miércoles, 27 de mayo de 2020

El Dia, edició dimarts 11 d’agost de 1.936, pàg. 2


PASSA PER LA NOSTRA CIUTAT EL CAP DE COMPANYA LOCAL DE MILICIANS QUE ES TROBA LLUITANT EN TERRA ARAGONESA :: INFORMACIONS DE L'ACTUACIÓ DELS NOSTRES COMPANYS.

Aquest mati, ha estat a la nostra ciutat el company, Amadeu Cahuer, que ha arribat procedent de Saragossa i es dirigeix a la capital.

Aquest milicià, ha passat part del dia d'avui, visitant nombrosos amics i donant compte de la situació, tal com ell l'ha vista en el front on ha lluitat.

El company Cahuer, és el cap de la companyia local que es troba actuant entre la columna lleial que es dirigeix a Saragossa i la seva presència en aquests moments a la nostra ciutat, és motivada pel fet de dirigir-se a Barcelona on celebrarà diversos canvis d'impressions i conferències, per a la millor organització i bona marxa de les forces lleials.

Ha manifestat a les seves amistats que els nostres companys continuen lluitant amb gran coratge i tots ells es troben en excel·lent situació física i moral. Una prova patent d'això, és el fet, que component-se la companyia local de 55 milicians, Cahuer ha portat 48 cartes, d'igual nombre de companys, tots els quals manifesten excel·lent disposició de salut i ànim.

No sempre, sortosament, han de lluitar les forces lleials. En l'avanç que aquestes realitzen—ens diuen que ha contat Cahuer--entren en moltes localitats que romanen gairebé abandonades i fetes una veritable llàstima. Sols hi resten vells i criatures, car els rebels, en abandonar les localitats, obliguen a seguir-los a tots els homes, que voldran fer lluitar contra, les nostres milícies.

Aquestes, a les portes de Saragossa, verifiquen enèrgics atacs, que donen excel·lents resultats, reservant-se, però, per a emprendre l'atac decisiu per tal d'assolir la rendició de la plaça.

La moral dels nostres amics, com la de tots els milicians, ha dit el cap de la companyia local, que es enorme.

L'amic Cahuer s'ha mostrat molt optimista, no dubtant de la imminent rendició de la capital aragonesa.

Aquesta tarda ha marxat cap ai la capital, després de repartir la nodrida correspondència que portava i rebre innombrables mostres d'adhesió i companyonia, essent acomiadat per gran nombre d'amics.

SEVERES DISPOSICIONS CONTRA EL JOC.

Sabem que l'alcaldia de la nostra ciutat, d'acord amb el Comitè local Antifeixista, ha pres enèrgiques disposicions per tal d'evitar que en els casinos, cafès, bars. tavernes i altres centres, es practiquin jocs prohibits.

La policia local farà complir aquestes disposicions amb el màxim de rigor, practicant-se per aital fi. la corresponent vigilància.

AVIS DEL COMITÈ CENTRAL DE LES MILÍCIES A LES AUTORITATS I ORGANITZACIONS ANTIFEIXISTES FORANES.

Han arribat a coneixement d'aquest Comitè denuncies de què alguna gent de mal viure, ha fet requises pels pobles de Catalunya en nom del mateix.

Aquest Comitè, quan envia algun delegat, a més de la seva credencial, lliurarà el document acreditatiu de la missió especial d'adquisició que li és encomanada.

HA ESTAT TROBAT UN ALTRE CADÀVER QUE NO S'HA POGUT IDENTIFICAR.

A dos quarts de 6 d'aquesta matinaria, una de les ambulàncies de la Creu Roja local, ha anat a la carretera de Viladecavalls on ha recollit, en el trencall que porta a Can Tries, el cadàver d'un home que apareixia mort per arma de foc.

Traslladat al Dipòsit Municipal del Cementiri Nou. en ésser registrat no se li han trobat documents que acreditessin la seva personalitat, motiu pel qual no ha pogut ésser identificat.

Tots els treballs que s'han realitzat durant el matí. per tal d'esbrinar la personalitat del mort, han resultat sense efecte. Desconeixent-se per complet de qui es tracta.

UN POBRE HOME CAU DEFALLIT A LA VIA PÚBLICA.

Prop de les tres d'aquesta tarda, un home que anava vestit molt senzillament, ha baixat una de les voreres de la Plaça de la República, per ta! de travessar la Fontvella. en la qual direcció es dirigia.

En el moment de posar ei peu a la calçada, s'ha vist que el pobre home sofria un esvaïment, caient damunt l'empedrat on ha restat estès.

Uns milicians que baixaven en un cotxe, Fontvella avall, han pogut deturar el vehicle sense que atropellessin el pobre vell i baixant tot seguit, junt amb alguns transeünts, han procedit a aplicar-li els auxilis més elementals.

Veient que no tornava en si, han decidit traslladar-lo al Centre Mèdic on s'ha comprovat que no sofria cap mena de dany, havent motivat l'accident el fet que l'home no hagués pres res en moltes hores i es trobés en un fort estat de feblesa.

Al mateix Dispensari se l'ha reanimat amb alguns aliments, després de presos els quals, s'ha trobat molt més reconfortat, retornant ell mateix, pel seu propi peu, a una bòbila d’aquests voltants, on s’aixopluga, car no té domicili fix.

No hay comentarios: