lunes, 14 de septiembre de 2020

El Dia, edició dijous 5 de novembre de 1.936, pàg. 2 i 3

 

PARTIDA DE MILICIANS.

En nombre de dos centenars, a les dues d’aquesta tarda han partit de la nostra ciutat vers Barcelona, els individus que es trobaven allistats com a voluntaris, a la columna de 16.000 homes, que s'ha organitzat a tot Catalunya. En l'expedició que ha partit, hi anaven milicians de les Sindicals terrassenques i també dels partits polítics.

De moment, els lluitadors terrassencs romandran a la capital, fins que el comandament ordeni al front on s’hauran d’incorporar.

Que la sort els acompanyi.

SON CRIDATS ELS INDIVIDUS QUE S'HAN DE PREPARAR MILITARMENT.

Dissabte vinent a les 10 del matí, són cridats a fer acte de presència al Cinema Alegria, els individus compresos entre els 21 i 30 anys inclusius, afectats pel decret de mobilització de la Generalitat de Catalunya, que hagin servit menys de 6 mesos i que ignorin la: instrucció militar, a l'objecte de començar a ensenyar-los la instrucció teòrica i comunicar-los el dia que principiarà la instrucció pràctica. Aquesta darrera tindrà lloc en dos camps d'esports de la ciutat i en cada camp hi actuaran dos dels quatre grups instructors formats a aquesta finalitat.

Sabem que la teòrica s'efectuarà en local tancat. Cada instructor agafarà un nombre d'individus als quals ensenyarà la instrucció teòrica. .A l'objecte de guanyar temps, aquests grups vindran obligats a preparar els seus companys no compresos en els mateixos.

CONSIGNES SANITÀRIES.

La Comissió Municipal de Sanitat es complau a fer públic el seu agraïment a tots els ciutadans terrassencs que identificats amb l'esperit cultural que anima el present instant revolucionari, han atès el seu prec d'abstenir-se de fumar en les sales d'espectacles, per ésser aquest costum perillós per a la salut pública, ja que els espectadors es veuen forçats a respirar en una atmosfera enrarida pel fum del tabac, que per la seva toxicitat resulta perillosa per a l'aparell respiratori.

No obstant, s'ha pogut advertir que una minoria integrada per elements titllats de feixistes, han volgut fer ostentació de la seva incultura encenent cigars durant la representació a les sales d'alguns dels nostres teatres i cinemes, sense dubte amb el propòsit de crebantar la consigna sanitària donada pel nostre Municipi, expressió legítima en l’hora present, de. la voluntat i dels designis del nostre poble.

La Comissió Municipal de Sanitat confia que d'avui en endavant, seran els nostres propis conciutadans, identificats amb la lluita antifeixista, els que faran complir als emboscats contrarevolucionaris. aquesta consigna sanitària de no fumar en les sales d'espectacles per raons de cultura i mútua convivència social.

EL FESTIVAL D'AQUESTA NIT A L'ALEGRIA.

Com s'ha anunciat, aquesta nit tindrà lloc al Cinema Alegria un festival benèfic a profit de les Milícies Antifeixistes i Hospitals de Sang, organitzat pel Sindicat Únic de Llum i Força de la nostra ciutat,

L'acte començarà amb un concert per la Banda Municipal, A continuació tindrà lloc un concert vocal a càrrec de valuosos artistes del poble, prenent-hi part: Conxita Panadés, tiple; Emili Vendrell, tenor; Antoni Palacios, tenor còmic; Antoni Biarnès, tenor, i Marc Redondo, baríton.

Com a final, es representarà la comèdia en un acte "La meva senyora", per l’Agrupació Teatral del Sindicat de Llum i Força, amb la col·laboració de l'actriu Dolors Pla.

ALTRES FESTIVALS PRO MILÍCIES ANTIFEIXISTES.

El drama "La Mare" de Rusinyol serà representat dissabte a la nit a la Casa del Poble, a càrrec de la seva secció Teatral, a profit de les Milícies Antifeixistes. 

També hi col·laborarà la rondalla aragonesa de cantadors i balladors de jotes que, es troba a Barcelona, on hi anà per a prendre part a la Olimpíada Popular.

CÈL·LULA D'INTEL·LECTUALS.

Per a demà passat, dissabte, a les sis de la tarda, tindrà lloc la formació de la cèl·lula d'intel·lectuals d'aquesta ciutat al carrer de Ramon Pont, local que fou del Círcol Tradicionalista, acte al qual els organitzadors, requereixen i conviden tots els elements del ram "Arts liberals" com són Metges, Advocats, Farmacèutics, empleats d'oficines, teòrics, novel·listes, periodistes, tenedors de llibres, etc. etc., per tal que hi facin acte de presència i s'hi enrolin cas que els contingui.

DOS ACCIDENTS DE TREBALL.

Mentre treballava en la construcció de material de guerra en un taller de la localitat. Anna Garcia, de 25 anys. casada, habitant a la Carretera de Castellar. 102. va donar-se un cop de martell a la mà esquerra, lesionant-se. Ahir a la tarda va ésser degudament assistida al Dispensari.

També va resultar ferit a la mà esquerra, en lliscar-li la destral amb què esporgava una perera del pali del seu domicili. Vall. 27. l'home de 41 anys, Pau Martínez. El facultatiu de torn al Centre Mèdic, va curar-li la ferida tallant que a la dita mà sofria el Martínez.

No hay comentarios: