jueves, 23 de enero de 2020

El Dia, edició dilluns 27 d’abril de 1.936, pàg. 1


La jornada electoral a Terrassa

El fet que hom donés ja per descomptada la victòria del Front d'Esquerres, atesos els resultats recents de la consulta electoral del de febrer, és natural que llevés interès a la jornada d'ahir. Terrassa, en aquest sentit, observà la mateixa tònica que registraren aquestes eleccions arreu de Catalunya. El dia transcorregué sense apassionament per la lluita i, el que és de celebrar, en un ambient de ciutadania elogiable.

Amb tot, però, és de consignar la disciplina amb què formaren als respectius llocs els encarregats de presidir i organitzar l'elecció. En aquest aspecte, fora injust no esmentar el bon zel i actuació dels nostres amics en les tasques electorals de la jornada d'ahir. Interventors, caps de secció, apoderats i encarregats tots dels treballs electorals; acudiren als respectius llocs amb perfecta disciplina i donaren a les tasques el to d'organització i bon ordre habitual de Lliga Catalana, essent de remarcar també el concurs com sempre decidit i entusiasta de la Joventut Catalana.

Per cert que el temps veritablement primaveral del dia d'ahir, motivà que gran nombre de ciutadans es desplacessin al camp durant el matí i això contribuí a que els col·legis electorals no oferissin l'animació d'altres vegades a les primeres hores. Els electors afluïren més compassadament no es produïren, per tant, les acostumades cues al peu de les meses. De dues a quatre de la tarda, es notà una millor concurrència de votants, segurament dels molts que aprofitaren l'esplendidesa del temps per a passar el matí a fora.
Pel que diem, hom pot deduir, però, que el contingent de votants experimenta en la jornada d'ahir una minva sensible en relació a les anteriors eleccions del 16 de febrer. La manca d'apassionament per la lluita, es notà àdhuc a l'hora dels escrutinis, en què l'interès dels terrassencs pels resultats de la jornada fou relatiu, no registrant-se en els centres polítics la gran afluència de ciutadans que de les quatre de la tarda en amunt és característic dels dies d'eleccions quan aquestes provoquen aquell grau de tensió peculiar en les multituds.

Potser ni cal dir que durant el curs de la jornada, enlloc no va produir-se el menor incident. Tal fou la tranquil·litat i el sentit de civisme .amb què transcorregué a Terrassa aquest diumenge electoral per part de tots els sectors participants. Les meses es constituïren normalment a l’hora reglamentària i l'elecció es desenrotlli amb el major ordre, fent innecessària a tot arreu la presència de la força pública que consignem-ho també, no es mobilitzà sinó en proporcions discretíssimes per a garantia de l'ordre públic.

A les quatre de la tarda, els escrutinis començaren d'assenyalar els resultats de la votació que, com ja era previst, també a la nostra ciutat atorgaren el triomf per majories al Front d'Esquerres i les minories per a la candidatura de Lliga Catalana.

Veus ací la xifra dels resultats en els diversos districtes:

RESULTATS
                                    Esquerres                 Lliga

Districte 1 er.                2.318                         1.750
Districte 2 on.               1.470                         1.486
Districte 3 er.                2.348                         1.331
Districte 4 art.               3.136                         1.335
Districte 4 é.                 2.348                            659
                                    ---------                        ---------
                                                                                                                 
Totals:                         11.670                         6.561

No hay comentarios: