viernes, 22 de mayo de 2020

El Dia, edició dijous 6 d’agost de 1.936, pàg. 2


El dissabte dia 25. partiren els primers trens destinats al servei públic, per la línia dels F. F. C. C., de Catalunya, amb destí a la capital. A la tarda del mateix dia, marxa el primer tren elèctric, amb passatgers, de l'estació del Nord, també cap a Barcelona.

Cal que consignem que a dos quarts de 6 de la tarda del dia anterior a aquest dissabte, foren trobats a la Font de l'Olla, els cadàvers dels següents ciutadans:

Agustí Prat i Marcel. Gaietà Vallès i Pujals, Miquel Pascual i Elvira, Joaquim Barata i Rocafort, Joan Salvans i Piera. Manuel Vallhonrat i Comerma. Francesc de P. Badia i Tobella, Francesc Salvans i Armengol, i Josep Maria Duran i Carreras.

Abans que aquests cadàvers, ingressaren al dipòsit del Cementin Nou, els dels ciutadans Joan Tost, Cistòfor Torres i Cornet i .Angel Crespo, trobats morts en diferents punts dels contorns de la ciutat.

A mesura que passen els dies la tranquil·litat es referma, a la ciutat, Bars i cafès, sobretot els diumenges, es veuen extraordinàriament concorreguts i l'absència de perill feixista, fa que s'aminori el servei de vigilància, sobretot de cotxes al servei de l'aliança antifeixista.

El dilluns dia 27, s'efectuà el pagament als obrers dels jornals corresponents a la setmana anterior, repetint-se aquests pagaments, el proppassat dissabte, dia 3.

Els darrers divendres, dissabte i diumenge, es verificaren diverses reunions per tal de tractar del retorn al treball, el qual va verificar-se el proppassat dilluns, amb tota normalitat.

Darrerament, s'han practicat les detencions de Pere Ballbé i Ribes i Josep Torrentallé i Montaguesa, elements de filiació feixista.

També durant aquests darrers dies, han estat. trobats els següents cadàvers:

Dissabte, dia 25. de juliol. A la carretera de Sabadell, els de dos religiosos del Sanatori de Can Viver.

Diumenge, 26. A Les Fonts. Pau Valls i Boada, que, vivia al carrer .Gasòmetre, 13.

Dijous, 30. A la Carretera de Rellinars. Josep Badiella, que estava domiciliat al Raval, 23.

EI mateix dia, a la riera de la Carretera de Matadepera, fou trobat el de Jacint Figueras, que vivia al carrer de Sant Ildefons, 21.

Divendres, 31. A la Carretera de Rubí, el d’un desconegut.

En una cuneta de prop de Can Viver, s’hi trobà el d’un religiós escolapi.

A la carretera de Castellar, el de Pere Sebastian i Salvador, que vivia al carrer Emili Soler, 92.
A Can Barba, el de Josep Puig i Casas, de 32 anys, domiciliat al carrer de Fontvella 32.
A la Rabassada, Jaume i Joaquim Fornells.
A la Carretera de Matadepera, Joan Oliveres, domiciliat al carrer de Jaume Jover.
Al Poble dels Monjos, Lluís Escolà, militant feixista.

Dissabte, dia 1. A la Carretera de Martorell, són trobats morts els següents veïns d'Olesa: Josep Tobella i Galceran, Magí Tobella i Mach, Benet Margarit i Font, Josep Margarit i Duran, Ignasi Ribas i Duran, i Antoni Martí i Batallé.

Finalment, informarem sobre la formació del Comitè Local Antifeixista, el qual ha restat compost de la següent manera:

Dos representants d’Esquerra Republicana de Catalunya, un de les Joventuts d’Estat Català, cinc de la C.N.T dos de la F.A.I dos del P.O.U.M dos de la Unió Local de Sindicats y un representant de cada una d’aquestes entitats: Unió de Rabassaires, Acció Catalana Republicana, Fraternitat Republicana de Sant Pere, Sindicat de Ferroviaris, U.G.T i Partit Comunista de Catalunya.

Les dependències d’aquest Comitè, han quedat instal·lades a la ex-casa rectoral, en el carrer d’Alcalà Zamora.

No hay comentarios: