martes, 14 de enero de 2020

El Dia, edició dimarts 21 d’abril de 1.936, pàg. 2


Hostes il·lustres a Terrassa

Com havíem anunciat, feren honor diumenge a la nostra ciutat, a part dels catalans el P. Gregori M.ª Suñol del Monestir de .Montserrat i el Dr. Lluís Carreras, dom Jhoner de Beyron que recorda les seves magnífiques estampes: dom Maur Sableyrolles antic conegut nostre i col·laborador de la nostra "Vida Litúrgica" i el Rvnd. V. Coch. professor de Viena, congressistes de l'actual Congrés de Musicologia. No ha arribat encara a Catalunya dom Gajaed de Solesmes.

Els esperaven en el clos de les Esglésies romàniques de Sant Pere, per la Junta de Museus el senyor Francesc Pi de la Serra, tots els Cantaires de la Schola Cantorum i una selecta concurrència de la cultura i catolicisme terrassenc.

En arribar els cotxes, els il·lustres visitants foren aplaudits i es dirigiren a l’Església de Santa Maria, on la "Schola", amb una unció i justesa admirables sota la direcció, del P. Miquel Altisent. entonà l’himne "Virgo dei Genitrix" en obsequi a la Patrona de l’Església, i tot seguit l'introit "Sapientiam". Feu ús de la paraula, amb la traça en ell habitual, el Dr. Lluís Carreras, qui feu a la Schola la presentació dels hostes il·lustres i de la significació de l'acte i de la representació que en aquells moments es feia viva de la universalitat de l'Església i acabà demanant que fos cantal el Credo I, que ho fou per tots els assistents amb un entusiasme remarcable.

Parlà després, en català, Dom Maur Sablayrolles del .Monestir de Calcat i manifestà el goig i l'emoció que li produïa l'acte i els cants que havia sentit.

Seguidament parlà el monjo alemany Dom Jhones, el qual ho fa en llengua portuguesa. però ben entenedor i comentà les paraules del prefaci "'què non cessant camare” i "sòcia exultatione” que fini amb el cant del "Sanctus" per la "Schola". Fou potser el millor parlament.

I finalment parlà el professor vienès en llengua francesa, però que es feu ben entenedora i ens parlà del treball portat a terme en el seu país i de la grata impressió, que li havia produït la nostra "Schola",

Acabà amb el cant del Virolai i els il·lustres hostes foren acompanyats a visitar les nostres meravelloses Esglésies i partiren anant a visitar i a dinar a la torre que el Notari d’aquesta ciutat Sr. Francesc de P. Badia té a “Can Prat”, acompanyats del P. Gregori Maria Suñol i del P. Miquel Altisent.

Els savis hostes sortiren molt complaguts de la visita a la nostra ciutat.

No hay comentarios: