lunes, 18 de mayo de 2020

L’Acció, dilluns 3 d’agost de 1.936 pàg. 2


La represa del treball i la normalitat desitjada.

Aquell estamordiment, aquella intranquil·litat, aquella angoixa que s'havia apoderat de l'esperit dels terrassencs justament espaordits davant les tràgiques proporcions de la criminal subversió feixista, han anat desapareixent lentament dels rostres dels ciutadans, i tot I el col·lapse que ha sofert la vida ciutadana, la confiança i la tranquil·litat reneixen  ja d'una manera ben palesa.

Ahir els carrers i passeigs creu curulls de ciutadans. La Rambla sobretot estava concorreguda com en dies de gran solemnitat, amb les terrasses dels cafès i bars plenes a desdir.

Circulen ja menys automòbils amb gent armada. Això és degut a l'acord adoptat ahir pel Comitè d'enllaç de les Milícies Antifeixistes, consistent en concentrar totes les forces als llocs d'entrada i sortida de la ciutat, sota la garantia de que no han de succeir actes de pillatge ni assassinats. Així és com han estat creades unes patrulles de control que tindran cura d'assegurar, dia i nit, d’una manera enèrgica i responsable, el manteniment de l’ordre revolucionari.

Avui en totes les fàbriques, tallers, obres i despatxos s'ha reprès el treball sense incidents de cap mena, malgrat els molts que havien estat previstos. El soroll característic de les nostres fàbriques dona un aleteig de vida a la ciutat i la sensació indubtable de que la normalitat va imposant-se.

LA SETMANA DE QUARANTA HORES EN LA INDUSTRIA FABRIL I TÈXTIL.

El sistema i horari adoptat per aquests obrers és el de treballar vuit hores diàries  els cinc primers dies de la setmana—de 8 a 12 del mati i de 2 a 6 de la tarda—fent festa tot el dissabte.

Els obrers dels torns treballaran vuit hores diàries els quatre primers dies i sis els divendres, per tal com la seva setmana de treball és només de 38 hores.

L'ORGANITZACIÓ DE LES MILÍCIES COMARCALS.

Rebem la següent nota:

La Comissió de Milícies Comarcals es veu en el cas de comunicar que només reconeixerà la personalitat dels Comitès Locals o Comarcals constituït amb les diferents organitzacions antifeixistes de les respectives localitats.

Els Comitès Locals que es constitueixin sense acceptar la representació determinada de qualsevol organització antifeixista de la respectiva localitat no serà reconegut oficialment  per la Comissió de Milícies Comarcals.

La Comissió de Milícies Comarcals espera que cap organització de les que es troben representades en el Comitè Central intentarà l'absorció i l'apartament de les altres organitzacions locals.

EL VICTIMARI NEGRETE HA MORT COM UN COVARD A CASP.

La premsa de Barcelona ens dona els següents detalls de la mort d'aquesta vil persona:

«Se sap que a Casp hi havia, amb els feixistes, el capità de la guàrdia civil Negrete, ben conegut a Barcelona, perquè comandava, i després del 6 d’octubre, la ronda volant que, juntament amb el capità Vidal i Ribas, detenia esquerrans i els donava turment. Els guàrdies i els feixistes havien posat davant seu les dones i els nens del poble. Negrete tenia davant seu la dona i la filla d'un esquerrà. D’entremig d'elles disparava, i fou una cosa veritablement meravellosa veure que les bales acabaven amb la vida d’aquell capità, sense tocar a les dones que havia posat davant seu com a parapet».

UN TERRASSENC TROBAT MORT LLUNY D'ACÍ.

Retallem de «La Rambla»:

«Mort d'un feixista.—Se'ns diu que al poble d'Els Monjos, prop de Vilafranca. ha estat trobat el cadàver de Lluis Escolà, destacat militant feixista, amo de la impremta terrassenca on fins ara s'havia editat el diari tradicionalista «Crònica Social».

NOTÍCIES DELS SOLDATS TERRASSENCS D'OSCA.

Ahir, a les vuit del vespre, un tren que passà per la nostra ciutat a l'interior del qual hl havien 17 soldats fugitius dels rebels d'Osca, feu parada a Terrassa.

Uns terrassencs que parlaren amb aquests soldats els demanaren noticies dels conciutadans que es troben prestant servei a Osca, contestant als fugitius que tots ells es troben en perfecte estat de salut.

CONSTITUCIÓ OFICIAL DEL COMITE LOCAL ANTIFEIXISTA.

El Comitè Local Antifeixista, després d'una reunió que es celebrà la passada setmana, ha quedat constituït i representat per les següents entitats polítiques i socials.

Dos representants d'Esquerra Republicana de Catalunya, el qual nomenament ha recaigut sobre els militants, Joan Mateu i Jaume Banyeres.

La Joventut d'Esquerra «Estat Català», hi està representada pel company Miquel Sabater.

Cinc representants de la C. N. T. Dos més de la F. A. I. Dos representants del P. O. U. M i dos de la Unió Local de Sindicats.

També hi tenen un representant, la Unió de Rabassaires, Acció Catalana, Fraternitat Republicana de Sant Pere, Sindicat de Ferroviaris. Unió General de Treballadors, Partit Comunista de Catalunya.

Aquest Comitè es troba reunit permanentment en una dependència del nostre Ajuntament.

MILICIANS TERRASSENCS AL FRONT.

A les tres d'aquesta tarda han partit vers el front de la lluita antifeixista una cinquantena de milicians adscrits a la delegació local dels Partits Socialistes Unificats adherits a la Primera Internacional.

Els braus defensors de la llibertat han estat apoteòsicament acomiadats per una nombrosa manifestació de ciutadans guiats per dues banderes proletàries.

Bona sort als milicians que s’aventuren en la defensa de la República.

CADÀVERS IDENTIFICATS.

Ja han estat identificats aquells sis morts que el passat dissabte foren trobats cremats a la carretera de Martorell, en la bifurcació de la d’Ullastrell.

Tots ells eren veïns d’Olesa de Montserrat i desaparegueren de llurs cases el dimarts de la passada setmana.

Els morts s’anomenen: Josep Tobella i Galceran, de 39 anys; Magí Tobella i Mach, de 42 anys; Benet Margarit i Font de 59 anys; Josep Margarit i Duran, de 31 anys; Ignasi Ribas i Duran, de 54 anys i Antoni Martí Batallé, de 51 anys.

No hay comentarios: