lunes, 12 de abril de 2021

Front, edició de dilluns, 19 Abril 1937, pàg. 2

Pena de mort al lladre de cols !

Com han canviat les coses ! Les coses i els homes ! Si us en podeu convèncer sols heu de fer que donar un cop d'ull, qualsevol diumenge, principalment al mati, pels afores de la nostra ciutat. Veureu un formiguer de persones que, xapo als dits, estan ajupides de cara a la terra dibuixant geomètriques línies paral·leles i quadrilàters d'una ufanosa i verdor de plantes predestinades a morir dintre d'una olla. Es un bon espectacle digne del llapis d'un Opisso.

L'home sense escrúpols es troba en el millor dels mons possibles. Davant els seus ulls i a l'abast de la seva mà apareix una terra de promissió prometedora de bones collites, No ha de fer més que sortir un dia a la nit i furtivament, emparat en la fosca, i caminant de puntetes prendre la verdura que més grata sigui al seu paladar... patates, bledes, espinacs, etc., pot triar, què de tot hi ha en la terra del senyor.

Però, erigits a protectors de tots els agricultors amateurs que uns per esport i altres per seguir aquesta nova, modalitat de la moda, llauren, fanguen i reguen per aquests camps, protestem enèrgicament d'aquests individus, lladres de cols, terror dels aficionats a l’art de l'aixada, que sense entranyes fan farcell de tot el que troben sense aturar-se a considerar les suors que costa fer pujar encara que no sigui més que quatre escarransides mongeteres.

...Si, protestem i demanem que caigui damunt d'ells tot el pes de la justícia per escarment de tots els que agafessin aquesta afició rampinyadora i per tranquil·litat dels treballadors hortolans... Pena de mort. al lladre de cols !

M. Ll.

REBAIXA PROVISIONAL DEL PREU DE LES SUBSISTÈNCIES

EI Consell Municipal de Terrassa posa en coneixement del públic en general que ha acordat provisionalment la següent nota de PREUS:

Tota mena de carns i embotits, 0'50 ptes. de rebaixa per quilo.

Les altres matèries alimentoses sofriran un deu per cent de rebaixa.

DE LA GRAN TÓMBOLA DEL S. R. DEL P. O. U. M.

Tal com vàrem anunciar, ahir tingué lloc la inauguració de la Tómbola del Socors Roig del P. O. U. M., la qual constituí un èxit enorme.

Durant totes les hores del dia la concurrència invadí totalment el recinte destinat a exposició i entrega de premis i davant de l'edifici s'estacionà gran nombre de públic.

Es repartiren objectes de gran qualitat i a darreres hores de la tarda es fou entrega de la vaixella de porcellana xinesa, la qual correspongué a Fermí Boada.

Aquest premi era indiscutiblement un dels millors.

La màquina de cosir, regal del C. C. del S. R. de Barcelona constituí l'obsessió màxima de totes les companyes que l'admiraren i el fet de no haver estat treta fa suposar que hi haurà interès a adquirir els números que queden entre els quals s’hi compta el de la màquina de cosir.

PER L'ADQUISICIÓ DE PATATES

Des d'avui, ha començat el Departament de Sanitat de facilitar un talonari "vals" a les famílies que posseeixin o adquireixin fulls de malalts, per el proveïment de patates.

Cal que aquell qui necessiti l'esmentada mercaderia, adquireixi el talonari que facilita el Departament de Sanitat, puix de presentar-se a un establiment qualsevol sense aquest, no li'n serà lliurada.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'ha registrat el següent accident en l'esmentat Dispensari:

Ha estat guarit de ferida inciso contusa a la barba i escoriació al dors de la mà dreta Joan Mir de 33 anys d'edat, domiciliat al carrer de Suris, 23, el qual havia estat víctima d'un accident de Bicicleta.

17 d'abril del 1937

En les darreres 24 hores s'hi ha registrat el següent accident:

Ha estat guarit de múltiples ferides incises a la cara, produïdes per una caiguda en muntar en bicicleta, el jove de 16 anys Joan Verdaguer, domiciliat al carrer d'Esteve Mas.

DIVORCI PER MUTU DISSENTIMENT

Angel Argelich Casals i Maria Gabriel Treig, s'han acollit davant del Jutjat de primera instància de la nostra ciutat als beneficis de divorci per mutu dissentiment que estableix el decret de la Conselleria de Justícia del 18 de setembre de l'any darrer.

TROBALLA D'UN CADÀVER

Ahir, pels volts de les nou, del vespre fou trobat un cadàver d'un captaire, dit "El, barracaire", d'uns 70 anys, prop de Can Amat. En assabentar-nos del fet, ens desplaçarem seguidament al lloc, del succés. En arribar-hi nosaltres el jutge i la policia ja estaven de tornada a la nostra ciutat, i en aquell moment la Creu Roja, posava a la llitera les, despulles, que estaven ja en estat de descomposició.

Després ens vam entrevistar amb el caporal de la Creu Roja, en Rafael Salvador, el qual ens manifestà que almenys ja feia uns quinze dies que havia mort. Afegí, que segons els pagesos d'aquells voltants, aquest home trobat mort, no estava mai bé i ja li havien dit més d'una vegada que se n'anés a l'Hospital, però ell no en feia cas. I anava vivint en una barraca al costat d'una vinya.

En adonar-se els pagesos de referencia que feia bastants dies que no el veien i sabent com sabien que estava malament, decidiren anar a mirar a la barraca i el van trobar ja cadàver corrupte. Seguidament telefonaren a la nostra ciutat i es presentaren les autoritats que ordenaren el seu trasllat al dipòsit judicial.

BOY SCOUTS DE CATALUNYA, TERRASSA

Companys:

El dia 23 d'abril, és la "Diada del Llibre".

Ja sabeu quin és el vostre deure? Jo sabeu quina és la vostra obligació?

Un llibre, un llibre si. Però un llibre per vosaltres i un altre per als germans del front.

Als hospitals també hi falten llibres. Contribuïu, doncs, amb un llibre cada ciutadà.

RECAPTACIÓ DE CONTRIBUCIONS

Fins el dia 20 del corrent es despatxaran sense recàrrecs els rebuts d'Indústria, del present trimestre. Passat aquest dia, i sense nou termini, tots els rebuts que per dit concepte d'Industrial no hagin estat satisfets i quedaran subjectes a les sancions reglamentàries.

L’Oficina recaptadora, està instal·lada al carrer de Puignovell, 13, i hores de nou a dotze del matí.

COMITÈ LOCAL DE LA UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS

En la informació apareguda en el diari “El Dia'' del passat dissabte, en la qual es dona compte de la manifestació que va tenir lloc aquell dia, es diu que el nostre company Jaume Tria, secretari del nostre Comitè Local parlà en nom del P.O. U.M.

Hem de fer present, per deixar les coses ben situades, que el company Tria parlà en nom i representació de la U.G.T. i que mentre tingui un càrrec de responsabilitat dins d'aquesta organització, no ostentarà en cap lloc públic la representació de cap altra entitat.

Terrassa, 19 de juliol del 1937.

El Comitè Local

FALL DEL CONCURS DE CONTES SOCIALS

Ahir a la tarda es reuní el Jurat Qualificador, compost de Josep M. Francès i J. Navarro Costabella en representació de l'Agrupació d'Escriptors de Barcelona P. Elies Busqueta per la Comissió de Cultura del Consell Municipal, de Baptista Reig per "Amics del Llibre" i Josep Marimon per "Amics de les Arts", el qual Jurat realitzà el fall dels treballs presentats al Concurs de Contes Socials organitzat per "Amics de les Arts", de la localitat.

La classificació quedà com segueix:

Primer. "Retorn del combatent", autor, Carles Bosc.

Segon. "El comiat del pare". Autor, J. Morera Falcó.

Tercer. "Pere", Autor, Dolors P. Brull.

Quart, "EI vestit nou". Autor, Xavier Rovira.

Cinquè. "L'eterna Injustícia". Autor, Maria Fernanda Gañán.

Sisè. "L'infantilisme revolucionari". Autor, Pere Masana Prat,

Setè. "Quan la vida comença". Autor, Pere Vigués Guàrdia.

El Jurat li plau fer l'aclariment, que els tres primers són com a premi ordinari, el quart i el cinquè accèssits, i el sisè i el setè mencions honorífiques.

No hay comentarios: