viernes, 30 de abril de 2021

Front, edició de divendres, 30 Abril 1937, pàg. 2

Indignació no sospesada

La situació present comporta els seus inconvenients germinadors de la febre i nerviosisme persistents. La més petita intenció en la parla, et text més poc verinós, té la virtut de produir molèsties altisonants que priven de regularitzar la vida moral de tots.

Fa dies a la nostra ciutat que se’n donen proves ben visibles. Hom es, sent ferit ràpidament i en el seu èxtasi nerviós auto suggestionat contínuament per uns mots o bé unes lletres que no es té a bé de superar tot adaptant-les oportunament, hom s'hi concentra cada vegada més fins a caure en el més profund, d'una suggestió negativa, que aleshores esdevé indignant, sensiblement incorregible, fins a acabar amorfa.

Estem convençuts que cal no perdre el temps. Per tant valdria més deixar aquesta tendència per les petites coses intranscendents, procurant no entaular polèmiques superficials i improductives. Són moments que demanen una altra actuació de tots.

Demanen l'aprofitament constant de les hores que ens trobem desperts. Demanen una tasca, un esforç, una voluntat, que no podem regularitzar si ens dediquem a fulminar-nos, deixant que el nostre nerviosisme traspuí a l’exterior de la nostra personalitat.

A les advertències que hom pugui fer, cal prestar-hi l'atenció que hom hi posa en formular-les. l no és sentint-se ferit i esbiaixant la qüestió, com es soluciona tot. Cal afrontar amb enteresa, clarament, la descoberta defectuosa  que ens sigui formulada. Cal després posar-hi solució. Heus ací el que no s'ha fet.

Q.

SESSIÓ D'ART PRO HOSPITALS DE SANG

L'Associació d'Alumnes i ex alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis freturosa de cooperar a les necessitats exigents de la guerra i ensems donar a conèixer als seus associats i pobles en general les seves tasques culturals ha organitzat una sessió d'Art a profit d'Hospitals de Sang per al dia 16 de maig proper, en la qual a més de projectar-se uns films amateurs, executarà un selecte concert que anirà a càrrec del recomanat i distingíssim quartet vocal que porta per nom ORPHEUS.

Pel caire que té aquest acte, anirem transmetent per mitjà dc la nostra premsa les dades consegüents.

DONATIU AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

De la casa Josep Tapioles, E. C, s'ha rebut la quantitat de 162'45 ptes., import de la venda d'unes planxes de metall a la col·lectivització de serrallers, per a la construcció de lliteres.

I la mateixa empresa destinada a l'Hospital de Sang, 121’55 ptes., segons es detalla en una nota a part, la qual malgrat pregar-nos la seva publicació no ens és possible per manca d'espai material.

LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID A LA NOSTRA CIUTAT

La Comissió de Cultura del nostre Ajuntament anhelant que la banda de concerts filharmònics i simfònics que ve organitzant amb la finalitat de posar a l'abast de les masses populars les més excelses manifestacions artístic-musicals, sigui completada en tot quan puguin abastar les possibilitats. dels moments que vivim. Aprofitant la vinguda a Catalunya de la Banda municipal de Madrid, magistralment dirigida pel mestre Solozábal de renom internacional, banda i director, ha fet els treballs necessaris perquè pugui celebrar-se un magne concert a Terrassa.

D'acord, amb la Comissaria de propaganda de la Generalitat ha estat assenyalada la data del proper dimecres, dia 5, a dos quarts de deu de la nit per a la celebració d'aquesta manifestació musical a l’ampli saló del Cinema Rambla. 

Des de demà podran adquirir-se les localitats, als preus d'una pesseta, pati de butaques, a les següents organitzacions: U. G. T., C. N. T., E R C. (Casa del Poble), A. C. R. (Centre Catalanista Republicà), J. C. I.,(P.O.U.M.),P.S.U.C, Unió de Rabassaires (Sant Pere), Amics de les Arts,, Casino del Comerç, Joventut Terrassenc (Coro Vell) i Centre Aragonès.

I els qui desitgin localitats numerades per al primer pis al preu de 1’50, ptes. poden adquirir-les a la taquilla del Cinema la Rambla, des del dilluns de 6 a 8 de la tarda.

Demà publicarem el programa i altres detalls d’aquest grandiós concert.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE CULTURA, CONTESTANT A UNA CARTA OBERTA

Ran de l'organització del Concert de la Banda Municipal de Barcelona que es donà al Cinema Rambla, foren convocades totes les entitats i organitzacions antifeixistes a una reunió que es celebrà al despatx d'aquesta Conselleria. D'aquella reunió sortí l’acord de venda de localitats que ara ran del Concert del dimecres passat s'ha repetit sense prèvia reunió. Si els companys de F. R. Federal els quals havien estat igualment invitats, no varen assistir-hi —per les causes. que hom sabrà— ara es preveu que tenen interès a col·laborar en aquesta tasca. I aquesta Conselleria en sent una veritable satisfacció. Les portes de la nostra Conselleria de Cultura, com sempre, resten obertes als seus oferiments, puix que en la nostra tasca cultural i de propaganda l'aportació de tots ets sectors antifeixistes és no solament d'estimar, sinó necessària. El que cal en aquests moments febrosos, és no llençar directes, els quals puguin ferir susceptibilitats, sense una raó bàsica i el millor camí de fraternitat i col·laboració per als èxits de les tasques culturals que organitza aquesta. Conselleria, que en el fons rep el fruit el nostre poble, és l'oferiment i la cooperació espontània i desinteressada.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres quaranta-vuit hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curada de contusió dolorosa al ventre, produïda per baralles, Maria Vilagrassa, de 28 anys d'edat, domiciliada al carrer d'A. Pius núm. 139.

Josep Verderi, de 63 anys d'edat,. domiciliat al carrer de Bartrina, número 20 de probable fractura al metacarpià de la mà dreta produïda per haver estat atropellat, per una Bicicleta.

Valentí Margarit, de 9 anys d'edat, d'una ferida tallant al, dit índex de la mà dreta.

Tots els esmentats una vegada curats han passat al seu domicili.

RELACIÓ DE VISITES l OPERACIONS

Durant els dies de 12 al 21 del corrent, en el Dispensari del Dr. Cantó, instal·lat en el Dispensari d'Urgència (secció de gola, nas, orelles i ulls) s’han practicat 144 visites i les següents operacions:

Victorí Manogué: Rinitis hipertròfica.

Maria Cabeza: Rinitis hipertròfica.

Pere Peregrina: Hipertròfia amígdales i vegetacions adenoides.

Rafael De Diego: Hipertròfia amígdales i vegetacions adenoides.

Joan Garcia: Hipertròfia dels cornets.

Maria Teresa Balada: Amigdalitis críptica.

Dídac Garcia: Vegetacions adenoides.

UNA NOTA DË LA COMISSIÓ DE CULTURA SOBRE EL PRIMER DE MAIG

Aquesta Comissió Municipal de Cultura i Propaganda, d'acord amb les instruccions de la superioritat en Primer Ensenyament, organitzava per els infants de Terrassa uns grans actes que havien de celebrar-se demà al matí, a les sales dels cinemes Rambla i Recreo. Aquests actes havien de contribuir a posar de relleu en les ments infantils del significat que té aquest any per al poble treballador Ibèric la data proletària Internacional del Primer de Maig.

La projecció d'unes pel·lícules culturals i documentals, un parlament posant de relleu el significat d'aquesta data, i el present als infants d'uns fascicles commemoratius editats a l'efecte i uns llamins, aquest era suscintament el modest, però significatiu acte de confraternitat i solidaritat dels infants terrassencs.

Però aquesta iniciativa ha estat frustrada. Després d'haver-hi posat ja una pila d'entrebancs el Comitè Econòmic dels Cinemes Socialitzats, finalment sembla que els Sindicats d'Espectacles Públics ha negat rotundament la cessió dels locals que se'ls havien demanat per una finalitat tan lloable.

L’excusa és la que demà han de romandre tancats els locals d’espectacles, tota vegada que és festa.

Hem de creure que es tracta d’una lamentable confusió. Malgrat en negar-se’ns aquesta col·laboració  principalíssima s'hagin volgut barrejar conceptes de finalitats municipals i polítiques, que mai han de fer-se arribar a decisions que puguin ésser en perjudici de tota la població infantil de la nostra ciutat, com passa en aquest cas de demà.

Aquesta Comissió de Cultura i propaganda ha pres les mesures, dintre les seves possibilitats, per tal que els infants terrassencs tinguin sinó tot el que s'havia projectat, el seu primer de maig d'aquest any històric i memorable.

Únicament li cal posar de relleu que aquesta experiència ve a confirmar és la necessitat que hi ha de Municipalitzar els Cinemes si és que anhelem que aquests estiguin al servei de tota la ciutat, començant pels nostres infants.

No hay comentarios: