viernes, 9 de abril de 2021

Front, edició de divendres, 16 Abril 1937, pàg. 2

Les sagetes dels refugis

Parlem d'aquestes sagetes indicadores dels llocs on la gent. en cas de bombardeig, podran refugiar-se. No ho heu observat que son molt petites?. Són també molts els que saben que el nostre Ajuntament s'ha preocupat per a proporcionar-nos llocs que com aquesta són ben útils en aquests temps de guerra. Però resulta que n'hi ha que no veuen enlloc o no s'han adonat encara que l'organització referent a les sagetes hi era.

Si ens trobéssim en un bombardeig, serien molts els que preguntarien on haurien d'anar a amagar-se i això dificultaria, és clar, totes les previsions municipals.

Per tant, si no és moll demanar, voldríem que aquells que dies enrera pintaven les sagetes, tornessin a la seva tasca, augmentant el tamany de les seves obres fins a convertir en respectables signes aquelles minúscules sagetes gairebé invisibles.

Seria curiós que ara tinguéssim manies, després d'haver embrutat les parets dels nostres principals carrers de cartells de tots colors. Després de tot, hem de convenir que una sageta ben feta, encara que digui grossa, no fa tan fàstic com aquestes descuidades parets, plenes de paperots inútils.

No cal dir que seria convenient aquest arranjament per a ben aviat, ja que pel que podem veure són molts els dies que les ales negres venen a visitar les llars catalanes.

Q.

EL PARC MUNICIPAL, OBERT AL PUBLIC

La Conselleria d'Obres Públiques i Vivenda li plau palesar que el proper dissabte, des de les deu del matí fins a les 7 de la tarda, restarà obert al públic el nostre Parc Municipal.

AVUI, MAGNE CONCERT AL TEATRE DEL POBLE

Avui, els amants de l'art musical no poden mancar al magne Concert organitzat per la Comissió de Cultura, que l'Orquestra Escolar de Corda executarà aquest vespre a dos quarts de deu al Teatre del Poble.

Tothom ha de pensar que assistint a aquest Concert, en el qual podrà oir els futurs artistes de la nostra escola, cooperarà en Pro de les Colònies i Semi-colònies Escolars.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres vint-i-quatre hores, s'ha registrat el següent accident a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curat d'escoriació a la regió primera falange del dit mig de la mà esquerra, un nen de nou anys d'edat, domiciliat al carrer de Ponent; 77,

EL CONSUM DE CARNS

Hem rebut del Negociat Municipal d'Arbitris, la nota del consum de carns, durant el mes de març proppassat.

Llaner: 994 caps, 12.245 quilos.

Cabrits: 141 caps, 433 quilos.

Vedells: 134 caps, 25.042 quilos.

Porcs, 669 caps, 56.311 quilos.

UN ALTRE CONCERT BENÈFIC

Per a diumenge, a les onze del matí, la Banda Municipal, sota la direcció del mestre ripollès Serrat, donarà un Concert i executarà una audició de Sardanes al Parc Municipal.

El Concert i audició de referència, serà en pro dels Hospitals de Sang.

Esperem que el nostre poble col·laborarà una vegada més a la tasca que s'han emprès els homes actius de la reraguarda.

En la propera audició publicarem el programa d'aquest acte.

DEMÀ DIADA PRO-KOMSOMOL

Organitzat pel Comitè de l’Associació Amics de la Nova Rússia" i amb finalitat a recollir cabals per lo construcció d'un nou vaixell "Komsomol", demà tindrà lloc a lo nostra ciutat diversos festivals sota el següent ordre:

Matí a les deu, míting en el Cinema Rambla.

Tarda, a les quatre, Concert i Sardanes en el Parc Municipal.

Nit, a les nou, vetllada artística a la Fraternitat Republicana Federal.

Assistirà a aquests actes el cònsol de la U.R.S.S., camarada Antonov Ovseenko.

Cultura

Transcrivim íntegra l'Ordre, apareguda al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del dia 7 del corrent, que nomena al nostre company terrassenc Josep Rigol, de Delegat de la Secció d'Arxius de la Generalitat; el qual nomenament la Comissió de Cultura d'aquest Ajuntament li plau manifestar-lo als nostres ciutadans.

ORDRE

Lo Presidència de la Comissió dels Serveis del Patrimoni Històric, Artístic i Científic dc Catalunya i la Direcció de la Secció d'Arxius. exposa la conveniència de nomenar a Terrassa un Delegat de la Secció del seu càrrec perquè tingui cura de vetllar per a la bona marxa dels Serveis d'Arxius en l'esmentada ciutat, i proposa Josep Rigol, en el qual concorren les qualitats necessàries, per a l'exercici del càrrec esmentat.

De conformitat, doncs, amb lo proposta formulada per l'esmentada Comissió dels Serveis del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de Catalunya.

He resolt:

Es nomenat Josep Rigol, Delegat a Terrassa de la Secció d'Arxius de la Generalitat, càrrec sense sou ni retribució.

Barcelona 5 d'Abril dc 1937.

EI Conseller de Cultura,

JOSEP TARRADELLAS

DEL PERIÒDIC MURAL

Pròxim a inaugurar-se el periòdic mural, és convenient que tots els milicians del Partit, Joventuts, Femení, etc., procurin fer articles, dibuixos, reportatges per al seu primer número.

Les condicions de col·laboració són ja conegudes i per tal de fer-la més fàcil el Departament de Propaganda cuidarà de passar els articles a màquina en aquells casos que no sigui possible a l'autor. Es convenient però que sigui en lletra ben clara.

EL PRIMER DE MAIG INAUGURACIÓ DE L'INSTITUT MAURIN

Acabant-se ja els treballs per a l’habilitació de les sales i dependències destinades a secretaries, aules, biblioteca, sala de conferències i exposicions, museu, etc., de l'edifici destinat a Institut Maurin, podem avançar als nostres lectors que el Primer de Maig serà la data en què .s'inaugurarà la gran escola del marxisme revolucionari.

NOTA IMPORTANT DEL PRESIDENT

Crec que ha arribat l'hora que totes les organitzacions polítiques i sindicals de Terrassa albirin més enllà de la lluita cruenta que venim sostenint amb doloroses i tràgiques escenes .dins el nostre poble provocat per les hosts del feixisme internacional.

No he de referir-me a les incidències registrades en el curs d'una campanya que fa més de vuit dies porten a terme els quatre diaris de la localitat. Crec que ben al contrari d'això, cal evitar tot motiu de nerviosisme i tibantor, recorrent a la màxima serenitat. Entre germans antifeixistes no pot haver-hi un comportament d'una naturalesa tan baixa de sostre, no pot haver-hi UNS i ALTRES, només TOTS a la mateixa finalitat d'esclafar el feixisme, en totes les terres d’Iberia.

Encaminar la vida administrativa d'un poble com hi ha la responsabilitat, la dignitat i el compromís de TOTS; el perdre la serenitat, en caure a les passions de cadascuna, es fa difícil mantenir la solidaritat tan necessària per fer l'obra de conjunt.

Per damunt de tots els egoismes, de tots els partidismes, de tots els punts de mira, afermem la nostra unitat i no oblidem que la guerra ens ha fet germans. Germans per què TOTS tenim sang donada a la lluita. Reflexioneu el què passaria si tinguéssim la dissort de perdre la guerra. El feixisme invasor ens ho destrossaria tot, vides, béns i llibertat, els nostres infants i les famílies serien ultratjades, no respectarien res.

Cal posar, dones, ràpidament remei a aquestes companyes no permetent que el desordre i la calumnia subsisteixin un instant més. A la vegada, recavo en la responsabilitat i la serenitat de les organitzacions polítiques i sindicals el compliment estricte del document estès i signat sota la meva Presidència i lliurat a l'Honorable President de la Generalitat en data 15 de febrer d'enguany en el seu primer apartat diu: "Que totes les organitzacions es comprometin a no utilitzar en les seves companyes la difamació i la calúmnia contra les altres organitzacions antifeixistes, tant des de la premsa com dos de la tribuna o de qualsevol lloc públic, i evitar tot allò que pugui contribuir a sembrar la discòrdia en el si del front antifeixista, sota l’amenaça de greus sancions en cas de trencament de compromís.

No hay comentarios: