martes, 27 de abril de 2021

El Dia, edició de dimecres 28 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

RABASSAIRE ASSASSINAT.

El passat dissabte, van ésser avisades les autoritats que prop de Martorell hi havia el cadàver d'un home.

Efectivament, prop de la carretera que va de Martorell a la nostra ciutat, fou trobat el cos d'un individu que encara no ha pogut ésser identificat, el qual presentava senyals d'haver estat cremat després de forta lluita, tota vegada que el cos i la cara de l'interfecte, presentaven senyals de lesions sols possibles en casos de resistència, davant atacs per diferents individus.

El cadàver, com diem, fou trobat prop de la carretera, als voltants del cementiri de Martorell.

Segons manifestacions que fa la premsa d'aquest matí, sembla que s'ha pogut comprovar que el cadàver de referència pertany a un rabassaire que s'havia negat a satisfer alguns exigents impostos.

La policia fa investigacions.

INGRESSADA A L'HOSPITAL.

Feia alguns dies que la ciutadana Dolors Palau, que viu al carrer Vinyals, 150, presentava senyals de trobar-se en mal estat de salut.

Ahir feu tres dies, que va tancar-se a casa seva i no sortia de la seva habitació. Com que no es deixava veure, el veïnat tement que no hagués sofert algun accident, comparegueren a la Inspecció de Vigilància on agents d'aquest cos corregueren a personar-se a la casa mencionada.

Una vegada allí, forçaren la porta on es trobava tancada la Dolors Palau i amb gran sorpresa la trobaren al llit, estirada.

Va ésser avisat un metge, el qual va reconèixer-la, manifestant que la referida dona sofria un atac d’apoplexia amb hemorràgia cerebral.

Ràpidament i davant l'estat greu de la malalta, va ordenar-se el seu immediat trasllat a l'Hospital de la nostra ciutat, on ha restat convenientment instal·lada, com el seu estat exigeix.

NOTES D'UN ALT INTERÈS SO-RRE EL SEGELL PRO INFÀNCIA.

A Suècia el resultat d'aquesta lluita ha estat. amb la sola aportació del "Segell" la construcció de més de 700 sanatoris. 7.000 escoles a l'aire lliure, la creació d'un cos de més de 15.000 infermeres, col·laboradores abnegades en els Preventoris, Sanatoris i Guarderies i una gran part guareixen de les visites a domicili.

Als Estats Units, la mortalitat per tuberculosi no arriba a l’un per cent, gràcies a les mesures de profilaxi preses, a la propaganda d'higiene social, i a la creació de Establiments de Prevenció i guariment.

Més tard, en període que va des de la gran guerra fins ara. pot dir-se que aquesta iniciativa ha estat adaptada a tots els països civilitzats, i entre aquests cal destacar en primer terme França, amb una recaptació anual de vint milions de francs. Des del 1925 que començà la primera Campanya fins a la data, s'han recaptat per mitjà del "Segell" en xifres rodones, dos-cents milions.

França, igual que altres països que estigueren en guerra, es trobava en el gran problema de la tuberculosi, durant les hostilitats milers i milers de soldats tenien que ésser retirats dels fronts, contagiats d'aquesta malaltia i hospitalitzats.

Llavors es donaren compte de la tasca enorme que s'havia de fer i pocs anys després d'acabada la guerra, s'inicià la primera Campanya.

Bèlgica, també alliçonada per la dura prova de la guerra, no és quedà enrere i gràcies al "Segell", avui compta amb 140 establiments d'aquesta naturalesa.

Bèlgica, d'una extensió territorial semblant a la de Catalunya, els dispensaris de puericultura i antituberculosos, examinen anualment unes 200.000 persones.

I el camí de les obres inspirades per un esperit generós i humà l'estan seguint amb resultats excel·lents a més dels esmentats. Polònia. Àustria, Cuba. Argentina, Uruguai, Itàlia, i molts d'altres.

LA VALOR DEL «SEGELL PRO-INFÀNCIA».

El segell «Pro-Infància» té al seu favor, l'haver creat i sostingut un establiment per campanya que ha menat a terme.

Ajudeu-nos per a conquistar el més gran succés en la present Campanya.

DEMA ES VENDRÀ SABÓ.

Aquesta Conselleria de Proveïments assabenta els posseïdors dels carnets 2.001 al 3 000, que podran adquirir, demà dijous, sabó en els establiments següents;

Lluis Portella, Francesc Lairet, 5; Sebastià Sant. Enric Fontbernat, 85; Galí i Companyia. Milícies Catalanes, 27; Teresa Arderiu, Plaça de la Creu Gran: Miquel Cuguero, Avinguda 11 Setembre. 38; Baldomer Trenchs, Joaquim Maurin, 12.

La venda s'efectuarà amb la presentació dels carnets de racionament, amb els blocs d'Abril Maig i hom haurà de lliurar els cupons de les mongetes corresponent al primer dijous. Fins a quatre famílies, pertoca mig quilo i un quilo, de quatre en amunt.

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents a l’esmentat Dispensari:

Santiago Margarit, de 28 anys d' edat, domiciliat al carrer de Pi i Margall, 206, que presentà segons diagnòstic del metge de guàrdia, fractura de l'húmer esquerra, a causa d'una caiguda a la via pública.

Climent Vacarisses, de 18 anys d'edat, domiciliat a Gironella, ha estat curat de excoriacions al mentó i al genoll esquerre, a causa d'una caiguda a la via pública.

A causa d'haver-la mossegat un gos, ha estat curada de ferides contuses a la cama esquerra, A. Valero, de 11 anys d'edat. Ha passat al seu domicili, Amadeu de Savoia, 7.

Timotea Noya, de 5 anys d'edat, i amb domicili a la carretera de Rellinars, 300, que presentà segons diagnòstic del metge de guàrdia, ferida inciso-contusa a la regió superficial esquerra.

LA FIRA DEL LLIBRE.

EI Diari Oficial de la Generalitat, ha publicat la següent disposició del departament de Cultura:

"En virtut de l'autorització conferida a aquest Departament en l'article primer del Decret del Govern de la Generalitat, de 19 del corrent mes d'abril, creant la Fira del Llibre, en substitució de la Diada que se celebrava el mes d'abril de cada any,

He resolt:

Són fixats els dies 13, 14 i 15 del vinent mes de maig per a la celebració de la Fira del Llibre d'enguany.

Barcelona. 23 d'abril del 1937”.

AVUI, TOTHOM AL CONCERT DEL CINEMA "LA RAMBLA".

Avui a Terrassa es celebrarà un esdeveniment artístic musical que va a càrrec de 80 professors els quals actuaren sota la direcció de l'eximi mestre reconegut universalment en Pau Casals. Avui aquests professors, com que en Pau Casals es troba a l’estranger en caràcter de propagandista dels moments presents, actuen els uns en l'Orquestra Simfònica de Ràdio Barcelona sota la direcció de F. J. Obradors i els altres en l'Orquestra de Ràdio Associació sota la batuta de A. Català.

Tot el poble de Terrassa amant de la música, no pot mancar en aquest acte que es celebrarà al cinema "La Rambla" a un quart de deu: primer, per la vàlua de les obres i dels executants i segon, per la finalitat benèfica que la Comissió de Cultura organitzadora d'aquest esdeveniment artístic li ha fet donar.

Pel motiu de la transmissió de l’esmentat concert es començarà puntualment.

No hay comentarios: