domingo, 11 de abril de 2021

L’Acció, edició dissabte, 17 d’Abril de 1.937, pàg. 2

Enfurismades i exaltades com tarasques, certes dones d'aquesta ciutat, s'han manifestat ahir i avui en pro de la rebaixa de les subsistències

Ahir a la tarda continuaren els assaigs

De les cinc a dos quarts de set de la tarda d’ahir, es congrià al Raval una mena de paròdia de manifestació integrada per uns grups de dones, el mòbil de les quals era demanar que tota mena de subsistències quedessin a meitat de preu, apart de pretendre altres coses més absurdes.

Pujaren un bon nombre de comissions de les manifestants al despatx de l'Alcalde, succeint-se l'una a l'altra perquè cap de les mateixes sabia ben bé què volia. Això, dar, tot es desenrotllava en mig de molta excitació i imprecacions; visques i moris, xiulets i crits per part de les que a baix esperaven.

Hagué de sortir el company Figueres, al balco de l'Ajuntament per tal de calmar les manifestants amb la garantia que avui quedarien resolts els seus problemes.

La manifestació es dissolgué amb no massa bons averanys per al dia d'avui. Tanmateix, pel que avui ha succeït hom ha pogut constatar que allò d'ahir a la tarda fou una mena d'assaig general.

Els aldarulls d'aquest matí

Aquest matí, han continuat registrant-se els fets desagradables iniciats en la diada d’ahir.

Efectivament, un grup de dones, tal com havien anunciat ahir, s'ha personat al Mercat de la Independència a primeres hores del matí per tal d'imposar la seva Llei. Com sigui que eren poques, han pogut emplenar els cistells comprant als preus que els ha donat la gana, però quan ja més tard les altres han arribat als mercats, s'han trobat que les matineres com que ja tenien la tasca enllestida i estaven proveïdes de tot han començat a moure xivarri ordenant als venedors que tanquessin llurs portes i coaccionant els compradors perquè no adquirissin queviures, amb amenaces que en alguns moments s'han transformat en realitats.

La guàrdia d'assalt ha passat, ordenant als venedors que tinguessin les portes obertes i que fessin com sempre; però veient que la cosa es complicava i que hauria pogut degenerar en conseqüències pitjors s'han retirat.

A les nou del matí, han fet tancar totes les botigues i comerços de la ciutat i s'han manifestat davant de l'Ajuntament. Ha estat necessari que el President del Consell Municipal company Figueres i els Consellers Aldave i Domingo parlessin a les manifestants, sense que les seves raons les podessin convèncer, car mentre ells els parlaven de les subsistències, elles cridaven que no volien guàrdies d'assalt, i que volien patrulles de control.

Han sortit algunes oradores que han parlat a la multitud, però el que deia l’una ho desmentia l'altra. Semblava el mercat de Calaf.

Mentrestant a la Casa de la Ciutat s'han tornat a reunir, com també així ho feren anit passada els representants de toles les entitats polítiques i sindicals per tal de resoldre amb tota urgència aquest afer tant enutjós.

A dos quarts d'una, han tornat a aparèixer al balcó de l'Ajuntament els consellers i alguns representants assistents a la reunió per donar compte de les conclusions preses.

Ha parlat en primer lloc En Tria per la U.G.T., el qual ha perorat llargament explicant els esforços que feien lots per arranjar la situació, i que s'havia arribat en un acord de rebaixar els preus, si no tant com voldrien les manifestants, almenys tot el que fos possible,

Tot seguit ha pres la paraula Aldave de la C.N.T.

Ha dit que comprenia perfectament les protestes de les manifestants, i que ja havien arribat a un acord que en principi solucionava l'afer; però que es fessin càrrec que aquest conflicte no era local, sinó general í que havien de tenir paciència i confiança amb la C.N.T. que sempre havia treballat pel poble, i que pel poble seguiria treballant.

El nostre company Palet i Martí en nom dels altres representants, ha donat compte de les conclusions preses en la reunió, dient que s'havia creat un Comitè Regulador de preus, compost per un representant de cada organisme component del Consell Municipal i el qual faria les gestions necessàries per tal de regularitzar els preus de les subsistències. Ha dit també que no es fessin massa il·lusions que els preus baixessin posant-se al nivell d'abans del 19 de juliol.

«Això seria contraproduent—ha dit—puix que dintre tres dies ens trobaríem fracassats i completament desproveïts del tot.»

Això no convencia, pel que es veia, a les pertorbadores que cridaven més, i llavors Palet les ha increpat dient-los-hi amb paraula vibrant i convincent.

—Tols els organismes antifeixistes de la nostra ciutat, han acordat la solució que us donem; si així i tot no ens sabem entendre, dec recordar-vos que un poble ple de discòrdies i baralles és un poble vençut, en canvi un poble ben unit és sempre victoriós.

En acabar el seu parlament una gran ovació ha esclatat, dispersant-se la multitud amb tot ordre.

La premsa local sembla que va a entrar en un període de pau i tranquil·litat

Atenent-se a les indicacions difoses per la nota feta pública pel company President del Consell Municipal, i d'acord amb les resolucions que s'adoptaren en la reunió tinguda dijous a la nit per les organitzacions antifeixistes, ahir el col·lega, «El Dia» cessà en la seva campanya contra el diari «Vida Nueva» promoguda entorn els afers de l'actual Conseller de Proveïments i el seu antecessor.

«El Dia» publica la següent nota:

«Atenent indicacions del company President del Consell Municipal i Delegat d'Ordre Públic i complimentant l'acord d'una reunió celebrada anit a l'efecte sota la seva presidència, cessarem des d'ara de participar en qualsevol campanya de premsa que pugui contribuir a la pertorbació i afebliment de la unitat antifeixista en tots moments indispensable. I confiem, naturalment, que la mateixa norma de conducta farà que tots coincidim en la tasca necessària, dintre la polèmica elevada i cordial, al servei de la causa que conjuntament defensem».

Ben altrament, «Vida Nueva» prosseguia ahir la seva campanya contra l'al·ludit conseller i els homes del P.S.U.C. Els treballs de combat no arribaven ben bé al «delirium tremens» com els del dia anterior, però no obstant denotaven un paroxisme de malestar i indignació. Esperem que avui aquest col·lega deposarà la seva actitud, i que així, almenys per uns dies, podrem tenir pau i tranquil·litat en I ‘estadi de la premsa terrassenca, que mai tant com ara, havia viscut en un ambient malsà i enrarit, malgrat I ‘antifeixisme que és el nostre dominador comú.

COMERCIANTS DE LLET PENYORATS.

Han estat penyorats per aquesta Alcaldia, els comerciants de llet, Salvador Garcia domiciliat al carrer S. Segui, amb 100 pessetes, i a Josep Soler, de la Ctra. de Rellinars, amb 300 ptes. I pel motiu de vendre l'esmentada llet sense reunir les condicions degudes.

ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS, U.G.T.

El Consell Executiu d'aquesta Associació, ha pres l'acord, igual que el Comitè d'Enllaç dels Sindicats Fabrils C.N.T.- U.G.T. de suprimir el caràcter obligatori que tenia la cotització del 3 per cent pro-milícies.

AVÍS PER ALS COMERCIANTS.

La Conselleria Municipal de Proveïments avisa a tots els comerciants d’aquesta Ciutat, que s’abstingués de vendre sabó i sabó moll, sense haver declarat les existències a aquesta Conselleria, des de la qual se'ls orientarà per la venda dels esmentats articles. Cal advertir, que en cas d'incompliment o negligència seran sancionats.

ELS ACTES PRO «KOMSOMOL» AJORNATS.

Per raó dels aldarulls ocorreguts aquests matí, i els perills que els mateixos podien comportar, s’han suspès, fins a nova data, els actes organitzats per avui, mati, tarda i nit, pel Comitè de l’Associació «Amics de la Nova Rússia», amb la finalitat de recollir cabals per a la construcció d'un nou vaixell «Komsomol».

PAGAMENTS. DE «VALS» A LA CUINA POPULAR.

La Conselleria d'Assistència Social posa en coneixement de tots els que posseeixin «Vals» de la Cuina Popular, que aquests seran pagats els dels dies del 27 de març al 4 del mes corrent, el proper dilluns dia 19, de 3 a 5 de la tarda. Cal presentar els «vals» acompanyats de la corresponent factura o rebut.

DONATIUS DESTINATS A LA CUINA POPULAR.

Últimament la Cuina Popular ha rebut el que detallem a continuació, cosa que agraeixen els components de la Conselleria d’Assistència Social.

S.A.P.H.I.L., 30 quilos de faves i 100 cols.

Enric i Pere Estranger, 6'55 pessetes.

Josep Rigol, 10 pessetes,

RECAPTACIO DE CONTRIBUCIONS PER INDUSTRIAL.

Fins el dia 20 del corrent es despatxaran sense recàrrecs els rebuts d’Industrial del present trimestre. Passat aquest dia i sense nou termini, tots els rebuts que per dit concepte d’Industrial no hagin estat satisfets, quedaran subjectes a les sancions reglamentàries.

L'Oficina recaptadora està instal·lada al carrer Puignovell núm. 13 i hores de 9 a 12 del matí.

AVÍS IMPORTANT A TOTS ELS VENEDORS DE VI EN GENERAL.

En vista de que regint el Control del vi a la nostra ciutat des del dia 8 de març proppassat i essent molt convenient estructurar definitivament les plantilles de venedors de vi d'acord amb els acords presos de la comarcal de Sindicats Agrícoles del Vallès:

Fem avinent a tols els establiments, Cooperatives, Bars, bodegues i particulars en general, que a partir del dia 15 del corrent mes, no serà servit vi a ningú que no hagi passat per les nostres oficines instal·lades al Celler Cooperatiu, Colom 105 i Estanislau Figueres, 2, per tal de rebre noves orientacions.

Hores d'oficina: Tols els dies, menys els festius de 5 a 7 de la tarda.

No hay comentarios: