sábado, 16 de mayo de 2020

Front, 29 de juliol de 1.936, pàg 4


La veu autoritzada del P. O. U. M., s’adreçà ahir a la classe obrera de Terrassa.

Les nostres consignes i els nostres conceptes, foren rebuts amb gran entusiasme

A l'hora anunciada i davant d'una gran multitud que emplenava la platea del   Cinema Rambla, o més de la massa imponent d'obrers que s’estacionaren als voltants de l'esmentat local, utilitzant el servei d'altaveus per a escoltar els oradors, es celebrà l’acte de propaganda organitzat pel P. O. U. M., per tal d’orientar la classe treballadora de Terrassa sobre la situació actual al nostre país.

Presidí una representació del Comitè Executiu del nostre Partit. El company Busquets feu la presentació dels oradors. 

En primer terme parlà el camarada Valentí Munté en nom del Comitè Local de la  JOVENTUT COMUNISTA IBÈRICA, el qual senyalà el paper preponderant que ha jugat la joventut obrera catalana en la lluita contra el feixisme. Remarcà l'abnegació dels militants de la J. C. I. que s'han trobat a la primera línia dels combatents, prenent part en les accions perilloses contra els militars feixistes sublevats a Barcelona. Va fer una crida a la joventut per tal que s’enrolés a la J. C. I. A fi de defensar els drets dels joves proletaris en la nova situació   revolucionària que s'ha creat.

Francesc Riu prengué la paraula en nom del Comitè Executiu. Posà de relleu la significació grandiosa del moviment d'aquests dies, que ha tingut la virtut d'ofegar un intent feixista que en el cas de triomfar ens hauria portat una onada de repressió contra la classe treballadora, que hauria ofegat en sang l'esperit de lluita del proletariat català i de la península ibèrica. Recordà els règims d’oprobi de les nacions feixistes, com Alemanya, Itàlia, Àustria, Polònia i digué que únicament la classe obrera amb les armes a la mà era capaç d’aturar el cop de la reacció.

Alenà a tot el proletariat a seguir en peu contra tot intent del feixisme i recomanà el manteniment de la unitat d'acció que d'una manera tan admirable s'ha forjat aquests dies.

Seguidament Pasqual Bayo, membre del C. E. i delegat al Comitè Antifeixista, en representació del P. O. U. M., pronuncià unes vibrants paraules glossant la significació del moviment proletari d'aquests dies, comparant-lo amb la setmana roja  del 1.909. Observà que aquella gesta de 27 anys enrere, s'havia portat a cop sense uns objectius precisos, tota vegada que la classe obrera no tenia, encara, una percepció exacta de les seves necessitats com a classe revolucionària.  Contrastà aquell moviment amb el que aquests dies ha fet trontollar les arrels de la societat espanyola i posà de manifest que actualment la classe treballadora sap concretament on va i què desitja. Digué que els moments que vivim són de gran importància pel proletariat, car si bé en els anys 17, 18, 19 i 20, es lluitava amb fermesa, això no impedí que el capitalisme espanyol preparés un cop d'Estat que durant set anys privà de la llibertat a les masses explotades. En canvi, ara s'ha demostrat que el proletariat no permetrà més l'entronització de les castes reaccionàries i aquesta actuació decidida enfront del   feixisme ha mostrat al proletariat el camí de la seva alliberació total. Finalitzà el seu parlament amb visques o la revolució i a les milícies obreres.

Per últim parlà el company Francesc Olivé en representació de tot el Comitè Executiu, i en un discurs admirable exposà a la classe treballadora de Terrassa el pensament del P. O. U. M., en els moments actuals. 

Degut a l'extensió d'aquest parlament ens veiem obligats a demorar la seva publicació per a la nostra edició de demà, en la qual publicarem íntegrament la important dissertació del nostre company.

No hay comentarios: