jueves, 8 de abril de 2021

L’Acció, edició divendres, 16 d’Abril de 1.937, pàg. 1

La militarització a Terrassa

Com funciona pràcticament i econòmica, la Caserna militar del 2on batalló del 3er regiment de I‘Exèrcit Popular de Catalunya

L’inici de la visita

Avui, és un dia llagrimós i trist. De tant en quant plovisqueja. El telèfon de la redacció no para de funcionar cercant comunicació amb la Caserna Lluis de Sirval d'aquesta ciutat «els ex-Escolapis» per poder parlar amb el coronel-cap de les forces Maurici Garcia.

Si podeu venir quan us sembli; però veniu, com més aviat millor.

Pengem l’auricular, i fem cap a la caserna.

A la Caserna

Són les dotze, hora del dina,

La guàrdia ens acompanya cap al despatx del coronel on som rebuts molt amablement per ell mateix.

Després de les consegüents presentacions, comencem el nostre interrogatori al qual ell ens contesta amb la seva característica amabilitat.

Les dificultats

Actualment—ens diu—en aquesta caserna hi ha aproximadament unes 800 persones que estan repartides en tres companyies, dues seccions metralladores, una secció muntada, una secció del reconeixement i una d'enllaç i artifici.

Aquest personal cobra 12'25 pessetes diàries de les quals 10 els arriben a la mà i les 2’25 restants les retenim nosaltres en caràcter de subsistència.

Ara bé; això de comprar menjar és un dir, puix la dificultat més greu que travessa aquesta caserna és el problema de subministrar-ho, i sort tenim del gran ajut que ens dona el nostre Ajuntament i les entitats sindicals i polítiques, car del contrari, com menjarien aquests pobres soldats i germans nostres que potser la setmana que ve ja tindran de deixar-nos per anar a defensar ei nostre poble?

El bon comportament

Ara, malgrat aquestes dificultats, procurem que mengin el més bé possible.

—tenen horari per menjar? preguntem nosaltres.

—Tenim un horari general establert: A dos quarts de vuit mati, diana, a les vuit. l'esmorzar - (cafè amb llet, etc.), a dos quarts de nou passar llista, i de les 9 fins a les dotze, gimnàs, instrucció, passeig, i a les 12 a dinar. Després de dinar a l'hora que sigui, puix no els hi donem pressa per marxar de la taula, a passeig fins a les 3 de la tarda; Llavors es torna a passar llista i fins a dos quarts de sis que fan gimnàs, futbol, etc. etc, í passeig altra vegada fins à dos quarts de vuit que sopen í a les 9 de la vetlla silenci.

Tot això, es clar, alternat amb les guàrdies, neteja, etc. etc. i altres afers de la vida interior d'una caserna.

—I els soldats respecten aquest horari amb disciplina?

—Naturalment. Us tinc de dir que estem tota l’oficialitat en general, molt contents d'ells, exceptuant alguns casos que confonen llibertat amb llibertinatge, tots acaten i respecten, no solament aquest horari, sinó tot el que es refereix a la disciplina militar i la vida interior de la caserna.

El llit

—I el problema de vestir dels soldats com està?

—El vestir, en aquesta caserna no és problema, car va força bé, puix aquí com que és el Primer Batalló del Tercer Regiment de la Segona Divisió, tenim un magatzem de robes, sabates i corretatge per als tres batallons del regiment, els quals estan repartits entre Terrassa, Granollers i Manresa.

A més a més de les robes del vestir i corretatge tenen un llit cada un, amb «somiers» flassades, matalàs, etc., etc., és a dir, tot un equip model.

El comiat

—Ara que—ens segueix dient—el més lamentable és que eh aquesta caserna, hi tenim—com us he dit abans—dues seccions de metralladores, però amb metralladores espatllades i una secció muntada, sense cavalls. Es clar que ja ens fem càrrec da l'anormalitat, car també els hi falta als nostres soldats llur armament principal. Però no per això deixen d'esser fidels a la República i a Catalunya, que és igual que dir a tot el poble antifeixista.

Tot seguit d’haver-nos fet recórrer tota l'austera caserna i fer-nos conviure breus moments amb els soldats, ens acomiadem d'aquests joves, futurs defensors de la causa de la llibertat.

Cal que el poble terrassenc ajudi aquests soldats d'avui amb tot el possible, puix son cridats a ésser els herois de demà.

S. TORRES I MARBÀ

No hay comentarios: