viernes, 13 de diciembre de 2019

La Veu de Catalunya, 20 de març de 1.936, pàg. 8


Secció Escolar de la Joventut Catalanista de Terrassa.

Conferència del doctor Agell i Agell.

Tal com estava anunciat a la Joventut Catalanista de Terrassa, va tenir lloc la conferència que sota el tema «Les funcions de les associacions escolars» havia de donar el Dr. Agell i que era organitzada per la Secció Escolar d’aquella entitat. Ocuparen la presidència, ultra el conferenciant, el president de la Secció Escolar de Lliga Catalana, senyor Josep Roig i Serra i el president de la Secció Escolar organitzadora de l’acte, senyor Angel Casanoves. El públic que emplenava el local estava format en la seva majoria per estudiants d’ambdós sexes. Vàrem veure, entre els molts assistents, la presidenta de la Secció Femenina d’aquella entitat, senyora Paulina Pi de la Serra, i el conseller federal de les Joventuts de Lliga Catalana, Sr. Francesc Junyent. Després de breus i encertades paraules de presentació, fetes pel senyor Casanoves, el doctor Agell feu ús de la paraula.

El conferenciant comença fent història de com van néixer les associacions escolars a casa nostra. Remarcà la condició cultural i patriòtica que animaven aquelles agrupacions escolars. Dedicà grans paràgrafs d’elogi a l’Associació Ramon Llull i sobretot al Centre Escolar Catalanista que va ésser l’escola on es formaren catalans il·lustres com Prat de la Riba, Cambó, Duran i Ventosa i tants d’altres que iniciaren des d’aquella organització l’obra d’apostolat de sembrar arreu de Catalunya l’amor a les nostres coses i a les nostres llibertats. Fou del Centre Escolar Catalanista d’on va sortir el moviment polític catalanista. Explica el conferenciant com eren desconegudes en aquella època les associacions escolars professionals per a la defensa d’aquells interessos dels estudiants. Aquestes eren només creades d’una manera accidental quan per la defensa d’un plet escolar es feia necessària aquella associació i l’objecte de la qual era més l’apropament de tots els estudiants en la defensa d’una causa comuna que no la d’un contacte constant de la massa escolar catalana.

L’estudiant ─diu el Dr. Agell─ necessita establir un equilibri per compensar el seu estat de concentració del seu esperit davant de problemes i qüestions que li són indispensables desenrotllar per obtenir els coneixements necessaris per fer-se digne del títol que aspira obtenir. Analitza a grans passades com era aconseguit aquest equilibri en la massa escolar de diversos països com ha adquirit estat, que l’apropen cada vegada més al que podríem anomenar perfecte. Fa veure d’una manera clara que és precisament aquesta la missió de les associacions escolars: la de facilitar a l’estudiant els mitjans que li han de proporcionar l’equilibri que ell necessita. Les associacions escolars han de posar a l’abast de l’estudiant allò que li és necessari per a completar-se físicament i culturalment. L’estudiant no sols ha de pensar, viure i conèixer els conceptes que li són exposats en els centres docents on ell cursa els seus estudis. Acaba el Dr. Agell la seva interessant conferència posant de manifest quals són els deures dels escolars de Lliga Catalana, els quals han de posar per damunt de tot el patriotisme i amor a Catalunya.

Les últimes paraules del doctor Agell són coronades d’una xardorosa ovació i fou molt felicitat per tota la concurrència.

No hay comentarios: