sábado, 18 de enero de 2020

La Veu de Catalunya, 24 d’abril de 1.936, pàg. 14


Feren honor a Terrassa el P. Gregori Mª Suñol del Monestir de Montserrat, i el doctor Lluis Carreras, dom Jhoner de Beyron, que recorda les seves magnífiques estampes: dom Maur Sablevrolles, antic conegut i col·laborador de la «Vida Litúrgica», i el reverend V. Coch, professor de Viena, congressistes de l’actual Congrés de Musicologia. No ha arribat encara a Catalunya dom Gajaed de Solesmes.

Els esperaven en el clos de les Esglésies romàniques de Sant Pere, per la Junta de Museus el senyor Francesc Pi de la Serra, tots els cantaires de la «Schola Cantorum», i una selecta concurrència de la cultura i catolicisme terrassenc.

En arribar els cotxes els il·lustrats visitants foren aplaudits i es dirigiren a l’Església de Santa Maria, on l’«Schola» amb una unció i justesa admirables sota la direcció del P. Miquel Altisent, entonà l’himne «Virgo del Genitrix»., en obsequi a la Patrona de l’Església, i tot seguit l’introit «Sapientiam». Feu ús de la paraula el doctor Carreras, qui feu a l’«Schola» la presentació dels hostes i de la significació de l’acte, i de la significació de l’acte, i de la representació que en aquells moments es feia viva de la universalitat de l’Església, i acabà demanant que fos cantat el Credo i, que ho fou per tots els assistents amb un entusiasme remarcable.

Després parlà en català, Dom Maur Sablavrolles del Monestir de Calcat, que manifestà el goig i l’emoció que li produïa l’acte i els cants que havia sentit.

Seguidament parlà el monjo alemany Dom Jhones el qual ho feu en llengua portuguesa, però ben entenedora, i comentà les paraules del prefaci «que non cessant camare» i «socia exultatione» que finí amb el cant del «Sanctus» per l’«Schola».

I, finalment, parlà el professor vienès en llengua francesa, però que es feu ben entenedora, i parlà del treball portat a terme en el seu país, i de la grata impressió que li havia produït l’«Schola».

Acabà amb el cant del Virolai i els hostes foren acompanyats a visitar les meravelloses esglésies, i anaren a visitar i a dinar a la torre que el notari d’aquella ciutat, senyor Francesc de P. Badia te a «can Prat», acompanyats del P. Gregori Maria Suñol i del P. Miquel Altisent.
Els savis hostes sortiren molt complaguts de la visita a Terrassa.

La policia efectuà un registre minuciós al local de l’entitat «Penya Ibèrica», situat al carrer de Ramon Pont, on després d’efectuat, practicà la clausura del local, per ordre superior.

El personal del jutjat que instrueix el sumari per les troballes d’armes, efectuades en els domicilis de diversos terrassencs, s’ha traslladat a la presó local, on es troba reclòs el detingut Pere Ballvé, per tal de notificar-li el processament de què ser a l’objecte pels motius més amunt esmentats.

Han estat ja alliberats els altres dos ciutadans que havien estat detinguts, per comprovar-se que les armes que els foren ocupades, eren totalment inservibles.

Resta detingut encara, el tradicionalista anomenat Torres, que com es recordarà, fou detingut durant el registre practicat al Círcol Tradicionalista de la nostra ciutat, el qual està esperant que li siguin preses les pertinents declaracions.

No hay comentarios: