martes, 22 de septiembre de 2020

El Dia, edició dijous 12 de novembre de 1.936, pàg. 2 i 3

 

ELS MESTRES HAN DE POSEIR EL CERTIFICAT DE CATALÀ.

Disposada la necessitat que els mestres haguessin de posseir el certificat de Català per a poder exercir l’ensenyament, el Departament de Cultura i la Direcció d’Ensenyament de Català, ultra les facilitats que ja tenia donades als mestres, organitzà uns cursets gratuïts de quinze lliçons, que ja han començat de donar-se per professors especialitzats, i que comprenen ortografia, morfologia i sintaxi de la llengua, i història de la literatura moderna.

Els cursets de català per a mestres organitzats per la Conselleria de Cultura de la Generalitat han merescut una acollida fervorosa per part del magisteri oficial i privat.

El dilluns, dia 9 del corrent, començaren els quatre cursets que es donen simultàniament a la Universitat i a l’Institut Maragall de Barcelona.

La inscripció en aquests cursets cal formalitzar-la a l'oficina de la Sots-Secretaria de Cultura (Palau de la Generalitat) on es faciliten els corresponents butlletins. Actualment s'està completant ja la inscripció a la segona tanda de cursets, que comentarà, probablement, e! 14 de desembre pròxim.

El Tribunal Permanent de Català, en compliment de les mateixes disposicions de la Conselleria de Cultura i de la Direcció General d'Ensenyament de Català sobre l'obtenció del certificat de català dels mestres es reunirà el vinent dissabte dia 14, per a examinar tots els mestres que ho hagin sol·licitat en les condicions que es feren públiques oportunament.

Els exercicis; tindran lloc a l'Institut Maragall (carrer Provença) a les quatre de la tarda.

Cal que cap mestre no deixi d'aprofitar les facilitats que se li ofereixen per a posseir el certificat i, sobretot, per a aprofundir en el coneixement de la llengua de la terra.

UNA DELEGACIÓ RUSSA A TERRASSA.

Ahir a la tarda va estar a Terrassa una delegació del Comissariat de .Negocis Estrangers de Rússia, amb un intèrpret. Acompanyats dels consellers d'Economia i del Municipi local, els companys russos visitaren diverses cases de la localitat, a l'objecte d’adquirir alguns teixits del país, dels quals s’emportaren una important nota.

Resseguiren detingudament l’Anònima, sortint força ben impressionats de la visita.

Abans de partir, la delegació russa va donar als nostres consellers una cordial salutació perquè la trametessin al proletariat terrassenc, que tan activament treballa per la causa antifeixista.

Per mitjà de la premsa local, els consellers de referència trameten la salutació rebuda al proletariat local.

UN INTERESSANT AVÍS DE LA CONSELLERIA DE PROVEIMENTS.

Tots els comerciants que vulguin proveir-se de sucre, patates, mantega i altres articles a la Conselleria Municipal de Proveïments, prèviament hauran de recollir la tarja de racionament que a partir d'avui es dona a la dita Conselleria al preu de 0'25 pessetes.

IMPORTANTÍSSIM AVÍS ALS COMERCIANTS I PROPIETARIS DE CAFÈS I BARS.

Fins a nova ordre queda sense efecte l'impost posat en els cafès i licors, ha posat per la Conselleria de Proveïments i que es va fer públic per mitjà de la premsa local. Així mateix queda sense efecte, fins a nou avís, el càrrec de 2% per quilo de comestibles.

EL PREU DELS OUS.

El Control Obrer d'ous i aviram (C. N. T.) i (U. G. T.) notifica als ciutadans que els preus dels ous són els següents:

País, a 6 pessetes la dotzena. Estranger, a 4’20 pessetes la dotzena.

Sabut això, el Control de referència prega que sigui denunciat el comerciant que els cobri a més preu.

DETINGUT.

Es troba detingut al quarteret Municipal, a disposició de la Junta de Seguretat, el ciutadà Joan Busqueta (a) “Canonget”.

Ignorem els motius de la seva detenció.

No hay comentarios: