miércoles, 13 de mayo de 2020

L’Acció, dilluns 27 de juliol de 1.936 pàg. 2


FORCES POPULARS TERRASSENQUES A SARAGOSSA.

Per tal d’engrossir les columnes que diàriament es dirigeixen a sufocar la sublevació dels militars traïdors de Saragossa, el P.O.U.M., de la nostra ciutat, hi envia una cinquantena de militants seus.

Entre els expedicionaris locals s’hi troba el nostre bon amic Antoni Torrella, el conegut transportista.

Sabem que la nostra Joventut d’Esquerra «Estat Català» té preparada una nombrosa llista dels militants d’esquerra disposats a marxar a Saragossa.

TRENS DE MILICIANS QUE HAN PASSAT PER TERRASSA.

Ahir al vespre, passaren per l’Estació del Nord, dos nous trens d’expedicionaris, els quals com ja saben els lectors van sufocar la rebel·lia dels militars dels militars feixistes de Saragossa.

Esperaven el seu pas, nombrosos terrassencs, els quals saludaren i acomiadaren d’una forma apoteòsica els valents milicians de la nostra terra.

Entre els crits al·lusius que donaven els milicians, cal destacar, molts visques a Terrassa i a la República, a la F.A.I. i a la C.N.T.

ELS FACCIOSOS NO HAN DE TENIR REPRESENTANTS A L’AJUNTAMENT.

En virtut del decret del Govern de la Generalitat disposant que els consellers regidors dels Ajuntaments de Catalunya, no afectes al Front d’Esquerres, dessin en llurs càrrecs, serà disposat, pel que fa referència a Terrassa, que cessin en llurs càrrecs els vuit consellers que integraven la minoria feixista d’aquest Consistori, o siguin, els quatre de Lliga Catalana, els dos de Renovación Española, els del Círcol Tradicionalista i el del Partit Radical.

Seran substituïts pels quatre suplents que quedaven en la llista de la candidatura del Front d’Esquerres, Josep Caixelos, Maurici Prats, Josep Valls i Manuel Mateu.

Els altres quatre que manquen seran designats pel conseller de Governació, a proposta dels diversos partits del Front d’Esquerres.

CIUTADÀ NO CREMIS ALLÒ QUE JA ES TEU.

Ciutadans, no cremeu res. Tot ens farà servei. Manquen arreu molts edificis per a escoles; per a retir dels vells, per a sanatoris, per a museus, per a cooperatives, mutualitats i per a institucions populars. El cremar edificis no adoba res. Necessitem molts edificis.

EDIFICIS DELS QUALS S’HA INCAUTAT L’AJUNTAMENT.

L’Ajuntament, aquests darrers dies ha anat procedint a la incautació de diversos edificis religiosos abandonats per les persones de la secta confessional que els havien detentat fins ara. Son els següents, a part de l’edifici dels Escolapis de la incautació del qual ja en donarem compte en altra edició.

Asil Busquets; Convents i Esglésies de les Concepcionistes, Nord, 25 i 27 i Carmelites, Vall, 17; Esglésies i escoles del Patronat de Sant Josep situades al carrer de Colom i Infant Martí; Convent i església de les Carmelites, carrer Concili Egarenc; Convent Germanes Darderes, carrer Alcalà Zamora, i convent i escoles de les monges de Santa Teresa del carrer Major de Sant Pere.

També l’Ajuntament s’ha incauta, per ordre de la Generalitat, de l’edifici que la família Salvans posseeix a la Barata. Aquesta incautació té per finalitat preservar el patrimoni artístic que hi ha dintre el mateix.

UNA CUINA POPULAR PER ALS MILICIANS I GENT NECESSITOSA.

Aquest matí ha començat a funcionar la cuina popular, instal·lada a les Escoles Pies, i que subministrarà l’oportú aliment a totes les milícies armades de la nostra ciutat.

Un grup d’abnegades dones de la localitat, cuiden del confeccionament del menjar, el qual es fa a les espaioses cuines d’aquell superb edifici.

L’activitat en aquell lloc és grandiosa. Creiem que ha estat una feliç idea l’organització d’aital cuina popular.

TROBALLA DE NOUS CADÀVERS.

El passat dissabte, fou donada telefònicament a l’Ajuntament, la notícia de que a la carretera de Sabadell hi havia dos cadàvers.

Aquesta noticia fou cursada a la Creu Roja, on cuitaren a trametre-hi l’Ambulància, la qual trasllada els dos morts al dipòsit del Cementiri Nou.

Es tractava de dos religiosos del Sanatori de Can Viver, els noms dels quals desconeixem en aquest moment.

Ahir els hi practicà l’autòpsia el senyor Cadafalch. Han estat enterrats al Cementiri Nou.

Ahir al migdia, la Creu Roja es traslladà a les immediacions de Les Fonts, per tal de fer-se càrrec d’un cadàver que hi havia en la cuneta de la carretera.

El mort ho era per arma de foc i resultava ésser un jove d’uns 28 anys i una vegada portat al Cementiri Nou, pogué ésser identificat. S’anomenava Pau Valls i Boada i actualment vivia al carrer del Gasòmetre, 13.

Durant el dia d’ahir, solament ingressà al dipòsit judicial aquest darrer cadàver. Diem això per tal d’aclarir les murmuracions de la fantasia popular, la qual multiplica els morts d’una forma fantàstica.

EL PERILL DE LES ARMES DE FOC.

Mentre estava fent guàrdia a la carretera de Rellinars el milicià Antoni Martí, un company seu el ferí involuntàriament en disparar-se-li l'arma.

Fou portat seguidament a l'Hospital on el curaren convenientment.

Ha estat hospitalitzat a la mateixa cambra on jeu el militant de la C.N.T. Josep Domènech. 

Aquest continua millorant notablement, i ja quasi podem dir que es troba fora de perill.

NENA ATROPELLADA.

Ahir al matí, un cotxe atropellà una nena a la carretera de Matadepera. S'anomena Montserrat Pons i està domiciliada a la mateixa carretera al número 198.

El cotxe atropellador portà al Dispensari a la infortunada nena, la qual pateix una ferida amb esquinçament a la regió perineal.

També sofria altres ferides contuses.

No hay comentarios: