jueves, 29 de abril de 2021

L’Acció, edició divendres, 30 d’Abril de 1.937, pàg. 2

SESSIÓ D'ART PRO HOSPITALS DE SANG.

L'Associació d'Alumnes i ex-Alumnes de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis, freturosa de cooperar a les necessitats exigents de la guerra i ensems donar a conèixer ets seus associats i poble en general les seves tasques culturals, ha organitzat una sessió d'Art a profit dels Hospitals de Sang per al dia 16 de maig proper, en la qual a més de projectar-se uns films amateurs s'executarà un selecte concert que anirà a càrrec del recomanat i distingidíssim quartet vocal que porta per nom Orpheus.

Pel caire que té aquest acte, anirem transmetent per mitjà de la nostra premsa, les dades consegüents.

DE LA VENDA DE SABÓ.

Aquesta Conselleria assabenta als posseïdors dels carnets 3001 al 4000 que podran adquirir dilluns, sabó en els establiments següents:

Miquel Gasol, Raval 62.

Galí i C.ª Milícies Catalanes 27.

La venda s’executarà amb la presentació del carnet de racionament, amb els blocs abril - maig i hauran de lliurar-se els cupons de les mongetes corresponent al segon dilluns.

AVIS A LES INFERMERES.

La Conselleria d’Assistència Social, prega a les infermeres o companyes expertes, que es dediquen al servei a domicili, passin per aquest departament per tal d’efectuar un nou allistament el qual permeti el bon funcionament d'aquest servei.

NOTA DEL P.S.U.C.

Demà dissabte, dia assenyalat, primer de maig, en el carrer Milícies Catalanes, el costat del Saló Catalunya s'obrirà un departament del P. S. U. C. del nostre Radi. Hi tindrem els Secretariats de Propaganda i Premsa per més facilitats per al públic en general i també i trobareu tota classe de llibres d'orientació política marxista leninista.

Podeu visitar dit local sense cap classe de temença. Allí se us donaran totes les orientacions que us siguin necessàries

LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID A LA NOSTRA CIUTAT.

La Comissió de Cultura del nostre Ajuntament anhelant que la banda de concerts filharmònics i simfònics que ve organitzant, amb la finalitat de posar a l’abast de les masses populars les més excelses manifestacions artístic musicals, sigui completada en tot quan puguin abastar les possibilitats deis moments que vivim.

Aprofitant la vinguda a Catalunya de la Banda Municipal de Madrid, magistralment dirigida pel mestre Solozábal, de renom internacional banda i director, ha fet els treballs necessaris perquè pugui celebrar-se un magne concert a Terrassa.

D'acord amb la Comissaria de Propaganda de la Generalitat ha estat assenyalada la data del proper dimecres, dia 5 a dos quarts de deu de la nit per a la celebració d'aquesta manifestació musical a l'ampli saló del Cinema Rambla.

Des de demà podran adquirir-se les localitats, als preus de 1 pta. pati de butaques a les següents entitats o organitzacions: U.G.T. C.N.T. - E.R. C., (Casa del Poble) A.C.R (Centre Catalanista Republicà), J.C.I. - P.O.U.M. - P.S.U.C., Unió de Rabassaires Federals (S. Pere), «Amics de les Arts», Casino del Comerç, Joventut Terrassenca (Coro Veli) i Centre Aragonés. I els qui desitgin localitats numerades per al primer pis al preu de 1'50 ptes. poden adquirir-les a la taquilla del Cinema La Rambla des del dilluns de 6 a 8 de la tarda.

Demà publicarem el programa i altres detalls d'aquest grandiós concert.

SINDICAT D'INDÚSTRIES DEL GÈNERE DE PUNT U.G.T.

S'ha perdut un carnet d'aquest Sindicat junt amb un certificat de treball a nom de Ramon Puig. S'agrairà la seva devolució a l'esmentat Sindicat o al domicili de l'interessat, Pia de l'Ametllera núm. 44.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres quaranta-vuit hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat dispensari:

Ha estat curada de contusió dolorosa al ventre, produïda per baralles Maria Vilagrassa, de 28 anys d'edat domiciliada al carrer d'A. Pius núm. 139.

Josep Verderi, de 63 anys d'edat domiciliat al carrer Bartrina núm. 20, de probable fractura al metacarpià a la mà dreta, produïda per haver estat atropellat per una bicicleta.

Valentí Margarit, de 9 anys d' edat, d'una ferida tallant al dit índex de la mà dreta.

Tots els esmentats, una vegada curats ban passat al seu domicili

RELACIÓ DE VISITES I OPERACIONS.

Durant els dies del 12 al 21 del corrent en el Dispensari del Dr. Cantó, instal·lat en Dispensari d’Urgència (secció de gola, nas, orelles i ulls) s'han practicat 141 visites i les següents operacions:

Pere Peregrina, Hipertròfia, amígdales i vegetacions adenoides.

Rafael De Diego, Hipertròfia amígdales i vegetacions adenoides.

Joan Garcia, Hipertròfia dels cornets.

Victor Manogué, Rinitis hipertròfica.

Maria Cabeza, Rinitis hipertròfica.

M. Teresa Balada, Amigdalitis críptica.

Dídac Garcia, Vegetacions adenoides.

DONATIUS.

El Sanatori Mèdic-Quirúrgic ha rebut de la casa Josep Tapioles E. C. la quantitat de 102'45 pessetes, import de ta venda d'unes planxes de metall a la col·lectivitat de serrallers, per a la construcció de lliteres.

I la mateixa empresa destinades a l'Hospital de Sang, 121’55, segons es detalla en una Nota a part la qual malgrat pregar-nos la seva publicació no ens és possible per manca d'espai material.

UNA NOTA DE LA COMISSIÓ DE CULTURA SOBRE EL PRIMER DE MAIG.

Aquesta Comissió Municipal de Cultura i Propaganda, d'acord amb les instruccions de la Superioritat en Primer Ensenyament, organitzava per als Infants de Terrassa uns grans actes que havien de celebrar-se demà, al matí, a les sales dels cinemes Rambla i Recreo. Aquests actes havien de contribuir a posar de relleu en les ments infantils del significat que té aquest any per al poble treballador ibèric la data proletària internacional del primer de maig,

La projecció d'unes pel·lícules culturals i documentals,  un parlament posant de relleu el significat d'aquesta data, i el present als infants d'uns fascicles commemoratius editats a l'afecte i uns llamins, aquest era suscintament el modest però significatiu acte de confraternització i Solidaritat dels infants terrassencs.

Però aquesta iniciativa ha estat frustrada. Després d'haver-hi posat ja una pila d'entrebancs, el Comitè Econòmic del Cinema Socialitzat, finalment sembla que el Sindicat d’Espectacles Públics ha negat rotundament la cessió dels locals que se'ls havien demanat per una finalitat tan lloable.

L'excusa és la que demà han de permaneixer tancats els locals d'espectacles, tota vegada que és festa.

Hem de creure que es tracta d'una lamentable confusió. Malgrat en negar-se'ns aquesta col·laboració principalíssima s'hagin volgut barrejar conceptes de finalitat municipals i polítiques, que mai han de fer- se arribar a decisions que puguin ésser en perjudici de tota la població infantil de la nostra ciutat, com passa en aquest cas de demà.

Aquesta Comissió de Cultura i Propaganda ha pres les mesures, dintre les seves possibilitats, per tal que els infants terrassencs tinguin, sinó tot el  que s'havia projectat, el seu primer de maig d'aquest any històric i memorable.

Únicament li cal posar de relleu que aquesta experiència ve a confirmar més la necessitat que ha de municipalitzar els cinemes, si és que anhelem que aquests estiguin al servei de tota la ciutat, començant pels nostres infants.

LA CONSELLERIA DE SEGURETAT LOCAL HA REBUT LA NOTA OFICIAL DEL COMITE EXECUTIU D'E.R. de C.

Ens plau comunicar-vos pels efectes oficials i també pels particulars d'aquesta Conselleria, que per pròpia voluntat dels interessats, demà a primeres hores del matí partiran vers el front els Companys Frederic Montblanch, Pere Antic i Sixte Pablo, els quals havien estat adscrits fins ara com a representants d'aquesta organització al cos de Patrulles de Control de la vostra Conselleria.

Així mateix us ratifiquem l'acord d'aquest Comitè Executiu que resten fora del servei actiu de Patrulles els altres dos individus que integraven el nombre de membres de Patrulles que havia estai assignat a Esquerra Republicana de Catalunya,  n'Enric Gabaldá i Joan Comas i us autoritzem per què feu públic de la manera i pel procediment que creieu convenient aquest acord, per tal que l'opinió de Terrassa sàpiga a qui representa en aitals individus. — 27-4-1937.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE CULTURA CONTESTANT A UNA CARTA OBERTA.

Ran  de la organització del Concert de la Banda Municipal de Barcelona que es donà al Cinema Rambla, foren convocades totes les entitats i organitzacions antifeixistes a una reunió que es celebrà al despatx d’aquesta Conselleria. D'aquella reunió sortí l’acord de venda de localitats, que ara ran del Concert del dimecres passat s'ha repetit sense prèvia reunió. Si els Companys de F.R. Federal els quals havien estat igualment invitats, no varen assistir-hi —per les causes que hom sabrà— ara es preveu que tenen interès de col·laborar en aquesta tasca. I aquesta Conselleria en sent una veritable satisfacció. Les portes de la nostra Conselleria de Cultura, com sempre. resten obertes als seus oferiments; puix  que en la nostra tasca Cultural i de Propaganda l'aportació de tots els sectors antifeixistes és no solament d'estimar, sinó necessària. EI que cal en aquests moments febrosos, es no llençar directes, els quals puguin ferir susceptibilitats, sense una raó bàsica i el millor camí de fraternitat i col·laboració per als èxits de les tasques culturals que organitza aquesta Conselleria, que en el fons rep el fruit el nostre poble, és L’oferiment i la cooperació espontània i desinteressada.

No hay comentarios: