domingo, 8 de marzo de 2020

Confluent - 01/06/1936, Pàgina 10 de 12


MESTRE SERRAT.—Amb motiu de l’aplec que el F. de la S. de Barcelona acaba de dedicar al nostre Mestre Honorari senyor Ramon Serrat, l’excel·lent artista Jaume Pahissa des del Butlletí de l’esmentat Foment l’hi ha dedicat aquestes encertades i belles paraules que ens complauen reproduir: «Vaig conèixer Ramon Serrat en una ocasió ben satisfactòria per ell: va ésser en el concurs per a la provisió de la direcció de l’Escola Municipal de Música de Terrassa; el jurat, que el mestre Morera presidia i del qual jo era un dels membres, va adjudicar la plaça al jove compositor Ramon Serrat.

Com va ésser encertat aquest fall ho prova la profitosa labor que al front de l’Escola de Música de Terrassa, el mestre Serrat, ha anat desenvolupant, cada any amb major eficàcia i més evidents resultats. Diferents vegades he tingut l’honor de presidir els exàmens de fi de curs de l’Escola i sempre he pogut constatar el bon estil i la musicalitat de que han donat prova els alumnes.

En una altra ocasió vaig tenir el plaer de dirigir una composició simfònica del mestre Serrat, executada per una excel·lent orquestra, en un concert celebrat a Terrassa. En aquesta obra s’hi palesava el sentit orquestral del seu autor. L’orquestra sona ampla, neta i viva. Les idees són originals, d’un caràcter noble i d’un accent profundament català. Les harmonies, sens ésser complicades, són interessants i tenen un aire romàntic que de tant en tant unes lleugeres pinzellades de sentit modern fan més saboroses i els donen un punt de picant. i, per damunt de tot, se sent córrer per les veus de la música de Serrat, una vida i una frescor que fa que de seguit penetri en l’esperit del qui l’escolta.

Totes aquestes qualitats es troben en les obres del mestre Serrat; en les seves cançons; en les seves composicions instrumentals; en la seva última òpera «El somni de Neus», que conté moments molt feliços en alguns corals i cançons, sovint de molt bella melodia, infons d’intens sentiment popular català i en les seves nombroses i gustades sardanes que són les que han fet més popular el nom del seu autor.

Són aquestes qualitats, manifestació clara d’un valor musical ben positiu i d’una ànima d’artista, les que han fet que avui l’Aplec de la Sardana sigui dedicat, merescudíssimament, a un compositor que té una inspiració profundament catalana i que sap expressar-la amb un llenguatge i una tècnica ben correctes i ben sentits, el mestre Ramon Serrat, el meritíssim director de l’Escola Municipal de Música de Terrassa».

No hay comentarios: