domingo, 17 de mayo de 2020

L’Acció, dissabte 1 d’agost de 1.936 pàg. 1 i 2


ASSEMBLEES PER A RATIFICAR L’ACORD DE TORNAR AL TREBALL.

Per tal d’acordar si el proper dilluns s’han de reintegrar al treball tots els treballadors de Terrassa, demà a les 11 del matí es celebrarà al Cinema Rambla, una gran assemblea, convocada per la Federació Local de Sindicats (C.N.T.) Unió Local de Sindicats.

Amb tot, per les referències que tenim, quan ja es pot donar com a seguir que dilluns serà reempresa la normalitat en tots els rams obrers de la nostra ciutat.

El Sindicat del ram de la construcció (C.N.T.), convoca els seus obrers a una assemblea general que tindrà lloc demà diumenge, i en la qual es parlarà de la necessitat de reintegrar-se aquest raïm al treball el proper dilluns.

També demà al matí es reuniren en assemblea general, els obrers impressors. El motiu de la reunió està fonamentat amb un assumpte que afecta en gran manera a la represa del treball.

Aquesta assemblea es celebrarà en el local social del Sindicat.

CADÀVER IDENTIFICAT.

Donàvem compte ahir que en les immediacions de Can Barba havia estat trobat el cadàver del ciutadà mort per arma de foc conegut amb el cognom de Puig. encara que no era possible d'estendre altres dades d'identificació.

Ha resultat ésser Josep Puig i Cases de 32 anys d’edat, domiciliat al carrer Fontvella, 32.

DETENCIÓ D’UN FEIXISTA AFERRISSAT.

Prop de la frontera francesa fou detingut ahir el matí, per la policia, el destacat militant tradicionalista Joan Cotó, sastre, amb botiga instal·lada al carrer de la Fontvella, cantonada al de Ramon Pont.

Tractava d'entrar a França portant al damunt una important quantitat de diner.

Fou traslladat a Terrassa i ha ingressat a la presó.

LES REUNIONS OBRERES CELEBRADES AHIR PER S LA REPRESA DEL TREBALL.

En la darrera hora de l’edició d’ahir ja donàvem compte de l’acord que en principi havien acordat els militants de la C.N.T. a l'assemblea del Cinema La Rambla per tal de retornar al treball el pròxim dilluns.

Més tard al Teatre Alegria el P.O.U.M. hi celebrà una congregació dels seus afiliats acordant també la represa del treball.

I al vespre, al Cinema La Rambla, la Unió Local de Sindicats celebrà també assemblea adherint-se a l’acord.

L’ordre definitiva de reprendre el treball serà donada però, després d’una assemblea que celebraran tots els organismes locals obrers, demà diumenge.

Fem vots perquè la ratificació de l’acord de represa del treball sigui una cosa efectiva, i el pròxim dilluns els comerços i magatzems, a les construccions, als tallers i fàbriques i a tots els rams de l’activitat humana s’hi comenci a veure l’inici d’una plàcida normalitat, dintre l’actual fase revolucionària en la qual tots hi tenim una feina a fer, des del lloc de cadascú. Ja sigui en les milícies, en la fàbrica, en el taller, hem de voler complir-la amb entusiasme per a la consolidació definitiva del triomf damunt el feixisme i la reacció.

LA MACABRA CRÒNICA CONTINUA.

Durant el vespre d'ahir continuà la troballa de cadàvers.

Serien les vuit del vespre quan foren conduits a Terrassa per la Creu Roja dos cadàvers que havien estat trobats a la Rabassada i que per uns documents que sobre seu portaven es suposà que eren ciutadans terrassencs.

Al Dipòsit Judicial i després de procedir-se a la identificació, resultaren ésser els ciutadans Jaume i Juan Fornells pare i fill respectivament propietaris de la raó social «Jaume Fornells» del carrer Concili Egarenc, dedicada al negoci de llanes regenerades.

Dues hores més tard, també fou trobat mort el terrassenc Joan Oliveres, domiciliat al carrer Jaume Jover, a la pelleteria que porta el seu nom.

La Creu Roja local es feu càrrec del cadàver ─el qual estava a la carretera de Matadepera ─i el conduí al dipòsit judicial, on aquest mati li ha estat feta l’autòpsia, juntament amb els cadàvers dels Fornells.

SIS CADÀVERS EN DESCOMPOSICIÓ I DESFETS PER LÍQUIDS CORROSIUS.

Anit es tingué notícia que en l’indret on la carretera de Martorell es bifurca amb la d’Ullastrell, unes persones que passaren per aquell lloc hi havia vist un munt de cadàvers cremats.

Es donà compte d’aquesta tràgica troballa a l’Ajuntament, on cuitaren a fer gestions per tal de comprovar l’autenticitat de la notícia.

De moment no es trobà res, però aquesta matinada la versió s’ha confirmat. Al lloc indicat hi havia sis cadàvers de persones desconegudes, els quals segons semblava, després de mortes havien estat cremades amb líquids corrosius.

La Creu Roja s'ha fet càrrec de les despulles, conduint-les al Dipòsit Judicial.

Sembla que els morts són uns ciutadans d'Olesa de Montserrat que ja fa dies faltaven de llurs domicilis. Amb tot, aquesta versió no ha estat confirmada, doncs la identificació dels cadàvers s'ha fet impossible. Per l’estat de descomposició en que es trobaven, aquest matí mateix han estat enterrats a la fossa comú del Cementiri Nou.

Hom deia que en el mateix indret de la fúnebre troballa, una mica més apartada d’aquesta , hi havia altra pila de cinc cadàvers. La versió, fins ara, tampoc ha resultat certa.

GUÀRDIA CIVIL I DE SEGURITAT A TERRASSA.

Durant la nit passada, ha arribat a Terrassa una companyia de la guàrdia civil, en nombre de cent individus, la qual ve a reforçar als escassos números d'aquest cos que actualment hi havia a Terrassa.

Aquestes forces venen comandades per un capità de la línia de la circumscripció.
Els guàrdies esmentats han estat instal·lats al quarter del carrer d'Emili Soler.

Pels volts de mitja nit també havia arribat una secció de quinze guàrdies d’assalt, procedents de la guarnició de Sabadell. Són comanades per un sergent.

No hay comentarios: