sábado, 12 de septiembre de 2020

L’Acció, dimecres 4 de novembre de 1.936 pàg. 1

 

Una consigna: «Respecteu la petita burguesía»

I no obstant, a Terrassa no es pas  respectada

Cabdalment, al mateix instant en què el Diari Oficial de la Generalitat publicava el decret de col·lectivització d'empreses, començava a Terrassa a funcionar, en una pintoresca contraposició, el sistema col·lectiva en tot el ram de Construcció (C. N. T.- U. G. T., secció paletes). I als vuit dies de la provatura, no massa reeixida en la primera setmana, car sabem que els obrers compresos en la col·lectivització perceberen molt poc jornal, els obrers fusters d’ambdues organitzacions han començat també la col·lectivització llur.

Es lamentable que a Terrassa certes disposicions del Consell de la Generalitat no siguin acatades. Amb el bon anhel d'avançar més que els altres en matèria econòmica-social, bandegem l'esperit dels decrets dels nostres governants i els boicotegem llurs mandats. Mentre per la una banda, quan ens convé, volem recolzar-nos amb la Generalitat i els seus dirigents perquè ens ajudi i orienti quan ho creiem oportú al nostre criteri individualista ens posem a fer la nostra i prou.

I a fe, que aquest decret de col·lectivització vingué en un moment oportuníssim quan era necessari, imprescindible, per tal d'acabar amb les iniciatives particulars, amb els assaigs sense control que s'anaven portant a cap, els quals havien ajuntat al trasbals, provocat per la criminal subversió feixista, una altra pertorbació més profunda encara, puix que aquesta hauria estat deguda a fer les coses sense estudiar-les prèviament i sense rumiar les conseqüències funestes de descrèdit contra les normes de col·lectivització i socialització dels comerços i de les industries.

Per això el decret esmentat fixà el volum mínim de les empreses que hauran d’ésser col·lectivitzades o sigui aquelles que comptin amb més de cent treballadors. Això era per acabar d'una vegada amb l’atac insistent de grups incontrolats contra la petita burgesia que, a desgrat del que diguin uns grups ínfims, pot encara prestar uns serveis valuosos al nou estat de coses; sobretot en aquests moments de transició, en aquests instants que ens ha de preocupar es guanyar la guerra.

Dèiem ahir en un article de l’edició que per a donar el màxim rendiment d’eficàcia davant l’enemic, hi ha d'haver disciplina, molta disciplina, en els rengles de l'exercit d’avantguarda, I nosaltres afirmem que si es vol que la Revolució sigui afiançada i doni uns resultats pràctics, cal que totes les innovacions que es facin siguin ben meditades si no es vol caure en errors d’envergadura que després resultin difícils de rectificar.

Si no és en aquells casos d'abandonament, opinem que la petita burgesia ha d’ésser respectada, i no ha d'anar-se a expropiacions, ni incautacions, ni col·lectivitzacions que, més que altra cosa, podria semblar una espoliació inqualificable o bé les ganes desenfrenades de substituir un patró per un altre patró.

Atenem-nos doncs, obrers terrassencs, a la disposició del Consell de la Generalitat que regula la tasca de col·lectivització d'empreses. Tant la U. G. T, com la C. N. T, tenen una representació al Consell de la Generalitat i això creiem que els obliga a respectar tot el que es decreti. Estem segurs que  els  organismes responsables procuren complir-ho sempre. Però es indispensable que procurin tallar aquestes iniciatives particulars que, sense llur control es pot dir implanten unes innovacions que no són autoritzades pels homes responsables ni poden tenir altre resultat que un fracàs prematur d’un sistema que serà posat a la pràctica sense un mínim de possibilitats d'èxit.

Cal que tots els treballadors ho meditin bé el que volen i que es fixin amb el camí que cal seguir. Un pas en fals, avui podria tenir conseqüències funestes per a l'esdevenidor. Es per això que propugnem que sigui respectada la petita burgesia.

No hay comentarios: