jueves, 22 de abril de 2021

El Dia, edició de dissabte 24 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

L'ENTERRAMENT DE PERE SAGRADO CORTÉS.

Dijous, a tres quarts de 6 de la tarda, va celebrar-se l'acte d’enterrament del cos del que fou gran esportiu i entusiasta milicià antifeixista, Pere Sagrado i Cortés.

La comitiva partí de l'Hospital de la nostra ciutat, on durant lot el dia havia romàs exposat el cadàver de l'infortunat terrassenc.

Obrien la comitiva quatre companys del difunt, els quals eren seguits per altres amics seus que portaven el cadàver de Pere Sagrado, que estava voltat amb la bandera d'Estat Català.

Venien altres companys que rellevaven els que portaven el cos del difunt, seguits de nombroses companyes del Grup Femení d'Esquerra, que portaven nou corones i altres flors i pensaments en braços.

Seguia després la presidència oficial de la comitiva, composta per l’alcalde company Figueres, i el diputat a Corts company Palet i Barba i Consellers Municipals de tots els sectors antifeixistes. Seguien els familiars del difunt i representacions de comissions i juntes locals que formaven nodrits grups.

També formaven part de la comitiva extensa representació de la guàrdia d’assalt i Inspecció de Vigilància i a continuació, seguia una gran multitud d’amics d’En Sagrado, que volien assistir a aquest gran acte.

El trajecte que seguí la comitiva fou el següent: Hospital, Passeig, Joaquim Maurin, Plaça de la República, Cremat, Raval de Fermí Galán, Rambla, Avinguda del Madrid Heroic i Colom.

Una gran gernació presencià el pas de la comitiva per tots els carrers i places. Al final del carrer Colom va acomiadar-se el dol, desfilant tots els acompanyants per davant del cadàver.

Després el cadàver fou traslladat a un cotxe i fou conduit al Cementiri Nou, on l’acompanyaren gran nombre de persones.

A tres quarts de 8 del vespre va donar-se per acabat el dolorós acte, que donà a comprendre la forma com el nostre poble volia a aquest brau lluitador de la llibertat que fou Pere Sagrado Cortès.

AVIS ALS PARES.

La Presidència del Consell Municipal avisa els pares dels infants que porten estris de fusta imitació pistola i amb la qual molesten i causen prejudicis al poble en general com és trencar vidres, fanals, etc., que recau la responsabilitat damunt d'ells i per consegüent, a aquell infant que se li trobi un estri d'aquests, els seus pares seran penyorats.

EL SEGELL PRO-INFÀNCIA :: GENERÓS OFERIMENT.

El Comitè de Cinemes s'ha ofert al del Segell Pro-Infància per a donar unes sessions de Cinema tots els dimarts al matí, tarda i nit, mentre duri la present campanya a benefici del Segell Pro-Infància. En les sessions de referència hom vendrà el segell esmentat. L'entrada dels infants a les sessions del mati i tarda serà de trenta cèntims amb els quals hauran d'adquirir tres segells.

Les sessions del matí i tarda. seran exclusivament per als infants i escolars. En les de la nit hi haurà canvi de programa, amb films de les millors marques.

LA CAMPANYA DEL SEGELL PRO-INFÀNCIA :: AVÍS IMPORTANT.

Es posa a coneixement del poble de Terrassa, que mentre duri la campanya de la venda del segell Pro-Infància, s'instal·larà a tots els cinemes, teatres, futbol i balls, unes taules on comissions de noies acceptaran els donatius per la humanitària obra del segell Pro-Infància.

En els entreactes es donarà compte del recaptat a cada entitat respectiva, inutilitzant davant del Control o Juntes, el nombre de Segells segons l'import de les pessetes recollides.

FACUND MARCHIRANT, ALCALDE ACCIDENTAL.

Havent-se d'absentar per tres o quatre dies el President del Consell Municipal, En Jaume Figueres, ha quedat substituït accidentalment pel Conseller primer, Facund Marchirant.

ACCIDENT.

Ha ingressat a l’Hospital Clínic, el veí de Pins del Vallès, Isidre Vila-Puig, domiciliat al carrer de Sabadell, 56, d'aquella localitat, el qual resultà greument ferit en un accident de treball.

PAGAMENT DE «VALS» A LA CUINA POPULAR.

La Conselleria d'Assistència Social posa a coneixement de tots els posseïdors de «vals» de la Cuina Popular, que aquests seran pagats els del dia 4 al 11 del mes en curs, el proper dilluns de 3 a 5 de la tarda. Cal presentar els dits «vals» acompanyats de la corresponent factura o rebut.

Ens han comunicat que preguen als posseïdors esmentats que es procurin proveir-se de canvi, a fi de facilitar els pagaments.

SOBRE LA DESAPARICIÓ D'UN GUÀRDIA DE SEGURETAT.

A la nostra ciutat es fan gestions per tal de provar de trobar detalls que poguessin indicar el parador del guàrdia de seguretat barceloní, Joaquim Gràcia Ortigueira, misteriosament desaparegut.

LA VENDA DE SABÓ.

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta als ciutadans, que el proper dilluns podran adquirir sabó els posseïdors dels carnets de racionament dels números 1 fins al 2000, incloent també dintre aquesta numeració els socis de les Cooperatives. Correspondrà la quantitat de mig quilo fins a quatre familiars, i el de 1 quilo dels més de quatre. Serà obligatòria la presentació del carnet amb el bloc corresponent a abril i maig, del qual es lliuraran els cupons corresponents al dilluns dels fulls de les mongetes.

Els establiments que els vendran seran els següents:

Miquel Gassol, Raval de Fermi Galan, 62.

Andreu Canals, Serrano, 37,

Els posseïdors dels altres carnets seran avisats oportunament o sigui, quan els correspondrà la seva respectiva ració.

IU PONS A RÀDIO TERRASSA.

A les vuit del vespre de demà passat, dilluns, donarà l'anunciat recital poètic des del micròfon de Ràdio Terrassa, el destacat poeta compatrici Iu Pons, el qual oferirà als radiooients les seves millors produccions, entre elles vàries d'inèdites.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En los darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents, a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curada d'excoriacions al genoll esquerre i forta excitació nerviosa, Antònia Sobrevía Osca, de 56 anys d'edat, domiciliada al carrer d'Avinyó, 11, la qual havia sofert una caiguda a la via pública.

Joaquim Veciana, de 6 anys d'edat domiciliat al carrer de Fermí Salvoechea, 80, de ferida incisa al nas, ocasionada també por una caiguda.

Manuel González, de 11 anys d'edat, domiciliat al carrer de la Salut, de fractura al colze esquerre produïda a l'escola, mentre jugava.

Elois Sànchez, de 13 anys d'edat, domiciliat al carrer de Pere Fisses 60, de mossegada de cavall al braç esquerre.

Marià Martínez, de 38 anys d'edat, casat, amb domicili al carrer de Fontbernat, 43, d'erosions a la cama dreta per haver estat mossegat per un gos.

SINDICAT D'INDÚSTRIES DEL GÈNERE DE PUNT (U. G. T. - C. N. T.).

“Autoritzem en caràcter provisional tots els Consells d'Empresa i Comitès de Control, per a treballar les hores que creguin convenients, sempre que no passin de la jornada legal de 40 hores a la setmana.—LA JUNTA".

SINDICAT OBRER DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS U. G. T.

"Es criteri d'aquest Comitè Directiu, que la quantitat que setmanalment es descomptava als afiliats amb destí a les milícies, perdi des d'ara el seu caràcter obligatori.

Ço que fem públic als efectes consegüents".

No hay comentarios: