jueves, 29 de abril de 2021

El Dia, edició de divendres 30 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

UNA NOTA DE LA COMISSIÓ DE CULTURA SOBRE EL PRIMER DE MAIG.

Aquesta Comissió Municipal de Cultura i Propaganda, d'acord amb les instruccions de la Superioritat en Primer Ensenyament, organitzava per als infants de Terrassa uns grans actes que havien de celebrar-se demà al matí, a les sales dels cinemes Rambla i Recreo. Aquests actes havien de contribuir a posar de relleu en les ments infantils el significat que té aquest any per al poble treballador ibèric la data proletària internacional del Primer de Maig.

La projecció d'unes pel·lícules culturals i documentals, un parlament posant de relleu el significat d'aquesta data, i el present als infants d'uns fascicles commemoratius editats a l'efecte i uns llamins, aquest era succintament el modest, però significatiu acte de confraternització i solidaritat dels infants terrassencs.

Però aquesta iniciativa ha estat frustrada. Després d’haver-hi posat ja una pila d'entrebancs el Comitè Econòmic dels Cinemes Socialitzats, finalment sembla que el Sindicat d'Espectacles Públics ha negat rotundament la cessió dels locals que sols havien demanat per una finalitat tan lloable.

L'excusa és la que demà han de romandre tancats els locals d'espectacles, tota vegada que és festa.

Hem de creure que es tracta d'una lamentable confusió. Malgrat que en negar-se'ns aquesta col·laboració principalíssima, s'hagin volgut barrejar conceptes de finalitats municipals i polítiques, que mai no han de fer-se arribar a decisions que puguin ésser en perjudici de tota la població infantil ds la nostra ciutat, com passa amb aquest cas de demà.

Aquesta Comissió de Cultura i Propaganda ha pres les mesures, dintre les seves possibilitats, per tal que els infants terrassencs tinguin, sinó tot el que s'havia projectat, el seu Primer de Maig d'aquest any històric i memorable.

Únicament li cal posar de relleu que aquesta experiència ve a confirmar més la necessitat que hi ha de Municipalitzar els Cinemes, si és que anhelem que aquests estiguin al servei de tota la ciutat, començant pels nostres infants.

AVÍS DE L'EXERCIT POPULAR LOCAL ALS COMERCIANTS PROVEÏDORS DEL MATEIX.

Es posa a coneixement de tots els comerciants d'aquesta ciutat que tinguin factures pendents de cobrament amb càrrec al Regiment de guarnició en aquesta plaça, instal·lat a l’edifici de la Caserna Lluís Sirval (ex-escolapis), es serveixin presentar els corresponents rebuts a la caixa amb el fi de procedir a la seva liquidació abans que termini la present setmana.

LA CONSELLERIA DE SEGURETAT LOCAL HA REBUT LA NOTA OFICIAL DEL COMITE EXECUTIU D'E. R. DE CATALUNYA.

«Ens plau comunicar-vos pels efectes oficials i també pels particulars d'aquesta Conselleria, que per pròpia voluntat dels interessats, demà a primeres hores del matí partiran vers el front els companys Frederic Montblanc, Pere Antic i Sixte Pablo, els quals havien estat adscrits fins ara com a representants d'aquesta organització al cos de Patrulles de Control de la vostra Conselleria.

Així mateix us ratifiquem l'acord d'aquest Comitè Executiu segons el qual resten fora del servei actiu de Patrulles, els altres dos individus que integraven el nombre de membres a les Patrulles que havia estat assignat a Esquerra Republicana de Catalunya N'Enric Gabaldá i Joan Comas i us autoritzem perquè feu públic de la manera i pel procediment que creieu convenient aquest acord, per tal que l'opinió de Terrassa sàpiga a qui representen tals individus».

El document porta la data del 24 de l'actual.

SESSIÓ D'ART PRO-HOSPITALS DE SANG.

L'Associació d'Alumnes i ex-Alumnes de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis, freturosa de cooperar a les necessitats exigents de la guerra i ensems donar a conèixer als seus associats i poble eu general les seves tasques culturals, ha organitzat una sessió d'Art a profit dels Hospitals de Sang per al dia 16 de maig proper, en la qual a més de projectar-se uns films amateurs, hi tindrà lloc un selecte concert que anirà a càrrec del destacat Quartet vocal "ORPHEUS”.

INTERESSA A LES INFERMERES.

La Conselleria d'Assistència Social, prega a les infermeres o companyes expertes, que es dediquen al .servei domiciliari, passin per aquest departament, a fi d'efectuar un nou allistament que permeti el bon funcionament d'aquest servei.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres quaranta vuit hores s'han registrat els següents accidents a l’esmentat Dispensari:

Ha estat curada de contusió dolorosa al ventre, produïda per baralles, Maria Vilagrassa de 28 anys d’edat domiciliada al carrer d’A. Pius, 139.

Josep Verderi, de 64 anys d’edat, domiciliat al carrer Bartrina, 20, de probable fractura al metacarpià de la mà dreta produïda per haver estat atropellat per una bicicleta.

Valentí Margarit, de 9 anys d’edat, d’una ferida tallant al dit índex de la mà dreta.

Tots els esmentats, una vegada curats, han passat al seu domicili.

LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID A LA NOSTRA CIUTAT.

La Comissió de Cultura del nostre Ajuntament anhelant que la tanda de concerts filharmònics i simfònics que ve organitzant, sigui completada en tot quan puguin abastar les possibilitats dels moments que vivim, aprofitant la vinguda a Catalunya de la Banda Municipal de Madrid magistralment dirigida pel mestre Solozábal, de renom internacional, ha fet els treballs necessaris per que pugui celebrar-se un magne concert a Terrassa. D'acord amb la Comissaria de Propaganda de la Generalitat ha estat assenyalada la data del proper dimecres, dia 5, a dos quarts de 10 de la nit, per a la celebració d’aquesta manifestació musical a l'ampli saló del Cinema la Rambla.

Des de demà, podran adquirir-se les localitats, als preus d'una pesseta pati de butaques, a les següents entitats o organitzacions: U. G. T., C, N. T., E. R. C. (Casa del Poble), A. C. R. (Centre Catalanista Republicà). J. C. I. (POUM), P. S. U. C, Unió de Rabassaires Federals (St. Pere), Amics de les Arts, Casino del Comerç, Joventut Terrassenca (Cor Vell) i Centre Aragonés.

I els que desitgin localitats numerades per al primer pis al preu de 1'50 pessetes poden adquirir-les a la taquilla del Cinema la Rambla des del dilluns, de 6 a 8 de la tarda.

Demà publicarem el programa i altres detalls d'aquest grandiós concert.

PER ALS QUE TENEN PASSI DEL NOSTRE CLUB.

El comitè del nostre primer cercle esportiu, ens comunica fem avinent a tots aquells que ostentin passis per al entrar al camp, es serveixin passar per la secretaria del nostre club, tots els dies de 7 a 8 de la vinent setmana, on els serà renovat.

INSTRUCCIÓ PRE-MILITAR.

Tota els joves antifeixistes de Terrassa que vulguin ingressar al Campament pre-militar de Pins del Vallès, són pregats de passar per la nostra Secretaria, Durruti, 77, de 7 a 10 del vespre on se'ls informarà detingudament.

No hay comentarios: