domingo, 4 de junio de 2017

L'Acció, edició divendres 1 de septembre de 1.933, pàg. 3

A Terrassa l'Estat ens ha concedit un «Institut Elemental de segona ensenyança»

No podran cursar-s'hi tot el Batxillerat. No podran dir els nostres enemics, que no hem arribat a portar la cultura de la ciutat, al limit màxim que permeten les possibilitats actuals.

Per decret recentment publicat a la Gaseta, ha estat concedit a la nostra ciutat un «Institut Elemental de segon ensenyament» per a l'obtenció del qual els nostres amics de l'Alcaldia i de la Comissió municipal de Cultura, secundats pel digne Diputat a les Constituents D. Palet i Barba, feia molt de temps que maldaven. De seguida, després de l'adveniment de la República, ja s'iniciaren les gestions necessàries per a l'assoliment d'aquesta concessió cultural, gestions que han culminat darrerament amb l'oferta a l'Estat d'un local a posta per a la instal·lació del dit centre docent, dintre l'ària de la nostra Escola Industrial.

La constància incansable dels nostres homes beneficia Terrassa amb un Centre d'ensenyança universitària, que ha de resultar de positives aventatges als joves compatricis que es vegin precisats a cursar els competents estudis inicials de qualsevulga carrera académica.

Es amb esclatant satisfacció que donem la noticia a la ciutat.

El fascisme a Terrassa

HI HA ARRIBAT PERÒ, D'UNA MANERA HUMIL, VERGONYANT QUASI.

A la matinada d'ahir aparegueren per les cantonades de Terrassa unes modestes paperetes engomades del darrera, enganxades amb saliva als murs de les cases, heralds anunciadors de l'ideal fascista i de l'adveniment del caos ideologic a Espanya.

Un exemplar que vàrem poder heure ens dona les següents elocubracions, pròpies d'En Perogrullus o d'un Nietzche de la monarquia:

«Santiago y cierra España
Sólo la fe es merecedora del triunfo.
Sirve un ideal con fé.
El ideal del español es ESPANA.
El ideal de España es el FASCIO.
IDEAL, ESPANA, FASCIO, es la trinidad de mi salvación».

Mentre el facisme a casa nostra s'acontenti fent oracions murals amb unes minuscules proclames engomades del darrera, no hi ha por que la reacció s'ensenyoreixi del poder del poble.


No hay comentarios: