domingo, 25 de abril de 2021

El Dia, edició de dimarts 27 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

UN HOME ES SUICIDA, LLENÇANT-SE PEL PONT DEL PASSEIG.

Aquesta matinada, ha ocorregut un dolorós fet registrat al pont del Passeig, en suïcidar-se Jaume Marsal Salelles, de 55 anys, domiciliat al carrer del Passeig. 32.

Segons versió oferta per dos vigilants i una dona que sembla han estat testimonis presencials del fet, el Marsal ha avançat dissimuladament pel pont, quan tot just eren les 5'10 d'aquesta matinada hora que com es pot suposar, poquíssima és la concurrència en aquell lloc.

Ha avançat vers el centre del pont on ha romàs breus moments deturat. Després ha semblat decidir-se i sense que cap dels testimonis presencials, tots ells a relativa distància i que poc podien suposar les intencions de l'interfecte, poguessin evitar-ho s'ha llençat de cap pont avall, davallant l'esgarrifosa alçada en línia recta i caient de cap contra terra, a la vorera del corrent del torrent de Vallparadís.

La ferida la presentava a la regió parietal esquena del front i li ha causat mort instantània.

Els que han presenciat, el fet han corregut a avisar el personal del Jutjat i l'ambulància de la Creu Roja. traslladant-se uns i altres, ràpidament al lloc del fet. El Jutge d'instrucció, conjuntament amb el secretari del jutjat company Martori i l'oficial criminalista, company Montanyà, han procedit a l'aixecament del cadàver, que ha estat traslladat pel personal de la Creu Roja, al Dipòsit Municipal.

Cal esmentar que en aquells moments no ha estat possible identificar el cadàver. No portava documentació que acredités la seva personalitat. Practicat un registre en les seves robes, sols se li han trobat una clau i alguns papers i un mocador. L'interfecte vestia pantalons de vellut, camisa fosca ratllada, faixa i espardenyes.

Ja en el Dipòsit Judicial, aquest matí s'hi han traslladat els familiars del Jaume Marsal al qual han reconegut.

Es desconeixen els motius que hagin pogut motivar aquesta decisió per part de l'interfecte. Sabem que vivia amb cert desfogament, car no patia estretors econòmiques, tota vegada que treballava i sols havia de mantenir la seva muller.

Amb tot, la mania del suïcidi ja feia algun temps que el dominava i sembla que s'havia pogut evitar varies vegades que portés a cap algun propòsit en el mateix sentit, que aleshores no pogué portar a cap, però que aquesta vegada no ha pogut ésser evitat i que li ha costat la vida.

PUBLICACIONS ANTI FEIXISTES.

Del Cap d'Edicions, Publicacions i Arts Plàstiques del Ministeri de Propaganda del Govern central, hem rebut unes publicacions que acaba d'editar, que són un encert innegable i representen un gran mitjà per tal de donar a conèixer les monstruositats del feixisme sobre els elements indefensos addictes al govern republicà.

"Galícia màrtir", una d'elles, és un breu i ben editat opuscle, contenint diverses estampes dibuixades per Castelao i que revelen els horrors del poble de l'extrem nord-oest de la nostra península, en mans dels feixistes.

Un altre opuscle, "El crimen del camino Màlaga-Almeria". editat en castellà, francès i anglès, relata amb nombroses i expressives fotografies, la tragèdia dels fugitius de Màlaga, perseguits i metrallats pels avions rebels, quan la caiguda de la ciutat andalusa.

Encara un tercer opuscle, ple de doloroses visions, titulat "Ningún hogar sin evacuados", sol·licita que els antifeixistes i espanyols no afectats per la guerra, acullin els pobres que fugen de la grapa feixista.

Aquestes obretes, de gran utilitat, és de desitjar que puguin ésser repartides profusament en tots els medis lleials, a que d’intensificar l’obra d'ajut en favor de les víctimes de la guerra.

NOTA DE PROVEÏMENTS :: VENDA DE CIGRONS.

Aquesta Conselleria de Proveïments assabenta al públic que demà dimecres i passat demà dijous es vendran cigrons en els establiments especialitzats, i es despatxaran el dimecres el carnet del número 1 al 5.000 i dijous del 5.001 als restants, essent indispensable la presentació dels tiquets de tots dos dies, però entenent-se la ració corresponent a un dia. Regiran els següents preus de venda.

200 grams, 0'65; 300 grams, 0'95; 400 grams, 1'25; 500 grams, 1'60; 600 grams, l'90; 700 grams, 2'20; 800 grams, 2'30; 900 grams, 2'85; 1 quilo, 3'20.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE DEFENSA.

Hom posa en coneixement de tots aquells que posseeixin factures pendents de cobrament en aquest Departament Municipal de Defensa, que passin tot el més tardar, dintre quaranta vuit hores.

També comunica que els qui hi tinguin de passar factures pendents, les passin tan prompte els sigui possible.

EL DOCTOR PAULIS A LA CASERNA DE L'EXERCIT POPULAR.

Demà dimecres, a les deu del matí, el doctor Joan Paulís Cap dels Serveis Mèdic-Sanitaris Municipals, donarà una conferència a la Caserna d'Infanteria d'aquesta ciutat, sota el tema: "Missatge sanitari a la joventut en armes".

Aquest acte ha estat organitzat pels Comissaris Polítics d'aquesta Caserna i pels soldats de la mateixa, per al seu profit higiènic i moral.

No hay comentarios: