domingo, 11 de abril de 2021

El Baix Penedès : setmanari autonomista : Any 32, Núm. 1618 (17 abril 1937) pàg. 3

El senyor Esteve s'ha fet del "suc".

El clàssic petit burgès català, ei senyor Esteve, s'ha fet del suc. No podia ocórrer d'altra manera. Els primers mesos de terror pànic; li feren passar molts males estones. Ara aquella etapa, la més difícil de la seva vida, ja és superada i amb el carnet a la butxaca està tranquil.

Ets seus dependents se li han cuidat de tot perquè ells també en són del suc La revolució li va prendre la torreta, però com que el negoci va molt bé, aquest any potser ja en comprarà una altra. Els diners no els hi han pas pres lots perquè els tenia ben col·locats. Demés té totes les joies al banc, en el seu departament, que ningú no les hi ha tocat. El seu fill és milicià. Però no d'aquells que tiren «tiros». Sinó dels altres. Es sanitari. Encara no ha anat al front i, ben treballat, tampoc no hi anirà. El seu partit, el suc, ja se’n cuidarà, segons li ha dit el seu amic l’advocat, que també és del suc. El senyor Esteve i el seu fill varen ésser trobats en unes llistes, i això li va costar unes pessetes. Encara n'hi hauria costat moltes més, però el fill de la dona que feia feines a casa seva li va arreglar tot. Com que era d'un partit, que ell n'havia dit sempre de caps calents, i tenia influència, li va aconseguir un paper amb molts membrets i així no li han fet mai cap registre.

El senyor Esteve està satisfet perquè sent a dir a tota la gent de seny que tol s'arreglarà aviat. Ara, només hi ha quatre descamisats de la Fai que encara criden que volen la revolució. Els comunistes del pum demanen el govern, però, vaja, ja se'n cansaran.

El suc és molt gros, hi ha molts amics seus. Fins fabricants de Terrassa. Es un partit molt seriós, que es preocupa molt de guanyar la guerra. Tots els socis són gent decent. No és un partit de caps calents. Quan s'acabi la guerra, al seu fill li donaran un càrrec. Potser arribarà a Conseller, Què vol dir que hagi estat fejocista! En Comorera, quan era jove, també deia mal de Rússia!. A l'ajuntament n'hi ha un que era de la Unió Patriòtica!

El senyor Esteve s'ha fet del suc i n'està molt content, poc se'n penedeix.

M. GÀYOLÀ

No hay comentarios: