martes, 28 de enero de 2020

Crònica Targarina - 02/05/1936, Pàgina 4 de 22


CONTRA L'IMPERI DEL CRIM

El dimarts al vespre , la ràdio donà a conèixer la tràgica notícia del covard assassinat comés contra les persones de Miquel i Josep Badia.

La nova s'escampà ràpidament , causant profunda pena i justificada indignació, especialment entre els molts amics i coneguts que tenien a casa nostra els germans Badia , particularment Josep , que havia viscut fa alguns anys ací a Tàrrega , treballant al Banc de Terrassa.

Totes les converses, doncs, tots els comentaris, giraven a l'entorn de l'atemptat que ha segat dues vides pictòriques de joventut . Converses i comentaris que revelaven la pena i la indignació que ha produït ací, com arreu de Catalunya, aquest fet dolorós que ha tacat de sang, una vegada més, els carrers de Barcelona.

I això s'ha esdevingut quan la normalitat política a Catalunya havia passat a ésser un exemple per a la resta d'Espanya quan les lluites polítiques a Catalunya es desenrotllaven dins d'una convivència civil digna de tota mena d'elogis.

La violència , condemnable sempre, ho és molt més quan pren derivacions d'una tal criminalitat perquè, deixant de banda el criteri que pugui merèixer l'actuació política dels dissortats germans Badia, no hi pot haver res que justifiqui un crim tan repugnant.

Per això, davant d'aquest fet que ha commogut tot Catalunya, la reacció ha estat unànime. Tota la premsa i tots els partits sense excepció han deixat sentir la seva veu d'enèrgica protesta i han reclamat de les autoritats una acció decisiva i sense defallences per mor d'evitar que el pistolerisme mercenari torni a ensenyorir-se dels carrers de Barcelona.

CRONICA TARGARINA també hi vol ajuntar la seva veu que avui fem sentir amb més indignació que mai per la intenció que denúncia aquest acte de salvatgisme intolerable.

Evidentment aquest fet no pot quedar impunit i cal no desdir fins a trobar els culpables, inconeguts a l'hora que escrivim aquestes ratlles per bé que tothom, amb rara unanimitat, els assenyala prou directament. Contra aquests, doncs, autors materials i inductors, l'acció de la justícia ha de deixar sentir tot a la seva força.

Finalment, permeteu d'inclinar-nos profundament adolorits davant els cadàvers d'aquests dos home s vilment sacrificats i recordar tot el bo que havien fet per la causa de Catalunya, convençuts que la justícia sabrà complir el seu deure i les autoritats tallaran d'arrel el rebrot de salvatgisme que ha vingut a projectar una ombra sinistra en la normalitat de Catalunya.

No hay comentarios: