aquest lluitador, fort i brau com els roures, que l’ha vençut però, la mort.

Un matí del passat agost, un dels Joves lluitadors de la seva columna li  suplicava de retornar a la seva llar catalana, a l'objecte de tancar per darrera vegada els ulls de la seva mare moribunda.

─Tu ets voluntari, company—  digué Durruti ─ i no puc manar en tu perquè jo no sóc un general ni tu un guerriller a sou. Has deixat les armes del treball per a empunyar aquestes altres que pugnen amb els nostres sentiments però que són la defensa de la Llibertat. Sàpigues però, que lluites per una llar més gran que la de la teva família i per una societat més humana.  Jo no puc, de cap manera, violentar els teus desitjos. Però ara, reflexiona i pensa que per cloure els ulls de la teva mare, vas a deixar per un moment desguarnida la trinxera.

Aquell xicot, impregnat també de somnis llibertaris, medità uns moments. Va ésser ràpida la meditació, i amb els ulls encesos i el rostre il·luminat, contestà virilment i resoltament:

─Bé, Durruti, retorno a la trinxera.

Aquest era Durruti. Així tractava ell els seus germans de lluita i amb els seus germans de lluita mantenia amb fermesa solament comparable a la dels guerrillers d’antany, en la barrera infranquejable davant la qual el feixisme del sector aragonès, no va passar i no podrà passar.

No hay comentarios: