viernes, 25 de septiembre de 2020

El Dia, edició divendres 13 de novembre de 1.936, pàg. 2 i 3

 

VISTA DE LA CAUSA CONTRA L’EX-SUPERIORA DEL CONVENT DE CARMELITES DE TERRASSA I LA SEVA GERMANA.

En la informació telefònica, ahir donàvem compte de la vista de la causa, per ocultació de capitals, contra les germanes Anna i Teresa Roca i Oller. La primera fins el dia 19 de juliol havia estat la Superiora del convent de Carmelites del carrer, del Vall de la nostra ciutat.

La vista va celebrar-se al Tribunal número 2 de la capital.

Per tractar-se de les dues primeres dones que han estat jutjades pels Tribunals Populars de Barcelona, hi havia molta expectació. Entre el públic hom pogué observar moltes dones, que no eren pas, segons es desprèn de les converses, molt inclinades a la clemència.

La primera de les processades, la monja, l'endemà de la sublevació abandonà el convent de Terrassa i es traslladà a Barcelona al domicili de la seva germana. Practicat un registre, foren trobades al pis de referència, 5.900 pessetes, propietat de la primera, i 1.700 que eren de l'altra.

Segons declararen les processades, els diners de la monja pertanyien al convent i els de l'altra eren el producte dels lloguers cobrats d'unes casetes que administrava.

Les dues processades no havien nomenat defensor, per la qual causa un individu del públic s'oferí a defensar-les. Pujà a les estrades, estudià en pocs moments el sumari i tingué una breu conversa amb les del banquet. Seguidament, començà la vista.

La primera de les processades declarà que feia 40 anys que era superiora del convent de Carmelites de Terrassa, del qual no havia, sortit mai. Ignorava el què passava al món i no sabia ni un borrall de política.

L'altra digué que, en veure la seva germana en perill, l'havia recollida al seu domicili.

La prova testifical, entre la qual hi havia testimonis d'organitzacions obreres, fou favorable a les processades, per la qual causa el fiscal retirà l'acusació contra Teresa i demanà per a Anna la multa de dues mil pessetes.

El Tribunal es retirà a deliberar, i al cap de poca estona dictà sentència absolutòria per a les dues processades. Aquestes, en assabentar-se'n, aixecaren el braç enlaire, amb el puny clos, i donaren un "Visca el poble!”

El públic que presenciava la vista, emocionat, donà crits de "Visca el Tribunal Popular!". "Visca la República!" i "Visca la Llibertat!".

Seguidament esclatà una gran ovació que obligà els membres del Tribunal a aixecar-se i rebre-la amb el puny enlaire.

AVÍS ALS MOBILITZATS QUE APRENEN LA INSTRUCCIÓ.

El comandament dels grups instructors que preparen militarment els mobilitzats per decret de la Generalitat de Catalunya compresos entre els 21 a 30 anys inclusiu, fa públic per a general coneixement dels interessats que si demà fa mal temps o bé n'ha fet durant la nit, tots els grups que en diverses hores del dia aprenen la instrucció militar al camp dels «Pajaritos», hauran de presentar-se a dos quarts de deu del matí al Teatre Alegria. Els que l'aprenen al camp de l'Harmonia, s'han de presentar a la mateixa hora al Cinema Recreo.

DENUNCIA PER AMENACES DE MORT.

Josep Gomà i Mas, de 39 anys, i la seva esposa Moria Rosa, de 34 anys, domiciliats al carrer d'Enric Fontbernat, 78, ahir a la tarda formularen una denúncia per amenaces de mort, proferides contra el Gomà. El denunciat és Isidre Pons, llogater de la casa núm, 74 del carrer de Pardo Bazán, la qual és propietat dels denunciants.

S'han començat a instruir diligències per a aclarir l'assumpte.

CAIGUDA DE GREUS CONSEQÜÈNCIES.

Ahir a la tarda, va caure daltabaix d'un arbre de molta alçària, on s'havia enfilat per a cercar un niu d'ocells, el noi de 13 anys. Marc Navarro, amb domicili al carrer de Montserrat, 14, produint-se lesions de consideració.

Traslladat el ferit al dispensari, va ésser curat pel doctor Allué. Presentava la fractura del cúbit i radi dret, fractura del radi esquerre en el seu terç inferior, probable fractura del cúbit dret i erosions i excoriacions a la cara.

Després de practicada la cura d'urgència, el Navarro ha quedat allitat a l'Hospital.

COMERCIANT PENYORAT.

Per la Conselleria Municipal de Proveïments ha estat imposada una penyora de dues centes pessetes al comerciant Juli Bou, domiciliat al carrer de la Salut, 23, per haver venut mongetes a un preu exorbitant. La dita mercaderia taxada a dues pessetes deu cèntims, ha estat venuda a 2'50 ptes.

AVIS IMPORTANT DE L'ASSOCIACIO D'EMPLEATS I TÈCNICS (U.G.T.)

La secció del Ram d'Alimentació i Detall de l'Associació d'Empleats i Tècnics (UGT) assabenta que el vinent diumenge dia 15, amb motiu de la diada de la Fira, els dependents dels establiments al detall treballaran el mateix horari dels dies normals o sigui: matí de 9 a 1, i tarda de 4 a 7.

En compensació a aquest dia, el vinent dimecres dia 18, serà festiu per als esmentats dependents.

LA FUNCIÓ D'AOUESTA NIT AL TEATRE DEL POBLE.

Avui a la nit, al Teatre del Poble tindrà lloc l'anunciada funció teatral, organitzada per la benemèrita institució Socors Roig Internacional i a profit de la causa antifeixista.

Serà posat en escena l'interessant drama "Tosca".

UN AVIS ALS COMERCIANTS SOBRE LA VENDA DEL SUCRE.

La Conselleria Municipal de Proveïments, assabenta novament a tots els comerciants de la localitat que la quantitat màxima i mínima de sucre que poden i han de vendre a cada client és la de mitja lliura al preu de 35 cèntims. Per tant, no poden vendre tres onces de sucre al preu de 20 cèntims.

Els infractors d'aquesta disposició, seran sancionats degudament.

ASSISTIDA AL DISPENSARI.

La nena de 9 anys, Maria Oliva, va personar-se ahir al Dispensari Mèdic, perquè li fossin curades unes ferides infectades al genoll dret, conseqüència d'una caiguda que sofrí al carrer Prim, on habita a la casa número 59.

CICLISTA ACCIDENTAT.

El jove de 22 anys, Eduard Sanmartí, solter, domiciliat a la Carretera de Rellinars, (bòbila), ahir a la tarda va sofrir un accident, poc després de sortir de casa seva muntat en una bicicleta.

L'accident va produir-se en un revolt de la Carretera de Rellinars, en topar el Sanmartí contra un cotxe matricula de Barcelona, per haver efectuat involuntàriament una falsa maniobra.

Malgrat que l'auto frenà ràpidament, la topada fou violenta, anant a parar a uns metres de distància el ciclista i la màquina.

Els dels vehicle recolliren l'accidentat i el portaren al Dispensari Mèdic, on fou degudament assistit pel doctor Allué que es trobava de torn. Sofria erosiona i contusions a la cara, mans, genolls i masegament general.

Va passar al seu domicili, una volta practicada la primera cura.

No hay comentarios: