domingo, 4 de abril de 2021

Front, edició de dimarts, 13 Abril 1937, pàg. 2

Reraguarda, atenció !

Molts pots blancs, molts noms estranys per als profans en llatí i química. L'home de la bata blanca que juga amb soplets, foc. vidres, recipients, aigües, ens mesura el què li hem demanat bo i fent-nos advertiments al cas. Ens n'ha fet pagar un alt de la cara. A duro el litre Però era més que útil, necessari, per això no hem regatejat. Pagar, callar i al carrer. Sort que n'hi hagi. Abstrets, hem fet la nostra via entre els transeünts, abundants en aquella hora: era migdia. Recordem el paperet engomat de l'ampolla: hi ha dibuixat un cap de mort (res d'argot d'Impremta, eh caixista?). advertiment seriós al qual ja hi estem acostumats en les potingues que ens entrega l'home de la bata blanca. I un altre paper estret que diu: "us extern". Si, si Ingerir el contingut d'aquestes ampolles, equival a jeure plàcidament entre les rels dels pins, però en les actuals circumstàncies, la buidor d'una d'aquestes ampolles equival al mateix. Ens explicarem.

Es tracta d'alcohol (esperit de vi). N’hi ha escassedat ? Se'ns diu que si el que es venia per a cremar el refinen per a fer-ne del "bo". I d'aquesta mena ara és tan o més necessari com el poc pa que mengem: dispensaris, hospitals, botiquins d'urgència, als fronts, els és precís, indispensable, per assistir als que cauen en la lluita nostra el feixisme, I no obstant, a la reraguarda hi ha qui inconscientment o sense mirament, el malversa, cremant-lo a gran ble, substituint el gas, com si res. no mirant que aquesta poca atenció a les necessitats de la guerra—perquè si no ens en falla. demà ens pot ésser precís, i si no a nosaltres, als fronts, a .Madrid—pot ésser fatal per a molts.

Compreneu, ara, perquè una ampolla buida d'alcohol pot privar també la vida dels homes?

Cal que es dictin normes referents al preciós líquid? La Conselleria de Sanitat sap millor que nosaltres com estem d'aquesta existència o el que normalment es pot obtenir. A nosaltres ens impulsa solament escriure aquesta nota ciutadana l'interès que pot tenir, recomanant no se'n faci un mal ús, evitant ta seva crema desmesurada. l l'organisme municipal, sanitari té la paraula.

Ll.

NOTA DE LA CREU ROJA LOCAL

El Comitè Local de la Creu Roja prega a tots els Consells d'Empresa i Comitès de Control que tinguin emplenats els butlletins de subscripció com a socis protectors de la Institució que se'ls passaren oportunament els trametin per correu davant la impossibilitat que té aquest Comitè de passar a recollir-los a domicili.

A mes, es complau en fer constar el seu agraïment als generosos donants que es detallen a continuació: Puntimalla, 50 ptes. Centre Excursionista, producte de l'exposició-sorteig, 380 ptes.; Brigada, secció carretera Matadepera, 100 ptes.

En breu. publicarem la llista dels socis protectors subscrits fins a la data.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curat Joaquim Torres, de 32 anys d'edat, domiciliat al carrer de la Rutlla, núm. 6, d'esquinç muscular a la monyeca esquerra.

Antoni Calresa, de 47 anys d'edat, casat, amb domicili al carrer de Sant Joan, núm. 58, de ferida contusa a la cama esquerra.

Rosa Salat, de 34 anys d'edat, domiciliada al carrer Ample, 103, mossegada per un gos, a la regió inferior de l'avantbraç dret.

PARE QUE ES QUEDA SENSE FILL

Camil Lillo Macoron, de 40 anys, domiciliat al carrer Colom, 203, ha denunciat que el seu fill Ferran ha desaparegut de casa seva sense que ell sàpiga el seu parador.

La policia local s'ha fet càrrec del cas i realitzarà les degudes investigacions.

MATRIMONI QUE NO S'ENTEN

Maria Faseries Ibars de 29 anys, domiciliada al carrer Linneus, 69, ha denunciat que el seu marit Jaume Gaspar l'ha maltractada en molt mala forma, de paraula i obra.

MENOR D'EDAT QUE S'ESCAPA DE CASA SEVA

Pere Turu, de 17 anys d'edat, domiciliat al carrer de Pau Iglésies, núm. 38, ha denunciat que el dia 9 va comparèixer a casa seva un noi d'uns 14 anys al qual li va llogar una bicicleta, i ja no l'havia vist més.

El Departament d'Investigació i Vigilància d'aquesta localitat, després de les necessàries pesquises, ha pogut donar amb la seva pista. L'han trobat a Olesa de Montserrat. Aquest noi, s'havia endut també una màquina de fotografiar "Pathè Baby" i s'havia venut la bicicleta per 120 ptes, que les havia de menester por a poder menjar. Se li han trobat al damunt, 92 ptes.

Aquest Departament l'ha posat a disposició del Tribunal Tutelar de Menors.

CONVOCATÒRIA PER ALS MUTILATS I FERITS DE GUERRA

Es convoca tots els companys Mutilats, Ferits i Malalts dels Fronts de Guerra a la reunió que tindrà lloc dimecres dia 14, a dos quarts d'onze del matí, al seu estatge, Francesc Macià, 12.

VENDA DE SUCRE

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general que a partir de demà, dimecres, es posarà a la venda, novament, sucre fi. Aquesta vegada, però, hom haurà d'adquirir-lo degudament racional.

Contra lliurament del tiquet corresponent, el dia que s'adquireixi .el sucre, serà lliurada a tots els establiments de Terrassa la quantitat, consignada o l'esmentat tiquet.

VENDA DE SIGRONS

La Conselleria Municipal de Proveïments manifesta al poble de Terrassa que entre demà i demà passat, serà posada a la venda una partida de cigrons.

A fi de proveir-se de l'esmentat article, els ciutadans hauran de regir-se per ordre de numeració del seu carnet de racionament i es facilitaran dimecres els compresos entre 1 i 5.000 i dijous del 5.001 a la resta.

Contra el lliurament del tiquet del dimecres, adquiriran el que els pertoqui de racionament cru.

Els socis de les Cooperatives queden exclosos i llurs sucursals tindran cura de proveir-los.

La resta de ciutadans, podran adquirir-los a tots els establiments especialitzats del ram.

Aquesta Conselleria prega al públic s'abstingui de contravenir aquestes disposicions i fer cues, doncs el proveïment està assegurat i no permetrà que sigui facilitat llegum a cap carnet l'ordre de numeració del qual, no correspongui al dia assenyalat.

PER AL PROVEÏMENT DE PATATES

EI Departament de Sanitat recorda als familiars que posseeixin i adquireixin "fulls" de malalts, que a partir del dia 19 del present mes, per tal de proveir-se de patates hauran de recollir un talonari de "vals" que els serà facilitat en l'esmentat Departament sense el qual cap establiment no els podrà entregar el producte de referència.

LA TÓMBOLA DEL S. R.

Continua la recollida de premis per a la gran tómbola que s'està organitzant per a assortir de material sanitari als milicians de la Divisió Lenin que actuen al front d'Osca.

Els comerços, Comitès de Control i d'Empresa, continuen col·laborant en aquest fi tal com es demostra en les llistes d'objectes rebuts que sovint publiquem.

UN ALTRE CAMARADA CAIGUT

El passat divendres, dia 9 del corrent, en el barranc del Manicomi d'Osca, va caure mort per una bala feixista, el company Josep Castejon Peris, enrolat en el primer regiment d'Infanteria de la Divisió Lenin.

Un nou company que caldrà venjar. Un bon company caigut pel triomf de la revolució proletària.

PONIENDO LAS COSAS EN SU LUGAR

Lo presidencia del Consejo Municipal, dio ayer una nota a lo prensa local, que textualmente decía que la nota dirigida al Consejero Regidor de Abastos, firmado por mí, dice que no tiene nada que ver el aludido consejero, ni que sobre él pese ninguna responsabilidad, más abajo dice que se hacen las investigaciones necesarias para buscar la culpabilidad.

En dicha nota, ha querido demostrar la presidencia del Consejo Municipal, dos cosas: La primera la falta de seriedad por mi parte, y la segunda, salvar la responsabilidad del Consejero de Abastos, desmintiendo en dicha nota, una verdad que él como yo mismo, sabe. Y para que la opinión pública, sepa todo lo ocurrido, quiero explicar la forma que se ha llevado a cabo la anormalidad de la Consejería de Abastos de que haya sacado las patatas para el Honradísimo ciudadano que ostenta el cargo de Cajero del Ayuntamiento de esta Ciudad.

Hace algún tiempo que en este Departamento vino una confidencia que en la calle Pablo Iglesias número 27, se había descargado un saco de patatas, pero que cada diez o doce dias, yo les dije a los compañeros que vinieron a hacer la denuncia, que no era oportuno de que haciendo tantos días, que estuviesen al cuidado y de que enseguida que viesen llegar patatas de la Consejería de Abastos, a dicho domicilio, que avisasen rápidamente, y éste es el caso del otro día. que vieron que de Abastos se sacó un saco de patatas y se trasladó a dicho domicilio, esto era a las 9’30 de la noche, aproximadamente. Al día siguiente, fue una patrulla a hacer una inspección y se encontró el saco de patatas, tal como le habían llevado, debido a esto, yo di la nota a la prensa, la cual fue desautorizada por el Presidente-Regidor, alegando el mismo, que primero se tendría de hablar con las Organizaciones, pues podría causar mala impresión al pueblo y antes se tendría de averiguar quién era el responsable directo, pero como yo sabía seguro que las patatas habían salido de Abastos, insistí, cuando dos de los diarios de nuestra Ciudad, me consultaron si se debía o no publicar la nota dada, los cuales son los honradísimos paladines FRONT y "'Vida Nueva" y yo les dije que me hacía responsable de lo que en la nota decía. El sábado, día 10, se me llamó a la Alcaldía para aclarar este asunto, estaba el Presidente-Regidor junto con el Consejero Comas, ya que era el que había dado orden de llevar-las a dicho domicilio y en este caso no era el responsable el Consejero Domingo, yo le dije que el responsable de todas las anormalidades que pasasen en Abastos, era dicho Consejero, pues es el que tiene la obligación de controlar todos los artículos y si algún consejero hacía un abuso de confianza, él era el que estaba llamado a que estos casos no sucediesen por lo bochornosos que son. Todo esto se ha hablado en presencio del Presidente del Consejo Municipal, a pesar de todo, sale la nota ayer en la prensa, pero sin aclarar las cosas, pues si él las hubiese aclarado, hubiese evitado la molestia de aclararlas yo mismo.

Tarrasa a 12 de Abril de 1937.

PEDRO ALCOCER.

No hay comentarios: