martes, 6 de abril de 2021

Front, edició de dimecres, 14 Abril 1937, pàg. 2

Parlem del pa

Si no podem. menjar gaire pa, almenys parlem-ne una miqueta. D'aquesta forma sempre ens esbravarem i donarem compliment a l'organisme del nostre estómac classificant com a panarra.

Als terrassencs no ens agrada el pa negre, almenys així ho vàrem manifestar temps enrera enfront l'Ajuntament en un acte de protesta organitzat, una mica coaccionadament, val a dir per quatre comares desvagades i irresponsables ajudades per una multitud de quitxalla juganera.

No voleu pa negre! —devien dir els encarregats del subministrament d'aquest producte— doncs el menjareu blanc, però... amb compta gotes !

La nostra opinió sincera és que si bé aquells dies el pa no era molt mengívol amb les proporcions d'ingredients una mica moderades, quedava del tot acceptable. El pa integral és tant o millor que el de farina sola i molt més saludable.

Però es veu que el Comitè de la Indústria Flequera local és molt enèrgic i va dir-se que si no el volíem d’aquella forma que mengéssim el poc que hi hagués. Molt bé, ho tenim merescut !. I ara ni els que tenien costum de menjar-ne de moreno poden donar gust al seu paladar i han de fer-.se repicar.

Si no fos que trencaríem l’escarment que ens mereixem, proposaríem que al fer farina s’aprofités el gra de blat íntegre i d’aquesta forma sempre podrien tenir major ració de la que ens pertoca ara ... Ah ! però sense barrejar-hi ciment, eh?.

M. Ll.

UNA NOTA D’INTERÈS RESPECTE EL CONCERT DEL DIVENDRES

Tal com ja fou anunciat pel nostre diari en anteriors edicions, tindrà lloc el proper divendres, dia 16, a dos quarts de deu de la nit, un selecte Concert a càrrec de l'Orquestra Escolar de Corda de l'Escola Municipal de Música.

La Conselleria dc Cultura i la Comissió que presideix, en tenir la satisfacció d'oferir al poble de Terrassa el magnífic conjunt escolar simfònic, fretura no solament palesar l'esforç que professors i alumnes han realitzat sinó que, a més, desitjava fer-ho de forma completament gratuïta, per tal com hom no pretén donar a l'Orquestra Escolar de Corda de l'Escola Municipal de Música un caire espectacular i si solament presentar-la com un exponent d'art.

Ara, bé; el pagament del preu de la localitat, fixat d'una manera modesta a força d'ésser mòdic, no rebaixa ni molt menys denigra la noble qualitat artística—com hom podrà comprovar fàcilment assistint al Concert—de l'Orquestra Escolar de Corda, com algú podria impremeditadament col·legir, ans al contrari, el susdit irrisori preu constitueix simplement un petit estímul per als joves alumnes d'aquella Escola que saben captenir-se que amb llur art i amb llur estudiositat també poden contribuir, actuant a profit de les Colònies, a realitzar un bé intel·lectual i físic als seus companys d'escolaritat que estiguin necessitats d’un saludable règim de Colònies i semi-Colònies Escolars de Vacances.

AVÍS DEL DIRECTOR DEL MERCADAL DE LA INDEPENDÈNCIA

Donat el cas que hi ha qui sense escrupolositat fa ús dels carnets de racionament familiar que ha trobat, el Director del Mercadal de la Independència comunica que té en cartera els números dels carnets extraviats, tots els dissabtes, quan hom entrarà al Mercat de referència, li serà examinat el que porti.

Serà castigat tal com requereix la importància del cas, aquell qui presenti un dels carnets al·ludits.

Aprofitem aquesta oportunitat, per a recordar al públic en general que els carnets que siguin trobats a la via pública o als Mercadals, siguin lliurats a la Comandància Municipal.

IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS

Es troben a aquesta ciutat dos Funcionaris de la Generalitat de Catalunya encarregats de donar les orientacions i aclarir els dubtes que poguessin haver-hi en aquest impost. Per aquest motiu, es proposen fer algunes visites a fàbriques i establiments.

Recordem, per tant, que tots aquells qui, no tinguin la comptabilitat oberta d'acord amb les disposicions vigents de comerç, han de tenir el llibre d’operacions ordenat en el Decret de la Generalitat, de data 12 de Gener del 1937 I que fins el dia 20 del corrent podran presentar les declaracions a l'Oficina Recaptadora, Puignovell, núm. 13, on els serà lliurat el rebut justificatiu.

PER ALS QUI TENEN REFUGIATS

Es prega a totes aquelles persones que tinguin en el seu domicili algun refugiat procedent de les zones de guerra, independentment dels organismes Oficials, que es presentin al Negociat d'Estadística (segon pis de la Casa Consistorial) per tal de fer la corresponent declaració a efectes del Padró d’Habitants.

MILICIÀ RECLAMAT

El jove Valentí Otero Zapatero, de setze anys d'edat, ha estat reclamat per la seva família, per ésser menor d'edat, el qual es va enrolar a les milícies antifeixistes, i actualment és al front.

TORNA A CASA UN FILL FUGAT

Ahir. donàvem la nova d'haver-se fugat de casa seva Ferran Lillo, al qual efecte el seu pare havia presentat la corresponent denúncia. Ahir vespre, a darrera hora, es presentà al seu domicili, provinent del front, on havia anat a inscriure's, essent rebutjat per ésser menor d'edat.

NOTA DEL CONTROL DEL VI

Avís important a tots els venedors de vi en general

En vista de que regint el Control del Vi a la nostra ciutat des del dia 8 de març proppassat i essent molt convenient estructurar definitivament les plantilles de venedors de vi, d’acord amb els acords de la Comarcal de Sindicats Agrícoles del Vallès, fem avinent a tots els establiments, Cooperatives, Bars, Bodegues i particulars en general, que a partir del dia 15 del corrent mes, no serà servit vi a ningú que no hagi passat per les nostres oficines instal·lades al Celler Cooperatiu, Colom, 105 i Estanislau Figueres, 2, per tal de rebre noves orientacions. Hores d'oficina: tots els dies menys els festius, de 5 a 7 de la tarda.

Terrassa, 13 d'abril del 1937.

Sindicat Agrícola Cooperatiu do Rabassaires. — Sindicat de Camperols C.N.T.

AVÍS ALS TREBALLADORS DE LA TERRA

Es prega que els que treballin la terra, tant si són de l'ofici, com si treballen a la indústria, els quals passi el seu terreny de tres quartans, ho han de declarar a la Conselleria d'Agricultura, carrer de les Milícies Catalanes, per tal de fer l'estadística consegüent.

AGRICULTURA I PROVEÏMENTS

Reproduïm a continuació l'Ordre apareguda en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del dia 9 proppassat per creure-la interessantíssima per a la conservació de la nostra riquesa forestal i posar-la a general coneixement de tots els terrassencs.

Vista la instància adreçada en aquest sentit per la Societat Protectora d'Animals i Plantes de Catalunya:

Fent ús de les facultats que em són conferides.

He resolt:

Primer.—Des de la data de la publicació de la present Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fins al dia primer d'Octubre proper, queden en suspens les tallades autoritzades pel Servei Forestal referents a alzines, roures, verns i en general, a totes les espècies que posseeixen la facultat de rebrotar de soca o arrel.

Segon.—Queden exceptuats de la suspensió preceptuada en l'article anterior els aprofitaments de les alzines sureres que radiqui dins de les zones declarades sureres pel Decret del 21 de Març del 1934.

Tercer.— Si les necessitats derivades de la guerra aconsellen la realització d'un aprofitament dels suspesos per l'article primer, caldrà que ho proposin expressament les Comissaries del Carbó o de la Fusta del Departament d'Economia, Serveis Públics i Sanitat i Assistència Social, i serà atorgat amb caràcter excepcional pel Servei Forestal, el qual vindrà obligat a prendre totes les mesures, necessàries amb l'objecte d'assegurar la permanent conservació de Ia parcel·la aprofitada.

Barcelona 8 d'abril del 1937.

El Conseller d'Agricultura i Proveïments. JOSEP CALVET I MORA

TELEGRAMA CURSAT AVUI AMB MOTIU DE LA HISTÒRICA DATA DEL 14 D'ABRIL DEL 1931

Pel President del Consell Municipal de la nostra Ciutat:

Alcalde a President Generalitat. 14 d'Abril,, record memorable en què vós en un gest sublim fèieu realitat les ànsies de tot un poble freturós de llibertat, saludo amb emoció al President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, verb i acció d'una nacionalitat lliure en lluita a mort contra l'opressió. Visca Catalunya. Visca la República

A TOTS ELS MILICIANS QUE VAGIN O VINGUIN DEL FRONT

Recordem a tots els milicians que vagin o vinguin del front, que a Barbastro, la DIVISIÓ "LENIN" té establerta una Delegació d'Informació, Allotjament i Transport, a la qual s'hauran de dirigir tots els que necessitin els dits serveis.

Aquesta Delegació, està instal·lada al "Coso" (Socors Roig del P. O. U. M.).

Comissariat de Guerra de la Divisió "LENIN”

Siétamo, 12 d’Abril del 1937.

No hay comentarios: