sábado, 7 de diciembre de 2019

La Veu de Catalunya, 17 de març de 1.936, pàg. 20


Ha tingut lloc a l’Institut Industrial, la reunió general de tots els associats per a tractar de diversos assumptes d’ordre reglamentari de l’entitat.

S’ha fet lectura de la Memòria explicativa dels treballs del darrer exercici i entre altres assumptes, s’ha procedit a l’elecció dels càrrecs vacants a la directiva, essent elegits per al President d’aquesta junta, el senyor Pere Salom i Morera, i per als restants càrrecs a distribuir, els senyors Gaietà Vallés, Ramon Costa, Joan Vallhonrat i Ferran Sallent.

Resum dels serveis practicats pel comitè local de la Creu Roja, en el transcurs del proppassat mes de febrer del 1.936:

Trasllat de ferits a l’Hospital de Sant Llàtzer, 4; trasllat de ferits al Dispensari Mèdic, 1; auxiliats a la via pública, 2; trasllat de malalts a la Clínica Mental de Sant Boi, 2; Total, 9 serveis.

A l’església parroquial del Sant Esperit s’han celebrat els funerals per l’ànima de la virtuosa senyora Mercè Vancells i Vieta, vídua del qui fou també excel·lent compatrici, Joaquim Alegre, i mare dels industrials Lluis i Ramon Alegre.

No cal dir com ens hi associem cordialment i fem expressiva la nostra condolença als fills i familiars tots de la difunta, entre els quals es compten tants i tan benvolguts amics nostres.
Al cel sigui la senyora Mercè Vancells i Vieta.

Abans d’ahir, diumenge, a l’hora anunciada, tingué lloc, al cinema «Recreo», l’assemblea dels obrers del ram fabril i tèxtil de Terrassa, per a tractar de la disposició que el prendre davant de la situació dels obrers de l’esmentat ram acomiadats.

Unes dues mil persones assistiren a l’acte, el qual acabà a tres quarts d’una, després d’ésser aprovada la decisió que els obrers acomiadats després del 16 del proppassat mes de febrer havien de tornar a les fàbriques d’on havien estat trets i reintegrar-se al treball.

Els obrers, en el cas de trobar la màquina ocupada, s’havien de limitar a romandre al costat del nou treballador, però cal que no deixin de formar en els seus respectius llocs que ocupaven abans.

Totes aquestes operacions calia efectuar-les amb calma i sense discussions ni incidents, car la força pública havia promès no intervenir en la qüestió mentre no ocorreguessin incidents.

Per a discutir el que calgués, el Sindicat digué que seria nomenada una comissió que actuaria tot el dia, per tal que pogués ésser consultada convenientment.

L’acte transcorregué dintre el més perfecte ordre. Ahir, dilluns, en algunes fàbriques, obeint l’ordre del Sindicat, es personaren alguns obrers acomiadats, per tal d’ésser readmesos.

Alguns discutiren amb els patrons i els obrers els drets que creien tenir, i tot el dia romangueren a la fàbrica, al  peu de llur màquina o al corresponent lloc de treball.

D’altres, després de discutir el cas, tornaren a marxar per tal de consultar el Sindicat, on el moviment d’obrers fou bastant animat durant la jornada.

Pels carrers també es veien nombrosos grups de treballadors, relacionats o no amb el ram els quals comentaven el desenrotllament del dia, que pel cert transcorregué sense produir-se incidents lamentables.

No hay comentarios: