viernes, 9 de octubre de 2020

L’Acció, divendres 27 de novembre de 1.936 pàg. 1 i 2

"Affaire" interessant

Una dona de vida dubtosa, de tren sibarític i luxós, ha estat detinguda a Barcelona; i al seu domicili li han estat trobats importants documents que comprometen pròcers i patricis terrassencs, avui traspassats o absents.

Resulta que la detinguda és una ex-monja de les Carmelites del carrer del Vall.

Dimarts proppassat fou detinguda a Barcelona una dona de vida dubtosa, la qual no va saber explicar prou clar els mitjans de vida amb que comptava i per recaure damunt d'ella sospites de complicació en els esdeveniments del 19 de juliol.

La tal «fulana» vivia en un pis luxosíssim, instal·lat a la Gran Via Laietana, i on rebia algunes visites de caràcter sospitós. En personar-s'hi la policia ella va incórrer en algunes contradiccions que determinaren la seva detenció, i en un registre minuciós que es feu al seu domicili se li trobaren lletres comprometedores, alguna d'elles d'una «personalitat» de Terrassa, avui traspassada, i que ha palesat fins a quin grau de corrupció havien arribat els sabotejadors de la República, la moralitat dels quals avui s'exposa a la llum pública.

Amb l'ajuda d'un agent de Ia brigada d'investigació, amic nostre, i per creure d’interès per la nostra ciutat l'aclariment d'uns fets tan especials, ens personàrem ahir a la capital per a poder informar els nostres lectors i oferir-los-hi les primícies d'aquest «poema» feixista.

HAVIA ESTAT EN UN CONVENT TERRASSENC.

Dolors Costa i Masó, fa set anys va desaparèixer del convent de les Carmelites del carrer del Vall. Les monges no varen donar gaires explicacions a ningú d’aquesta desaparició; ningú va importunar-les massa per a saber el seu parador. Per altra part era inútil preguntar-los-hi, car es tancaven en un mutisme misteriós.

La tal Dolors, però, que llavors comptava vint-i-set anys i era molt bella, va anar a parar,—segons es desprèn de les seves declaracions —a una clínica del carrer de Balmes on va tenir un fill, del qual no ha pogut esbrinar-se el seu parador, i al cap de poc s'instal·lava, ja deixades del tot les seves robes talars, en un pis del carrer de Muntaner.

Allí, durant tres anys visqué d' una renda que li passava un oncle seu, terrassenc segons el dir d'ella als veïns. El cas és però, que a Dolors la visitava de tant en quan un jove terrassenc que ella afirmava ésser el seu cosí.

Els veïns que han declarat a les interrogacions fetes per la policia, han afirmat també que Dolors era tinguda, per una dona decent, puix a comptar per les visites que rebia —monges i capellans—passat del seu cosí era una dona retreta que no molestava ningú.

Tot d'una desallotjà el pis del carrer de Muntaner, i sense dir on anava als veïns, s’instal·là a la Via Laietana en el mateix lloc on ha estat detinguda. Va millorar la seva sort i des de llavors es presentà amb un luxe extraordinari. Havia canviat d’amant,  car el jove cosí la traspassà a un ric potentat de la nostra ciutat, que a més la feu secretària de les seves trifulgues polítiques.

En el pis de l'esmentada «fulana» hi desfilà la nostra «millor» societat, que  no tenia cap inconvenient en fer-li tota mena de complaences, malgrat la seva vida dubtosa. Allí es conspirava, i és allí on s’han trobat lletres tanmateix ben comprometedores per alguns que encara neden entre dues aigües.

UNA LLETRA DEL BISBE DE BARCELONA

Entre un plec de lletres hàbilment amagades en un quadre antic, a les quals la policia considera de molta importància per a l’aclariment d'alguns fets, se n’hi trobava una del bisbe de Barcelona Dr. Irurita, en la qual li donava les gràcies per la seva «,..sol licitud i per haver recaptat d'aquell entusiasta i il·lustre terrassenc, cinc mil pessetes per la nostra causa..,».

Més avall, li donava ordres per l’avenir, la beneïa paternalment i li deia «ovejita del Señor i respetable dama». Ara que, francament a nosaltres ha resultat una «ovejita» que es portava l'oli.

En el seu poder també s'hi han trobat valors i documentacions provinents d'alguns ex-convents de la nostra ciutat que ella ha confessat tenir en dipòsit des fa molt de temps.

A més de tot això recau damunt d'ella la denúncia per infanticidi, la qual cosa vol dir que no se n'escaparà així com així.

ELS MISTERIS DEL CARNER DEL VALL

Una de les coses més divertides, i a l'ensems més repugnants, són les declaracions que aquesta monja emancipada, ha fet de la seva vida passada, o millor dit de la vida de comunitat entre les carmelites.

Es veu que la «madre» i, que és així com s'anomena l’ofici d’alcavoteria entre aquesta gent, feia els ulls grossos a les assiduïtats interessades del jove fabricant, que al final resultà «cosí» de la Dolors. Per altra part no és que tingués una vena als ulls sinó alguna peça de tela, que de tant en tant entrava pel portal com a benèfic donatiu. Per altra part, la cuina del convent anava més grassa, i les festetes i cursileries que solien fer sovint trobaven un bon acolliment a la cartera del bon fabricant. Com voleu, doncs, que la «madre» agraïdíssima no li confiés aquella «filla» encara que hagués tingut de fer-ho amb safata?

En el convent, però, hi havia algú,—en tot hi ha excepcions— que no veia amb bons ulls aquestes entrevistes, car es prenia al peu de la lletra i amb massa bona fe la regla del Carmel. Aquesta «sor» va tenir un dia una agafada amb la «madre» i se’n varen dir quatre de fresques, o no gaire carmelitanes, digueu-ho com vulgueu. El resultat, però, fou advers a la monja protestatària, car al cap de poc rebia una ordre superior que la desterrava a un altra convent per «desobediència» i per faltar a la santa regla de la institució.

La declarant ha contat una infinitat d'anècdotes, que n'hi hauria per omplir un llibre. Prometem als nostres lectors fer-los-en sabedors dintre poc.

No hay comentarios: