domingo, 10 de mayo de 2020

L’Acció, dissabte 25 de juliol de 1.936 pàg. 2


MES TRENS DE MILICIANS A SARAGOSSA.

Tal com anunciàvem, ahir cap al tard, de vuit a deu, passaren per l'estació del Nord,— apart del que havia passat a quarts de set i del qual ja en donàrem compte—dos trens plens de milicians amb destinació a la presa de Saragossa.

Anaven exhortats amb banderes rojes i  portaven les inscripcions pròpies d’aquests trens de combat.

Davant de cada un d’aquests convoi hi anava una màquina exploradora blindada i equipada amb metralladores. L'andana de l'estació estava atapeïda de poble en tota la seva extensió. Els aplaudiments, visques i altres crits i demostracions bèl·liques foren molt intenses i vigoroses.

A cada expedició els foren subministrades per part de l’Ajuntament diverses coses que havien demanat, entre elles llençols per a col·locar a l’exterior dels trens a fi de cridar l'atenció dels aviadors republicans i no ésser així bombardejats, aigua i altres vitualles.

El públic present també féu la seva aportació d'aigua, sandvitxos, begudes fresques i etc.
Bona sort als braus defensors de la República!

EL P. O. U. M. S’INCAUTA D’UNA IMPREMTA.

Les milícies d'aquest Partit decidiren el passat dimarts la incautació de la impremta «La Fondogràfica», on s’havia imprès fins fa poc el periòdic reaccionari «Crònica Social». Des de llavors el P. O. U. M. hi ha fet una guàrdia constant, assegurant la conservació del material del taller.

Ara el Partit esmentat hi edita el seu full d'informació diari «Front».

ARTUR MENENDEZ DETINGUT A SARAGOSSA.

El bon amic i ferm republicà Artur Menéndez, que en determinada avinentesa fou homenatjat i pel republicanisme terrassenc, ha estat detingut i fet presoner per les forces sedicioses de Saragossa.

El senyor Menéndez es trobava a Barcelona en la nit del dissabte passat quan es varen tenir les primeres notícies de la sublevació. Com que exerceix el càrrec de comissari de l’Estat als Ferrocarrils de l’Oest, considerà que el seu deure el reclamava al seu càrrec, que havia deixat en uns dies de vacances, i prengué el primer tren per a reintegrar-s'hi.

Es trobà a Saragossa en plena sublevació i reconegut pels enemics el feren presoner.

TROBALLES DE CADÀVERS.

A dos quarts de sis de la tarda d’ahir, uns ciclistes que venien de «La Barata» portaren la notícia a la nostra ciutat, que en les immediacions de la font de l’Olla, hi havia vist un gran nombre d’homes morts, els quals estaven enmig de la carretera.

L’avís fou donat a l’Ajuntament on ordenaren que de seguida marxessin uns cotxes de reconeixement

En el lloc indicat hi foren trobats nou cadàvers.

Fou avisada la nostra ambulància─ la qual ahir actuà d’una manera exemplar─ i seguidament es traslladaren els seus cotxes al lloc del succés.

Col·locaren els morts als cotxes, traslladant-los al dipòsit judicial.

Heus ací la llista dels cadàvers: Agustí Prat i Marcet, Gaietà Vallés i Pujals, Miquel Pascual i Elvira, Joaquim Barata i Rocafort, Joan Salvans i Piera, Manuel Vallhonrat i Comerma, Francesc de P. Badia i Tobella, Francesc Salvans i Armengol, i Josep Maria Duran i Carreras.

A la carretera de Castellar, ahir a última hora de la tarda, fou trobat un cadàver, el qual després de conduit al dipòsit judicial del Cementiri nou, i en identificar-lo, resultà ésser, l’industrial rajoler, Joan Tost, domiciliat a la Rambla d’Egara, 241.

També fou trobat a la carretera de Rellinars el cadàver del ciutadà Cristòfol Torres i Cornet, domiciliat al carrer Balmes, 33.

També fou trobat mort, altre individu que ha resultat anomenar-se Angel Crespo.

Aquests dos últims també han estat conduits al dipòsit del Cementiri Nou.

No hay comentarios: