domingo, 10 de mayo de 2020

L’Acció, dijous 23 de juliol de 1.936 pàg. 2


La crema dels estris i imatges de les esglésies i convents

Les provocacions i el tiroteig que durant el matí del diumenge partien dels molts convents i esglésies de Barcelona, omplí d'indignació el poble que decidí fer justícia per sa mà. Ens diuen que allí els «padresۛ» i «hermanos» varen dur a terme una sèrie de canallades indignants. Tot el sant dia ─naturalment, per a ells ─se’l passaren gastant plom, metrallant els vianants, hàbilment parapetats. El cinisme dels ministres de Déu arribà fins a disparar contra un cotxe de la Creu Roja que transportava ferits a l’Hospital de Sant Pau.

Ja el mateix diumenge foren en gran nombre els edificis clericals que foren purificats per les flames. El dilluns la crema continuà, fent elevar a una impressionant xifra la llista de convents exterminats pel foc.

Els pobles i ciutats de tot Catalunya secundaren l’exemple. De Sabadell, Manresa, Vilafranca, Vic, etc., ens arribaven notícies dels sinistres que el poble provocava en les esglésies i convents.

La ira de la multitud pogué ésser continguda a Terrassa fins dimarts a la tarda. Al matí, un grup ja havia intentat encendre les esglésies romàniques, de la qual cosa desistiren després d’escoltar els raonaments de persones de molt predicament, que els convenceren del repudi internacional que aquelles masses s’emportarien si destruïssin un dels millors exemplars en el món d’art romànic.

L’onada d’indignació popular fou continguda, encara que sense poder evitar que els mobles i icones de totes les esglésies i convents de la localitat fossin trets al carrer i cremats en una gran pira al mig de la via pública.

HA MORT «EL XATO DELS CARLINS»

Al dipòsit del Cementiri Nou ha estat conduit aquesta tarda el cadàver d’un home mort per arma de foc que ha estat trobat prop de Matadepera.

Notícies de bona font ens diuen que é el cadàver de Jacint Trullàs, d’ofici metal·lúrgic, militant del carlisme, conegut popularment amb el nom de «El xato dels carlins».

No hay comentarios: