lunes, 23 de marzo de 2020

L’Acció, divendres 12 de juny de 1.936 pàg. 2


Detencions de feixistes a la nostra ciutat.

Retallem de «La Humanitat» edició d’avui:

«L’autoritat governativa s’assabentà fa uns dies de determinades relacions existents entre elements de remarcada significació feixista de Terrassa amb  altres de diverses localitats espanyoles, la missió dels quals consistia, quan menys a propalar enfundis inventant notícies d’esdeveniments grans per tal de produir alarma i desviar l’opinió contra el règim republicà.

Per mitjà d’una estreta vigilància prop dels esmentats elements, ha pogut comprovar-se la relació que els era atribuïda. Així mateix ha pogut provar-se que ells, pel seu compte, es dedicaven a repartir fulls clandestins amb els quals es tractava de produir efecte entre els monarquitzants donant-los esperances quimèriques a base de falsedats, significant al mateix temps una feblesa que no existeix en els organismes del Govern.

La demostració de la inexistència d’aquesta feblesa, ha estat ràpida i definitiva. Tan aviat com han estat provades les sospites que es tenien sobre l’actuació criminal dels esmentats elements, s’ha procedit a la seva detenció. Amb aquest fet, les autoritats de Catalunya han posat de manifest, d’una manera que no deixa lloc a dubtes que aquí no es procedeix impunement en els atacs contra el règim. Aquí, és ben clar, no actuaran els monàrquics com ells voldrien. Les seves maniobres contra la República i contra Catalunya seran sempre descobertes i tan aviat com descobertes i tan aviat com descobertes, desbaratades i anorreades.

Les detencions practicades ahir a Terrassa, ho foren en nombre considerable. Als domicilis dels detinguts es practicaren els consegüents escorcolls i tot fa suposar que pel resultat de les investigacions que s’estan practicat, s’aclarirà l’abast d’aquests maneigs i se’n deduiran responsabilitats, les quals seran rigorosament exigides.»

Amb motiu de la detenció que ahir a la tarda efectuà la policia d’un jove anomenat Josep Farràs, domiciliat al carrer de la Mina, 25, el qual durant el vespre del passat dimecres havia fet ostentació d’unes galerades que havien d’ésser publicades per «Crònica Social», d’uns fantasiosos successos completament falsos, aquest matí han seguit noves detencions a les quals hom ha donat des de Barcelona extraordinària importància.

Es tracta de quasi la totalitat dels components del cos de redacció del col·lega carlí i feixista «Crònica Social», a l’impremta del qual s’imprimí la susdita galerada.

Entre els detinguts hi ha Lluis Ventalló, domiciliat al carrer del Nord, 83; Miquel Palomares, Suris,12; Francesc Playá, Carretera de Montcada, 120.

També es troba detingut el destacat element tradicionalista, Josep Tapiolas, domiciliat a la Plaça de la República, 7, quart pis. Sembla que està detingut per altre assumpte, encara que relacionat amb els mateixos motius de les detencions dels altres.

Hi ha la impressió de que s’efectuaran noves detencions d’altres elements dretistes de la nostra ciutat. Aquest migdia mateix, han detingut altre individu de filiació carlina, els nom del qual desconeixem.

Els detinguts han estat traslladats a la Comissaria d’Ordre Públic, on han quedat a disposició del senyor Caselles.

No hay comentarios: