miércoles, 29 de enero de 2020

El Dia, edició dissabte 2 de maig de 1.936, pàg. 2


La diada del Primer de Maig.

Com a tot arreu, s'ha celebrat a Terrassa la Festa del Treball.

L'atur que en anys anteriors no havia estat del tot intens, aquest any s'ha accentuat, restant inactius a més de les fàbriques i tallers, com és de suposar, cinemes, autobusos i multitud d'altres establiments i serveis que han originat la paralització més completa i la necessitat de buscar les diversions lluny de la localitat.

Tots els trens de bon mati carregaren infinitat de ciutadans que les emprengueren per les localitats i llocs veïns, tant per les bandes de La Floresta. Les Planes i sobretot Les Fonts, com els que anaren cap a Vacarisses, Monistrol i Montserrat, Viladecavalls, Olesa, El Cairat, i altres llocs semblants.

Les Fonts, com cada any. fou l'indret on milers de ciutadans anaren a celebrar suculents esmorzars amb esgarrifadores costellades, majestuoses arrossades i berenars amb enormes esqueixades, durant tota la diada.

El nostre Sant Llorenç, des de les Castellasses fins a la Cova del Drac, fou materialment assaltat per un formiguer de ciutadans que després de menjar uns quants quilòmetres i escampar per terra una bona dosi de papers i llaunes de sardines, es lliuraren a tota mena de jocs, sotraguejant-la a salts i fent-la escruixir després amb les notes de mil sarsueles de moda.

Aquesta alegria de la jornada se sentí igualment per totes les altres muntanyes del nostre voltant, des de l'inefable Can Poal, el familiar Molinot i el nostre modest però bell Pantà. fins a l'Obac, Castellsapera i les Pedritxes.

Un bon dia, assolellat i calorós, donà l'ambient precís a la jornada i pigmentà infinitat dc rostres i esquenes.

També ahir, i això ja dintre la classe de l'excursionisme pur, partiren trens enllà, per a celebrar les tres festes, ahir, avui i demà, en qualque reco llunyà, alguns grups de menja quilòmetres, ben carregats de tendes i minestra.

Encara quedà gent a la ciutat, emperò, la majoria dels quals dormiren fins al migdia i a la tarda donaren un volt per la Rambla. cap al tard, tot admirant les cues inacabables de compatricis que tornaven dels nostres voltants o descendien dels trens darrers, amb rostres vermells, moviments cansats i un pomell de primerenca ginesta.

En balcons, de centres polítics i oficials hi aparegueren banderes i en algun lloc algunes de comunistes.

La ciutat ha celebrat, doncs, amb intensitat sobretot gastronòmic excursionista. aquesta Diada del Treball que permet al ciutadà més anti-excursionista. sentir-se si més no per un dia, bonic de camp cent per cent.

DEMÀ, LA FIRA.

Demà diumenge, tindrà lloc al Passeig la tradicional fira de Primavera, que durarà fins el dimarts a la nit. com sempre. Ja acaben, a l'hora de sortir aquestes ratlles, d'estar instal·lades Iotes les parades, que com dèiem en edicions anteriors, són un grandiós nombre enguany.

En algunes societats. s'anuncien actes extraordinaris, sobretot balls, per a celebrar aquest esdeveniment que per uns pocs dies dona una vivor i animació extraordinària a la nostra ciutat.

S'ATEMPTA CONTRA UN JOVE, DISPARANT-LI DUES BALES AL VENTRE.

A un quart d'onze del proppassat dijous, quan Antoni Pérez, de 18 anys, que viu al carrer Major de Sant Pere, 32, passava pel carrer de la Granvia. varen aproximar-se-li, sobtadament i emparats en la foscor, dos individus sortits del porta! d'una casa veïna on s'havien amagat, els quals, una volta a frec de l’esmentat jove, li dispararen dues bales al ventre, fugint ràpidament una vegada comesa l’agressió.

El Pérez caigué pesadament a terra i als crits que feu i al soroll dels trets, comparegueren alguns veïns i vianants de les vies properes, tots els quals, una vegada assabentada de les senyes del caigut, procediren al trasllat del seu cos, a la casa on viu en l’esmentat carrer Major de Sant Pere.

.Allà ràpidament avisat el facultatiu, fou auxiliat de primer intenció pel doctor Parellada, el qual veient la gravetat de l’agredit ordenà el seu trasllat a l’Hospital, que s’efectuà mitjançant l’ambulància de la Creu Roja restant allitat en el referit centre benèfic.

Es temé molt que vista la direcció de les bales en sortissin afectats els intestins de la víctima, per ço que després de les cures pertinents decidiren els doctors del centre esmentat, procedir a la pràctica d’una delicada operació, per a esbrinar millor la gravetat de les ferides i curar-les millorment.

Com a resultat de l'esmentada intervenció quirúrgica, es comprovà que sortosament la part intestinal n'ha resultat gairebé il·lesa, ço que allunya un perill gravíssim I facilitarà la curació.

Després de l'operació, en el dia d'avui, l'estat del Pérez si bé continua essent perillós i greu, ofereix una tendència a millorar.

Els motius que han impulsat als agressors són desconeguts. La policia  practicarà avui, probablement i si l'estat del Pérez ho permet un interrogatori per a tractar d'esbrinar-los.

Amb tot es creu millor en alguna qüestió personal, que no pas degut a enemistats polítiques i socials.

No hay comentarios: