domingo, 17 de mayo de 2020

Front, 1 d’agost de 1.936, pàg 1


El gran míting d’ahir al Cinema Alegria

El P. O. U. M., dona les consignes justes del moment revolucionari

Les masses identificades amb la nostra orientació revolucionària aclama als nostres oradors.

Ahir, el nostre partit celebrà el seu segon acte públic d'orientació revolucionària. La immensa multitud que emplenava de gom a gom el teatre Alegria i tot el carrer Azaña, és el reflex de que la massa obrera de Terrassa es troba cada dia més identificada amb el nostre partit, les consignes del qual són un reflex de les aspiracions del moment de la classe treballadora. Ens és impossible donar una ressenya completa del míting, tota vegada que l'espai de que disposem és molt limitat. No obstant, donem a continuació les notes més rellevants dels parlaments.

Obert l'acte pel company Busquets del Comitè Executiu, parlà seguidament Lluís Saló per la Joventut Comunista Ibèrica. Senyalà el paper que en la lluita entaulada contra el feixisme porta a cap la Joventut. Les Milícies Armades—   digué—són la millor garantia de que la Revolució  seguirà  endavant. No hi pot haver ni un jove obrer que quedi al marge d'aquest formidable moviment. No podem restar inactius mentre els nostres camarades s'estan batent en terres d'Aragó i d'altres indrets d'Espanya. Acabà dient que de la mateixa manera i amb el mateix entusiasme que els camarades de Terrassa havien marxat camí de Saragossa, tota la Joventut revolucionària està disposada a donar la seva sang per la causa alliberadora. Una ovació formidable seguí a aquestes paraules.

Bayo, representant del nostre partit al Comitè d'Enllaç, feu una crítica del paper preponderant que la religió ha jugat a Espanya. L'Església ha estat durant segles el cervell de l'Estat, on franc concubinatge amb monarques invertits i prostitutes amb funcions reials. Es per això que quan les masses s'han llançat a la revolta, un dels objectius de la seva acció ha estat el de destruir, aniquilar les fortaleses de l'Església. 1835, 1009, 1936. El foc ha estat l’element purificador, un símbol d'alliberament.

Analitzà el paper que l'Església ha tingut en l'ensenyança. Els obrers, que no hem passat de l'escola primària ens han ensenyat molt de resar i poc de llegir. Però nosaltres obrers, hem après en l'escola de les privacions i de la misèria.  Es d'aquesta lluita amb la vida, que hem anat adquirint aquella consciència de classe que ens farà invencibles. Nosaltres, som l'única força vital de la societat i som els únics que tenim dret a regir l'economia. La Revolució que vivim arraconarà per sempre tots els obstacles que s'oposin al nostre pas. Els campanars, ja no s'erigiran com fins ara, en símbols d’obscurantisme i de misteri per damunt de pobles analfabets. Aquests vetusts edificis, aquests monuments de pedra seran airejats per l'aire sà de la Revolució triomfant. La Biologia, la ciència experimental, substituirà l'ensenyança religiosa. Però per portar això a terme, és necessari, treballadors, que no deixem les armes. Únicament el proletariat armat impedirà que la Revolució quedi estancada. Els treballadors dempeus, tributen una ovació formidable al nostre company que és reproduïda en aixecar-se a parlar el company Olivé del Comitè Executiu del P. O. U. M. 

El camarada Olivé analitzà d'una manera clara i magnífica la posició i la interpretació del nostre partit sobre el moment revolucionari que vivim, i glosant magistralment les consignes que ha llançat al P. O. U. M. derivades de l'anàlisi de la situació actual.

Per l'extensió del discurs del nostre company, deixem per a un altre número la seva publicació.

No hay comentarios: