martes, 20 de abril de 2021

L’Acció, edició divendres, 23 d’Abril de 1.937, pàg. 2

L'ENTERRAMENT DE PERE SAGRADO I CORTÉS.

Prevèiem ahir, en donar la nota necrològica del malaurat company Pere Sagrado i Cortès, que l'acte del seu enterrament constituiria una nodridíssima manifestació de dol popular. Tota previsió, per accentuada que hagués estat hauria quedat pàl·lida, puix el nombre de concurrents fou verament impressionant. Tots els sectors ciutadans i antifeixistes assistiren ai sepeli, en quantia immillorable. La massa republicana, però, es manifestà en un sentit altament quantitatiu, verament emocionada per la desgracia del company Sagrado.

El Passeig de G. Hernández quedà atapeït de concurrents al sepeli i de ciutadans desitjosos de veure la fúnebre desfilada. A tres quarts de sis, la comitiva es posa en marxa pel següent ordre:

A l’avantguarda hi anava una comissió de ferits i mutilats de guerra; seguien els Companys del finat que amb ell havien lluitat al front, junt amb membres de la Joventut d'E. R. «Estat Català», els quals es tornaven en la conducció del taüt, que embolcallat amb la bandera d'aquell. organisme de Joventut, era portat a braços pels al·ludits Companys.

Seguiren les components del Grup Femení d'E. R., amb les corones de flors naturals dedicades al finat pels seus Companys de divisió; pels components del C. E. L. de l’E. R.: per la Junta de Fraternitat Republicana; per la de la joventut d'E. «Estat Català»; per la del Grup Femení; per la del Boxing Club i un pensament de la família Sagrado, Un bon estol d'afiliades al Grup Femení, cloïa la lúgubre avantguarda.

El dol oficial era presidit pel Consell Municipal i pel diputat senyor Palet i Barba. A continuació seguia el dol familiar, i després les Juntes de les entitats d'Esquerra, amb una ingent gernació al darrera.

L'enterrament seguí el següent trajecte: Passeig, carrer Maurin, Plaça República, carrer Cremat. Raval, Rambla d]Egara i Ctra. de Montcada. A la cruïlla d'aquesta via amb el carrer de l’Agricultura, s'acomiadà el dol. Nombrosa concurrència acompanyà encara el cadàver al Cementiri Nou.

El silenci pels carrers del curs, curulls de geni, era impressionant. El dol esdevingué general i efusivament compartit.

La família del dissortat ens prega fem palès el seu reconeixement a tot el poble de Terrassa per l’adhesió de condol demostrada, Singularment als esquerrans que tan exemplar prova de Solidaritat han sabut plasmar.

PROGRAMA DEL MAGNE CONCERT DEL CINEMA LA RAMBLA.

Reproduïm el selecte programa del concert organitzat per la Comissió de Cultura de l'Ajuntament a benefici d'Ajut Infantil de Reraguarda (subscripció oberta per Ràdio Associació) i d'Assistència Infantil. (Subscripció per Ràdio Barcelona).

Primera part

Les noces de Fígaro (obertura), W. A. Mozart.

Simfonia en do major «Júpiter», A. Mozart.

Direcció: Mestre A Català.

Segona part

Suite empordanesa, J. Garreta.

Direcció: Mestre J. Lamote de Grignon.

Tercera part

Antologia de l'obertura Ifigènia a Aulis, Gluck Wagner.

El franctirador, C. M. Weber.

Manfred, R. Schuman.

Els mestres cantaires, R. Wagner.

Direcció: Mestre F. J. Obradors.

Demà començarà la venda de localitats no numerades del pati de butaques al preu d'una pesseta a les organitzacions que detallem a continuació, i hom les hi podrà adquirir fins el dilluns:

C. N. T. de 6 a 8 de la tarda, Casino del Comerç tot el dia fins a les 11, U. G.T. tot el dia. Amics de les Arts tot el dia. Centre Aragonés tot el dia, J. C. I. tota la tarda, Joventut Terrassenca tot el dia, Partit Socialista de 3 a 8 de la tarda, E. R, de C. (Casa del Poble) tot el dia, Acció Catalana de 2 a 3 i de 7 a 8 de la tarda.

Hi haurà entrades numerades a 1’50 les quals seran assequibles només, a la taquilla del Cinema La Rambla, a partir del dilluns inclusiu de 6 a S de la tarda i en aquesta, també se'n despatxaran del pati de butaques no numerades.

ELS SINDICATS D'INDÚSTRIES DEL GÈNERE DE PUNT U.G.T.- C.N.T.

Autoritzem en caràcter provisional a tots els Consells d'Empresa i Comitès de Control, per treballar les hores que creguin convenient sempre que no passin de la jornada legal de 40 hores a la setmana. La Junta.

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS U.G.T.

Es criteri d'aquest Comitè Directiu que la quantitat que setmanalment es descomptava als afiliats amb destí a les milícies, perdi des d'ara el seu caràcter obligatori.

Ço que fem públic als efectes consegüents.

FEDERACIÓ ESPANYOLA DE TREBALLADORS DE L'ENSENYANÇA.

Per a tractar de la festa del Primer de Maig, es convoca a tots els mestres en exercici, pertanyents a la sindical F. E. T. E. a una reunió que tindrà lloc el proper dissabte a les 11 del mati en el Saló de Sessions de l’Ajuntament de la nostra ciutat.

En la esmentada reunió hi assistirà el company Zambrano, Inspector d'ensenyaments de la nostra zona.

MES PENYORES A COMERCIANTS.

El President del Consell Municipal conjuntament amb el Conseller regidor de Proveïments han penyorat amb 500 pessetes cadascun, els comerciants que detallen, pel motiu de vendre l'oli a un preu massa elevat i també per tomar-lo el dilluns passat, degut els fets ocorreguts al dissabte anterior:

Ramon Oller, domiciliat al carrer Cremat 11.

Antoni Miralda. domiciliat al carrer Palla 7.

Joan Saumell domiciliat al carrer Llúria 92.

Francesc Rubio, domiciliat al carrer Ramon Llull, 52.

Enric Junoy domiciliat al carrer Lavoissier 36.

També ha estat penyorat amb 500 pessetes el venedor de peix Victorino Boqueres, el qual portà unes caixes de peix i en lloc de posar-les a la venda les tornà al punt de procedència.

ASSAIG DELS APARELLS SIRENES.

La Junta de Defensa Passiva posa en coneixement al poble en general que demà dissabte de 7 a 8 de la tarda es formularà un assaig dels aparells de les sirenes i enllumenats dels carrers i dels Hospitals. Per tant, aquesta Junta espera que ningú s'alarmarà o sigui que servarà la serenitat que requereix.

AVÍS IMPORTANT.

Es posa en coneixement del poble de Terrassa, que mentre duri la campanya de la venda del Segell Pro-Infància, s’instal·larà a tots els cinemes, teatres, futbol i balls, unes taules, on comissions de noies acceptaran els donatius per la humanitària obra del Segell Pro-Infància.

En els entreactes es donarà compte del recaptat a cada Entitat respectiva, inutilitzant davant del Control o Juntes el nombre de Segells segons l’import de les pessetes recollides.

AVÍS ALS PARES.

Aquesta Alcaldia avisa als pares dels infants que porten estris de fusta, la imitació pistola i amb la qual molesten i causen perjudicis al poble en general, com és, trencar vidres, fanals, etc, que recau la responsabilitat damunt d'ells, i per consegüent aquell infant que se li trobi un estri d'aquest, els seus pares seran penyorats.

No hay comentarios: