martes, 26 de mayo de 2020

L’Acció, dilluns 10 d’agost de 1.936 pàg. 2


UN CIUTADÀ ES TROBAT MORT.

Per les immediacions del veí poble de Castellbisbal fou trobat ahir el cadàver del conciutadà Josep Aymerich, mort a trets, acreditat comerciant en materials de construcció, el qual feia vuit dies que havia deixat de comparèixer al seu domicili.

La identificació resultà molt difícil, per tal com el cadàver estava en estat de descomposició. Uns documents i uns objectes que hom li trobà entre les robes, donaren lloc al tràgic reconeixement.

Avui D’Aymerich ha estat enterrat al Cementiri de dit poble.

DESCOBRIMENT D'UNA LLISTA DE JORNALS INFLADA.

Una entitat local ha estat fortament sancionada per l'Alcaldia perquè en les fulles de declaració de jornals mensuals presentades al Comitè de Banca per tal que els fos avançat per la Generalitat el seu total import, practicaren el procediment de la inflació  resultant quasi bé doblada la suma a satisfer.

Es d'esperar que aitals abusos no trobaran imitadors.

NO CONSERVEU LA MONEDA DE PLATA, CAR US POT RESULTAR PERJUDICIAL.

Entre dissabte i ahir s'han efectuat per la policia registres domiciliaris per tal de decomissar indeguts atresoraments de moneda divisionària. Un d'aquests registres fou molt productiu, car s'aconseguiren bones almostes de plata.

La quantitat decomissada ha quedat incautada i l'Alcaldia procedirà a sancionar fortament l’autor de l'atresorament.

AVÍS DEL COMITÉ CENTRAL DE LES MILÍCIES A LES AUTORITATS I ORGANITZACIONS ANTIFEIXISTES FORANES.

Han arribat a coneixement d'aquest Comitè denúncies de què alguna gent de mal viure, ha fet requises pels pobles de Catalunya en nom nostre.

Aquest Comitè fa present que els nostres delegats porten credencials amb la seva fotografia i cal detenir i posar a la nostra disposició tots aquells que intentin fer requises.

Aquest Comitè, quan envia algun delegat, a més de la seva credencial, lliurarà el document acreditatiu de la missió especial de adquisició que li és encomanada.

DETENCIONS.

Durant el dia d'ahir foren detinguts diversos elements de dreta de la nostra ciutat, entre els quals s'hi compten alguns gestors del bienni negre.

Heus ací algunes de les detencions darrerament efectuades: Joan Torra i Minguella; Miquel Moreno i García; Francesc Barea i Huerta; Josep Belil i Roure; Francesc Mampel i Mampel; Salvador Armengol i Abelló; Joan Argemí i Rovira; Josep Carreras i Vivó; Isidre Vellsolà.

REQUISA DE CAMIONS I AUTOCARS PER AL FRONT.

El Comitè d'Enllaç Antifeixista, d'acord amb el comitè de milícies antifeixistes de Barcelona, durant ahir vespre i aquest matí ha fet requisar diversos camions i cotxes particulars, els quals han d'unir-se amb altres vehicles de Sabadell i Manresa, per a formar una nombrosíssima caravana que es posarà a disposició de la columna de 5.000 homes que sortirà properament de Barcelona en direcció al front aragonès.

UNA NENA QUE MOR CREMADA.

A l'Hospital de la nostra ciutat dissabte vespre fou curada una nena de 6 anys, anomenada, Concepció Ramon i Martínez domiciliada al carrer Baix Plaça, 10, la qual sofria unes greus cremades que han acabat amb la vida del seu tendre cos.

Segons les versions que tenim del fet, la susdita nena, aprofitant un moment que es trobava sola a la casa, toca un llum de carbur que hi havia clavat en una paret.

La flama del llum aconseguí el seu vestit propagant-se-li seguidament, a tota la roba,

La nena prorrompé en grans crits, cosa que feu que un camiller de la Creu Roja que viu prop de la casa acudis al lloc del fet, i en veure la nena presa per les flames, li esquinçà els vestits, podent-la apagar d'aquesta forma.

El mateix camiller la portà a la farmàcia Coll, on l'assistiren de primera intenció, portant-la seguidament a l'Hospital, on la curà el metge Duran.

Eren tan greus les cremades que sofria la infortunada criatura, que ahir a la tarda deixà d'existir.

MÉS CADÀVERS TROBATS PER LES IMMEDIACIONS DE TERRASSA.

Dissabte vespre, fou avisada telefònicament la Creu Roja, comunicant-se-li que prop d'Ullastrell, a la carretera d'aquell lloc, hi havia estès un cadàver.

Fou recollit immediatament per l’Ambulància, conduint-lo al dipòsit del Cementiri Nou. Ací fou identificat. Resultà ésser Joan Amat i Turu, de 57 anys, propietari de la casa de camp «Can Rodó», d’aquell districte, el qual per diversos quefers particulars havia estat durant tota la tarda a la nostra ciutat.

La nostra benemèrita Creu Roja, ahir al matí anà a buscar el cadàver d'un home que fou trobat ai quilòmetre 21 de la carretera de de Castellar.

Es tractava del rector de Sani Feliu del Recó, anomenat Martí Roca, fill de Terrassa, religiós d'uns 36 anys, el qual feia uns dies havia desaparegut d'aquella població, refugiant-se segons sembla a la nostra ciutat.

El mort ingressà seguidament al dipòsit judicial, on aquest matí li ha estat feta l'oportuna autòpsia.

MES MILICIANS CAP A SARAGOSSA.

En direcció a Saragossa, aquest migdia, prop d'un quart de tres, ha passat un tren ple de milicians. Era una de les columnes de l'expedició de rereguarda que actualment s'està organitzant a Barcelona, i que marxaran entre avui, demà i demà passat.

El convoi que ha passat aquest migdia estava compost per unes vint unitats. A la part davantera del tren, hi anaven uns 12 cotxes de mercaderies plens tots ells de cavalls. Els vuit vagons restants anaven plens de milicians.

Com sigui que entre els expedicionaris hi havia alguns terrassencs, els quals s'havien anat a inscriure directament a Barcelona, el pas del tren ha estat contemplat per moltes persones. Contràriament a allò que s'havia anunciat el tren no ha fet parada a Terrassa, cosa que ha produït el natural disgust entre els familiars dels milicians locals, puix que amb aquest contratemps no han pogut acomiadar-se dels seus estimats. Amb aquest motiu s'han desenrotllat algunes escenes de natural sentiment matern, les quals han estat tallades pel marcat optimisme de les altres persones que es trobaven a l'andana.

SINDICAT DEL RAM DE LA FUSTA.

Prega a tot el ram (socis i no socis) a la reunió que tindrà lloc a les 9 de la nit del dia 11 del corrent, per tractar d'assumptes de molta importància per a tots els fuster, Ebenistes, Torners, Serradors, Carreters, Modelistes, etc, en el local de la Unió Local de Sindicats, Sant Pere, 48.

No hay comentarios: