jueves, 10 de septiembre de 2020

El Dia, edició dilluns 2 de novembre de 1.936, pàg. 2 i 3

 

PRECISEN JOCS INTERIORS DE LLANA I COTÓ :: NOTA IMPORTANT DE LA JUNTA DE SEGURETAT.

Precisant, amb tota urgència, reunir jocs interiors de llana i cotó per als milicians que lluiten al front i altres a punt d'incorporar-se, es requereix tots els establiments i particulars perquè se serveixin lliurar tot el que puguin a la Junta de Seguretat (Departament de Guerra). Raval de Fermí Galan, ex-jutjat de primera instància.

Atesa la urgència del cas, aquest Departament sentiria haver de requisar els dits articles, de no tenir ressò la present nota.

D'UNES DETENCIONS,

El darrer divendres a la nit, obeint ordres superiors, es practicaren diverses detencions d'elements de significació feixista, de la nostra ciutat. .

Els detinguts, segons se'ns informa de manera particular, han estat traslladats, els uns a la presó de Barcelona i altres han romàs detinguts a la de la nostra ciutat.

A hores d'ara, han estat alliberats dos d'aquests detinguts, anomenats Josep Torres i Pere Geis.

La nit referida, en anar a procedir-se a la detenció d'un individu anomenat Trenchs, resident a l’Avinguda de l'Onze de Setembre, intentà resistir-se agredint els que volien detenir-lo i intentant escapar-se, motiu pel qual hom hagué de disparar contra el Trenchs. A conseqüència d'aquests trets, resultà mort allà mateix, ordenant-se el trasllat del seu cadàver al Dipòsit Municipal del Cementiri Nou.

LA DIADA DELS MORTS.

EI nou ordre de coses, ha imprès enguany a aquesta diada una veritable característica d'austeritat, sense faramalles ni exhibicionismes.

Multitud de ciutadans han concorregut a les dues necròpolis amb aquella premissa cordial de retre íntim tribut als familiars morts i no cal dir que, aquest any, el record i homenatge fervorosíssim als caiguts en la lluita contra el feixisme.

Entre aquestes remembrances, Terrassa ha pogut incloure sense opressions la que devia a les víctimes del 6 d'octubre a la nostra ciutat, els malaguanyats companys Paysan i López Fornieles, pare i fill.

Tant el cementiri del carrer de la Igualtat com la nova necròpolis de la carretera de Sabadell, han estat visitadíssims ahir i avui, a desgrat que ahir el temps plujós hi va restar concurrència, principalment al matí.

EL FESTIVAL DE DISSABTE A FRATERNITAT REPUBLICANA FEDERAL A PROFIT DE LES MILÍCIES ANTIFEIXISTES.

Dissabte, la societat Fraternitat Republicana Federal de la barriada de Sant Pere, va celebrar el seu anunciat festival a profit de les Milícies .antifeixistes, que a més serví per a inaugurar oficialment la senyera de l'entitat.

Varen cooperar a la festa la coneguda companyia teatral Joventut, la Banda Municipal, cedida generosament pel Consell Municipal, la Rondalla del Centre Aragonès i el quartet Torres. El programa del festival va desenvolupar-se de la següent manera:

Amb considerable nombre d'assistents a les onze del matí va tenir lloc un vermut d'honor, en el decurs del qual. va ésser hissada una bandera federal al balcó principal de l’edifici de l’entitat.

L’acte d’inauguració de la senyera oficial, s’efectuà a les tres de la tarda. Varis companys feren parlaments al·lusius a l’acte s’efectuava. Finits els discursos, la Banda Municipal, sota la direcció del Mestre Serrat, executà vàries composicions recollint fortes ovacions del molt públic que emplenava completament la sala d’espectacles de la societat.

A dos quarts de sis de la tarda va principiar el ball que finí entrada la vetlla i que va anar a càrrec d'una .orquestrina del Sindicat Musical terrassenc,

Finalment, a les deu de la nit, va començar la vetllada teatral i musical, darrer acte del dia. Els companys J. Llach i V. Aguilar interpretaren el diàleg "Escultures de marbre", essent ovacionats per la labor interpretativa.

Després va posar-se en escena el drama en un acte d'Ignasi Iglésies, '"Joventut".

A continuació, va actuar el quartet Torres, integrat per aquest, els tenors Josep Alegre i Lluís Crispí i el baríton Josep Nassarre. Varen cantar varis fragments de sarsueles de compositors espanyols. A remarcar, el tercet de l'òpera "Marina", que interpretaren en conjunt, acompanyats al piano pel mestre Torres. Davant els prolongats aplaudiments del públic, el tenor Alegre hagué de bisar "El trust de los Tenorios", el baríton Nassarre "Los Gavilanes" i el tenor Crispí, "La taverna d'En Mallol".

També s’apunta un nou èxit la Rondalla del Centre Aragonès, amb la cooperació dels cantadors Josep Albert i Faustí Ariño.

Com a fi de festa el grup teatral "Joventut", va interpretar el quadre de costums "El Carro del Vi".

Concretant, pot dir-se que assolí un èxit el festival celebrat per la Fraternitat Republicana Federal. El públic va correspondre amb escreix a la iniciativa de l'entitat. Va recaptar-se una important quantitat, que ha passat a engrossir la subscripció pro Milícies Antifeixistes.

PARTIDA DE MILICIANS D'ESQUERRA REPUBLICANA.

Quan les sirenes de la nostra ciutat han assenyalat les dotze, de la Plaça de la República ha partit un autocar de la casa Marimon Alegre, ple de milicians d'Esquerra Republicana, els quals es desplacen a Tarragona per a adjuntar-se amb els seus companys que hi partiren el passat divendres, a la nit, que es tro-ben a les ordres del Capità Medrano.

Els braus lluitadors han partit convenientment armats i equipats de roba d'hivern.

Han estat acomiadats pels seus familiars i bon nombre d'amics.

Els desitgem bona sort.

IMPORTANT DONATIU DELS OBRERS DE LA CASA SALA I COMPANYIA.

Amb destí als companys que lluiten .als fronts, els obrers de la casa Sala i Cia d'aquesta ciutat han fet un donatiu de cent jerseis.

Heus ací una gesta elogiable per tots conceptes.

NOTA DE L'ESCOLA INDUSTRIAL.

Els alumnes d'aquesta Escola que tinguin feta la seva matrícula provisional, hauran de presentar-se a la mateixa, amb el fi de formalitzar la seva inscripció i poder començar les classes del nou curs 1.936-37 en els dies que a continuació es detallen i a les 9 del matí:

Dia 4.— Alumnes de l'Escola Superior, grau d'Auxiliar i de Tècnic.

Dia 5.— Alumnes de nou ingrés i matriculats al grau d'Oficial Obrer en el curs anterior.

Dia 6.— Alumnes del grau de Mestre de l'antic pla.

No hay comentarios: