sábado, 10 de abril de 2021

Front, edició de dissabte, 17 Abril 1937, pàg. 2

El calvari dels aficionats al teatre

Els que ens agrada el teatre hem sofert la decepció més gran de la nostra vida. Teníem l'esperança — oh, grans il·lusos que som—de què se'ns buida acabat de caminar errabunds d'un cinema a l'altre, aguantant la carrincloneria dels films alemanys o l'exageració, mil vegades repetida de les truculències americanes. Veurem teatre ! —cridàvem estentòriament...— i bé, avui, igual com aquell excursionista que en sortir exclamava: "Vaig a Sant Llorenç !" l en tornar, alacaigut i sense alè responia: "Vinc de Sant Llorenç...", ens hem trobat nosaltres amb el cas de dir amb el cap i la veu apagada... "hem vist teatre..."

Perquè més que veure teatre, hem sentit, teló enfora, criatures a plorar, soroll de clofolles de cacauets, xiuxiueig de comares i teló endintre, hem presenciat la gran astracanada, fina comèdia que put a burgesia i sentimentalisme ploramiques, d'unes obres sense cap ni peus...

I pensar que hi ha tantes obres acceptables de les quals ningú no es recorda, tant en català, com en castellà, com traduïdes... S'originarà la reacció en els que porten la direcció de les representacions?

Tan felices com ens les prometíem i acudir al Teatre del Poble representa per a nosaltres un Calvari.

Si la producció teatral no és prou rica en obres de contingut social o no fos prudent—que no ho creiem presentar-les per por de quedar sense espectadors (a quin punt hem arribat !) almenys es podrien posar en escena obres d'un valor literari millor.

Ah ! i privar l'entrada als menors de tres anys i no permetre l'accés a la sala entremig de representació, com en els concerts.

M. Ll.

L'AGITACIÓ D’AVUI CONTRA L'AUGMENT DE PREU DE LES SUBSISTÈNCIES

Després dels aldarulls que hi hagué ahir al mati a la Plaça del Mercat i de la manifestació de la tarda, avui s'han reproduït les manifestacions de protesta de les doncs terrassenques amb motiu del constant augment de preu de les subsistències.

En compliment de la nostra tasca informativa, ens hem personat al Mercat de Sant Pere, on el director ens ha dit que s'havia obert la Plaça a les sis del matí. Seguidament un grup de dones ha entrat a comprar carn de porc i com sigui que han trobat car el preu, no han volgut comprar i han començat a protestar, demanant la rebaixa de preus i a fer plegar els venedors. Els Guàrdies d'Assalt que hi prestaven servei i els empleats del mercadal els han dit que ells no hi podien fer res i que en tot cas havien d'anar a protestar a l'Ajuntament.

Hi ha hagut confusionisme respecte a si havien de romandre les parades obertes o tancades. De mica en mica s'han anat tancant i a les vuit del matí la plaça era tancada.

Les dones han format una manifestació i s'han dirigit cap a l'Ajuntament.

Abans, però, ha estat lleugerament agredida una dona d'uns trenta anys, que de totes passades volia comprar.

Al Mercat de la Independència ens ha estat manifestat que ha estat obert a un quart de set i que també de seguida hi ha hagut protestes. La guàrdia d'assalt que prestava servei, s'ha limitat a evitar col·lisions, i malgrat tot, ha estat també agredida una dona d'uns cinquanta anys, que volia comprar.

Les dones d'aquesta plaça, han sortit al carrer i després d'una petita cercavila, junt amb les que venien del Mercat del Triomf s'han presentat davant de l'Ajuntament.

Els companys Aldave, per la C. N. T. i Tria, per la U. G. T. han parlat a les manifestants, en el sentit que aquest problema no era estrictament municipal, sinó que atenyia a la Generalitat, a la qual s'assabentaria.

Ha pujat una comissió de dones i s'ha reunit amb el Consell Municipal, acordant constituir un Comitè Regulador de Preus, dintre del Consell Municipal.

Tria i Aldave han tornat a parlar, explicant els acords presos i manifestant que com a representants del poble, estaven al seu costat en la justa petició.

Després ha parlat Palet, en representació del Consell Municipal. Ha parlat semblantment i ha dit que convenia unió a la reraguarda. Hi ha hagut una interrupció d'una dona que ha dit que la unió calia fer-la en els estómacs. També hi ha hagut algunes manifestacions d'hostilitat envers els Guàrdies d'Assalt.

La reunió entre la comissió de dones i representació del Consell Municipal ha continuat fins després de les dues de la tarda. Han acordat rebaixar en un 10 per cent tots els queviures i que aquesta tarda, de 3 a 7, els mercats romanguessin oberts.

Sembla que el President del Consell i el Conseller de Proveïments s'han desplaçat a Barcelona.

D'acord amb el previst, aquesta tarda s'han obert els mercats de la Independència i del Triomf. En principi, i en ambdós mercadals, hi ha hagut alguns aldarulls promoguts per algunes dones, els quals s'han anat apaivagant de mica en mica, de forma que ha acabat per realitzar-se la venda normalment, aplicant als preus dels queviures el 10 per cent de descompte que s'havia acordat en la reunió que hem esmentat. Fins a les cinc de la tarda no ha ocorregut res de nou i tot fa creure que aquesta normalitat continuarà fins a l'hora de tancar els mercats.

RECAPTACIÓ DE CONTRIBUCIONS

Fins el dia 20 del corrent es despatxaran sense recàrrecs els rebuts d'Indústria del present trimestre. Passat aquest dia, i sense nou termini, tots els rebuts que per dit concepte d'Industrial no hagin estat satisfets, quedaran subjectes a les sancions reglamentàries.

L'Oficina recaptadora, està instal·lada al carrer de Puignovell, 13, i hores de nou a dotze del matí.

COMERCIANTS DE LLET, PENYORATS

Han estat penyorats per l'Alcaldia els comerciants de llet, Salvador Garcia, domiciliat al carrer S. Segui, amb cent pessetes i a Josep Soler, de la Carretera de Rellinars amb tres-centes pessetes pel motiu de vendre l'esmentada llet sense reunir les condicions degudes.

PAGAMENTS DE "VALS" A LA CUINA POPULAR

La Conselleria d'Assistència Social posa a coneixement de tots els qui posseeixin "Vals" de la Cuina Popular, que aquests seran pagats els dies del 27 de març al 4 del mes corrent el proper dilluns, dia 19, de 3 a 5 de la tarda. Cal presentar els "Vals" acompanyats de la corresponent factura o rebut.

DEMÀ, ELS CORREDORS DE LA CURSA "FRONT D'ARAGÓ-BARCELONA"

Demà es disputarà la darrera etapa de la cursa "Front d'Aragó-Barcelona", la qual surt de Girona i passa entre altres pobles, per Canet de Mar, Mataró, Granollers, Sabadell, TERRASSA, Papiol, Roses del Llobregat, Pedralbes i Barcelona.

L'arribada a la nostra ciutat serà aproximadament a dos quarts de dotze del matí, per la Carretera directa de Sabadell (les quatre Carreteres), en direcció a Rubí.

Per la importància de la prova i per la finalitat d'aquest primer Trofeu Pedal Antifeixista esperem que els ciclistes terrassencs i curiosos concorreran al pas d'aquests braus corredors per la nostra ciutat.

IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS

Es troben a aquesta ciutat dos Funcionaris de la Generalitat de Catalunya encarregats de donar les orientacions i aclarir els dubtes que poguessin haver-hi en aquest impost. Per aquest motiu, es proposen fer algunes visites a fàbriques i establiments.

Recordem, per tant, que tots aquells qui no tinguin la comptabilitat oberta d'acord amb les disposicions vigents de comerç, han de tenir el llibre d'operacions ordenat en el Decret de la Generalitat, de data 12 de Gener del 1937 i que fins el dia 20 del corrent podran presentar les declaracions a l'Oficina Recaptadora, Puignovell, núm. 13, on els serà lliurat el rebut justificatiu.

AVÍS ALS COMERCIANTS

La Conselleria Municipal de Proveïments avisa a tots els comerciants d'aquesta ciutat, que s'abstinguin de vendre sabó i sabó moll, sense haver declarat les existències a aquesta Conselleria, des d'on se'ls orientarà per a la venda dels esmentats articles. Cal advertir, que en cas d'incompliment o negligència, seran sancionats.

ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS U. G. T.

El Consell Executiu d'aquesta Associació, ha pres l'acord, igual que el Comitè d'Enllaç dels Sindicats Fabril i Tèxtil C. N. T. - U. G. T, de suprimir el caràcter obligatori que tenia la cotització del 3 % pro-milícies.

No hay comentarios: