lunes, 12 de abril de 2021

L’Acció, edició dilluns, 19 d’Abril de 1.937, pàg. 2

ACLARIMENT DEL COMITÈ LOCAL DE LA U.G.T.

En la informació apareguda en el diari «El Dia» del passat dissabte, en la qual es dona compte de la manifestació que tingué lloc aquell dia, és diu que el nostre company Jaume Tria, secretari del nostre Comitè Local parlà en nom del P.O.U.M.

Hem de fer present per deixar les coses ben situades, que el company Tria parlà en nom i representació de la U.G.T. i  que mentre tingui un càrrec de responsabilitat dins aquesta organització no ostentarà en cap lloc públic la representació de cap altra entitat.

PER A L'ADQUISICIÓ DE PATATES.

Des d'avui, ha començat el Departament de Sanitat de facilitar un talonari «vals» a les famílies que posseeixen o adquireixin fulls de malalts, per al proveïment de patates.

Cal que aquell qui necessiti l'esmentada mercaderia, adquireixi el talonari que facilita el Departament de Sanitat, puix de presentar-se a un establiment qualsevol sense aquest, no li'n serà lliurada.

FALL DEL CONCURS DE «CONTES SOCIALS».

Ahir, a la tarda es reuní el Jurat Qualificador, compost de Josep M. Francès i J. Navarro Costabella en representació de l'Agrupació d'Escriptors de Barcelona, de P. Elies Busqueta per la Comissió de Cultura de l'Ajuntament, de Baptista Reig per «Amics del Llibre» i Josep Marimon per «Amics de les Arts», el qual Jurat realitza el fall dels treballs presentats al concurs de Contes Socials organitzat per Amics de les Arts de la localitat.

La classificació queda com segueix:

Primer.—«Retorn del combatent», autor Carles Bosch.

Segon.—«El comiat del pare», autor J. Morera Falcó.

Tercer .—«Pere», autor Dolors P. Brull.

Quart.—«El vestit nou», autor Xavier Rovira.

Cinquè.—«L'eterna Injustícia», autor Maria Fernanda Gaña.

Sisè.—«L'infantilisme revolucionari», autor Pere Masana Prat.

Setè.—«Quan la vida comença», autor Pere Vigués Guàrdia.

El Jurat li plau fer l'aclariment, que els tres primers son com a premi ordinari, el quart i el cinquè accèssits, i el sisè i el setè mencions honorifiques.

ORIGEN  DEL  SEGELL  «PRO INFÀNCIA».

En motiu d'atansar-se a la nostra ciutat la diada del Segell Pro Infància, hem recollit unes dades interessants referent a l'origen del dit Segell que creiem oportú donar-les a conèixer.

L'origen d'aquests Segells data del 1904, època en què, un funcionari de Correus danès, nomenat Einer Holboll, apesarat per l'extensió que prenia la tuberculosi al seu país, proposa al Govern l'emissió d'un segell de caire voluntari, amb el producte del qual, com a finalitat immediata, es construiria un preventori per a infants.

Obtinguda aquesta concessió i recolzada pel Govern danès aquesta iniciativa, s'organitzà la primera campanya, i el poble danès interpreta tan admirablement el sentit social i humanitari de l'obra que en la primera campanya s'obtingué una recaptació neta de 70 mil corones, xifra que anà en augment cada any.

El succés assolit en aquesta primera campanya, estimula a totes les Institucions de Iluita contra la mortalitat infantil i contra la tuberculosi, de tal manera, que commoguts per un ressort, totes elles —govern, poble —es llançar en a una activa propaganda d'higiene social i infantil, organitzar en un veritable exèrcit de salut. Tractant únicament de la lluita contra la mortalitat infantil i contra la tuberculosi a Dinamarca, podríem escriure diversos volums força interessants.

Bastarà dir, que, en el moment d'aparèixer el «Segell de Noel» que així es titulà a Dinamarca, aquest país era el més afectat per la tuberculosi i gràcies a aquesta lluita, avui en el país d'Europa, que les seves estadístiques són les que donen les xifres més reduïdes de mortalitat infantil i per tuberculosi.

El poble danès, en agraïment a l'iniciador d'aquests Segells, mort suara farà uns cinc anys, l’hi ha aixecat un monument.

A Dinamarca, des de fa uns quants anys, ha deixat d'ésser un problema aquestes lluites, i, avui, en els Sanatoris i preventoris, d'aquell país, sobren llits per manca de malalts i l'obra del «Segell» ha derivat únicament per obres d’Assistència infantil en els seus diversos aspectes sanitaris, culturals, esportius, etc.

UNA NOTA DE LA CONSELLERIA DE FINANCES.

Reproduïm l'Ordre que publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya data d'abril, la qual fixa un nou termini, perquè les corporacions, Organitzacions i Particulars que hagin fet apropiacions o intervingut béns de persones incurses en responsabilitat en el moviment subversiu ho comuniquin a la Comissió de Responsabilitats. Per l'interès extra que aquesta ordre representa, hem cregut posar-la en coneixement al poble de Terrassa:

«Constituïda la Comissió de Responsabilitat d'acord amb el Decret del 9 de gener d'enguany, i havent transcorregut amb ,escreix, entre les dates de la creació i constitució d'aquell organisme, el termini fixat en l'art. 8 è. d'aquell Decret, cal establir un nou termini per a donar efectivitat a tot el que disposa l'esmentat article, i a tal fi, he resolt:

Es fixat un nou termini de 30 dies, que començarà des de la data de la publicació d'aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, per què les Corporacions, Organitzacions i Particulars que hagin practicat apropiacions o intervingut béns de persones evidentment o presumptivament incurses en responsabilitats per concomitàncies amb el moviment subversiu, ho comuniquin a aquella Comissió.

Barcelona 28 de març del 1937.

P.D. El sots-Secretari de Finances, Carles Marti i Feced».

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'ha registrat el següent accident a l'esmentat dispensari:

Ha estat guarit de múltiples ferides incises a la cara, produïdes per una caiguda en muntar en bicicleta, el jove de 16 anys Joan Verdaguer, domiciliat al carrer Esteve Mas 62.

HA ESTAT TROBAT UN HOME MORT.

Pels voltants de Can Amat. ahir a les 9 aproximadament, es trobà un home mort, el qual només es pot dir que era un captaire. Com que no se li trobà cap document, es desconeixen les seves senyes.

Fou traslladat seguidament al Dipòsit Judicial.

ACLARIMENT DE LES INDÚSTRIES COL·LECTIVITZADES DEL PEIX.

El dissabte, dia 17 del corrent, aquesta Agrupació va trametre un camió al mercat central del Peix a Barcelona en cerca del peix destinat al proveïment del Mercat de Terrassa.

Per causes alienes a la nostra voluntat, se'ns va lliurar només una petita quantitat de peix (uns cinquanta quilos) i això després de molts precs i treballs amb destí al Sanatori, Hospital i Caserna d'aquesta localitat.

Sentat aixà, devem aclarir que són absolutament falsos els rumors que s'han fet córrer, atribuint pertànyer a aquesta Agrupació un camió de peix que es diu que hi havia als soterranis del mercat i que després va desaparèixer amb la seva càrrega.

Aquest camió i la seva càrrega no han estat mai d'aquesta Agrupació, car d’haver-ho estat s'hauria venut com s'ha fet sempre al poble de Terrassa.

Testimonis d’això, ho són tots els empleats del Mercat i el Llibre registre de la recaptació d'arbitris per compte d'aquest Municipi.

Per les I.P.C, El Comitè d'Empresa.

No hay comentarios: