domingo, 11 de abril de 2021

El Dia, edició de dissabte 17 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

Els aldarulls dels mercats

Per no ésser menys que Barcelona, aquí hem tingut també les nostres manifestacions i aldarulls al mercat com a protesta contra l’encariment de les subsistències.

L'espectacle es reproduí ahir a la tarda amb la consegüent preparació de l’atmosfera per a aquest matí, a l'hora d’obrir-se els mercadals al públic.

De 5 a 6 del captard d'ahir, enfront de la Casa Consistorial s’anà congregant bon nombre de dones en actitud de protesta. Actuaren ràpidament els oradors improvisats i aviat la cosa adquirí proporcions no molt afalagadores.

En vista de la insistència de les manifestants, sortiren a adreçar-les-hi la paraula, des del balcó de l'Ajuntament, el Conseller de Proveïments company Domingo i el President del Consell Municipal company Figueres. Aquests s'esforçaren a fer comprendre al públic les dificultats de l'hora actual i la preocupació constant de les organitzacions responsables per a alleujar el greu problema de les subsistències per a evitar l'encariment allà on no és justificat.

La manifestació es dissolgué sense incidents d'importància, però no sense que abans algunes espontànies donessin a grans crits la consigna d'assaltar aquest matí les parades dels mercadals i tendes de comestibles.

A primera hora d'avui, doncs, l’efervescència als mercats era extraordinària. S'han promogut aldarulls per l'ordre dels del matí d'ahir i així és com ha calgut tancar les portes per a evitar conseqüències desagradables. Les botigues de queviures han hagut de seguir l'exemple i aleshores la gent s'ha congregat altra volta al Raval, enfront de l'Ajuntament, en espera dels esdeveniments.

Durant tot el matí, fins a les dotze, la sessió ha estat contínua en aquell lloc, amb la consegüent inquietud per part dels homes, que ja s'han vist amb el dinar als núvols.

L'oratòria ha estat molt abundant. Des del balcó de l'ex-jutjat de primera instància, s'han pronunciat discursos per vàries manifestants des del balcó de l'ajuntament ha arribat a ésser descomunal. Els companys Tria (del P. O. U. M.) i Aldave (de la C. N. T.), han parlat també a les manifestants i la cridòria en alguns moments, i a continuació s'ha celebrat a la Presidència del Consell una reunió dels representants autoritzats de les organitzacions a l'objecte d'estudiar una solució. Del resultat d'aquesta reunió, se n'ha donat compte acte seguit al públic. Els dos companys anteriorment esmentats i finalment el Conseller de Cultura, company Palet, han dit que s'acabava de constituir un Comitè Regulador dels preus dels queviures del que es notaria indubtablement una conseqüència beneficiosa, però que el problema en si no depèn de Terrassa sinó de la política general de proveïments a tot Catalunya.

Després d'anunciar-se que de 3 a 7 d'aquesta tarda s'obririen al públic els mercats i tendes de queviures, i passades les expansions dels més recalcitrants, la manifestació s'ha dissolt a quarts d'una.

AVIS PER ALS COMERCIANTS.

La Conselleria Municipal de Proveïments avisa a tots els comerciants d'aquesta Ciutat, que s'abstinguin de vendre sabó i sabó moll, sense haver declarat les existències a aquesta Conselleria. des d'on se'ls orientarà per a la venda, dels esmentats articles. Cal advertir, que en cas d’incompliment o negligència seran sancionats.

PAGAMENTS DE "VALS" A LA CUINA POPULAR.

La Conselleria d'Assistència Social posa a coneixement de tots els qui posseeixin "Vals" de la Cuina Popular, que aquests seran pagats els dies del 27 de març al 4 del mes corrent el proper dilluns dia 19, de 3 a 5 de la tarda. Cal presentar els "vals" acompanyats de la corresponent factura o rebut.

COMERCIANTS DE LLET PENYORATS.

Han estat penyorats per aquesta Alcaldia, els comerciants de llet, Salvador Garcia, domiciliat al carrer de S. Seguí, amb 100 ptes i Josep Soler, de la carretera de Rellinars, amb 300 pessetes pel motiu de vendre l'esmentada llet sense reunir les condicions degudes.

RECAPTACIÓ DE CONTRIBUCIONS.

Fins el dia 20 del corrent es despatxaran sense recàrrec; els rebuts d'Industrials del present trimestre. Passat aquest dia i sense nou termini, tots els rebuts que pel dit concepte d'Industrial no hagin estat satisfets, quedaran subjectes a les sancions reglamentàries.

L'Oficia Recaptadora està instal·lada al carrer de Puignovell, 13 i hores de 9 a 12 del mati.

ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS U. G. T.

El Consell Executiu d'aquesta Associació, ha pres l’acord igual que el Comitè d'Enllaç del Sindicat Fabril i Tèxtil C. N. T.- U. G. T. de suprimir el caràcter obligatori que tenia la cotització del 3 per cent pro milícies.

No hay comentarios: