miércoles, 7 de abril de 2021

Front, edició de dijous, 15 Abril 1937, pàg. 2

Sacrificis sí, però per a tots

Un indignant i dolorós a la vegada, veure que en ple moviment revolucionari, mentre la classe obrera passa tota mena de privacions hi hagin individus, àdhuc famílies senceres, que nedin en l’abundància.

Surts del treball, arribes a casa i et trobes amb et consabut plat d'arròs bullit a taula, i el a menys consabut "avui no hi ha pa". Què hi farem !. Són temps de guerra i cal fer sacrificis.

Vas a la plaça i el menjar que abans compraves amb una pesseta, ara te'n costa tres. Que hi farem !. Tol sigui per la causa.

. .Tens necessitat de comprar un vestit o bé unes espardenyes. Vas a la botiga i et trobes que des del gener ha sofert un augment del cinquanta per cent i ací també invoquen els sacrificis. Però val la pena que preguntem: qui és el que s'ha de sacrificar, el que passant tota mena de privacions encara contribueix a quantes subscripcions s'obren pro-Madrid, pro-refugiats, pro-hospitals de sang. pro-assistència social, o el que emparant-se amb l'actual mancança de menjar realitza negocis lucratius proveint als antics burgesos i nou-rics? Ja és hora que s'acabi aquesta farsa. Sacrificis, si però per a tots.

Què ho fa que no es controla el comerç interior i exterior? A què s'espera per a resoldre el problema de les subsistències? Si és perquè voten sembrar entre la classe obrera el malhumor i el descontent per a aprofitar-ho i imposar-nos consignes contrarevolucionàries, hem de dir que no ho aconseguiran. Ja estem cansades les dones proletàries d'ésser les eternes víctimes i com a bones administradores de les nostres humils llars, sabem comprendre que actualment els queviures van mal repartits i que sols un Govern Obrer i Camperol pot resoldre aquests problemes perquè serà el legítim representant nostre i aleshores si que els farem gustosos els sacrificis perquè sabrem que si hi ha un tros de pa ens el menjarem entre tots i no com ara que mentre la massa proletària pateix fam, els antics burgesos i nou rics van ben tips.

JENKA

INTERESSANT NOTA DONADA PER LA JUNTA DE DEFENSA PASSIVA

La Junta dc Defensa Passiva posa de manifest al poble de Terrassa que s'ha preocupat com requeria de la construcció de refugis a la nostra ciutat i per aquest motiu palesa que fa més de tres mesos que portaren .els plànols dels cinc refugis projectats, a la Conselleria de Defensa de Barcelona, la qual ha contestat que de moment no pot ajudar-nos econòmicament. Ara aquest projecte ha passat a ésser qüestió local i la Junta de Defensa Passiva cridà a les Sindicals les quals tenen actualment, en estudi l'aspecte econòmic del projecte, el qual està ara allò a aquesta Junta.

NOTA DEL COMITÈ DE LA INDUSTRIA FLEQUERA SOCIALITZADA

Degut a que en el dia d'avui, solament s'ha pogut donar mitja ració per manca de la corresponent farina i demà essent un dia assenyalat per no haver-hi distribució del dit; article, aquest Comitè posa en coneixement de tots els ciutadans, que la Conselleria de Proveïments ha entregat la farina corresponent perquè en el dia de demà es pugui expedir mitja ració. Per tant, doncs, demà i a l'hora de costum s'expedirà mitja ració.

El Comitè de la Indústria Flequera.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curat de ferida tallant a la regió superciliar, produïda a l'escola, el noi de 4 anys, Joan Roig i Miró, domiciliat al carrer del Nord, núm. 101.

Baldomer Carreras, de 14 anys, amb domicili al carrer de Canonge Rodó, de contusió a la cama esquerra, per haver estat atropellat per una bicicleta.

Jaume Paloma, de 16 anys d'edat domiciliat al carrer de Francesc Ascaso, núm. 10, de ferida contusa al llavi inferior, i caiguda d'una dent, per haver sofert una caiguda a la via publica.

TENDER PENYORAT AMB 500 PESSETES

EI President del Consell Municipal, d'acord amb el Conseller Regidor de Proveïments, han penyorat al tender Pere Vila, que viu al carrer de l'Agricultura, 92, amb la quantitat de 500 pessetes, pel motiu de vendre porc en el seu establiment al preu més elevat que el de la taxa fixada per les autoritats.

EL CONCERT DE DEMÀ AL TEATRE DEL POBLE

Ha despertat fervent interès entre els aficionats a la bona música i als medis artístics locals, el selecte Concert que demà, a dos quarts de deu del vespre donarà al Teatre del Poble l'Orquestra Escolar de Corda de l'Escola Municipal de Música, sota In direcció del Mestre Cases Bell.

Com ja hom sap, aquest acte és organitzat per la Comissió de Cultura i la seva recapta serà destinada a les Colònies i Semi-Colònies Escolars.

Per a localitats, dirigir-vos a la taquilla del Teatre esmentat i a la mateixa Escola Municipal de Música, segons l'horari que publicàrem ahir.

ROBATORIS

El ciutadà Bartomeu Creus, ha denunciat a aquesta Alcaldia que de la casa de Can Guitart de la Riera, on té aviram de la seva propietat, li foren furtades dotze gallines la nit del dilluns de la present setmana i comunicà, també, que a una ciutadana anomenada Balbina, n'hi foren robades onze la mateixa nit.

La Policia està realitzant les gestions necessàries a fi de trobar els autors dels esmentats robatoris, als quals els serà aplicat el càstig que requereix el moment revolucionari.

AVÍS ALS ESTABLIMENTS

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta a tots els comerciants d'aquesta ciutat que a partir del pròxim dilluns queda terminantment prohibit vendre cap article dels que estan racionats, als veïns de Les Fonts, jo que els esmentats articles els podran adquirir en els establiments de l'esmentada localitat.

EL PREU DELS OUS

La Conselleria de Proveïments assabenta als comerciants d'aquesta ciutat, que a partir del dia de la data, regirà la següent taxa en el preu dels ous:

País, a 6'20 ptes. Dotzena.

Estranger, a 4'20 ptes. dotzena.

Tota infracció de l’esmentada disposició, serà rigorosament sancionada.

NOTES DEL COMITÈ D'ENLLAÇ C.N.T.─ U.G.T. DELS SINDICATS FABRIL I TÈXTIL

Queden anul·lats els acords que amb data 11 de febrer passat es feren públics per aquests Sindicats, declarant obligatòria la cotització pro-milícies per tots els nostres afiliats. Per tant, a partir d'avui solament podran fer-se aquestes subscripcions amb caràcter voluntari.

Terrassa, 13 d'abril del 1937.

L'altra:

Reunit aquest Comitè per tractar de l'aplicació a la localitat del Decret del Govern Central per tal d'abonar el jornal d'avui per necesitats de guerra, ha acordat deixar-ho amb caràcter voluntari per tots els nostres afiliats. Les quantitats voluntàries hauran d'entregar-.se als Departaments següents: Assistència Social, Hospitals de Sang o Comitè d'Ajut Permanent a Madrid.

Terrassa, 14 d'abril del 1937.

NOTA DË LA PRESIDÈNCIA MUNICIPAL

La Presidència del Consell Municipal assabenta a tot el poble de Terrassa, que ha de complimentar al peu de la lletra l'Ordre d'Agricultura publicada ahir, del contrari aquell qui així no ho faci, serà rigorosament castigat, i a més, invita al ciutadà que conegui algun infractor de l'Ordre de referència, que el denunciï a l'Alcaldia per al bé de la nostra riquesa forestal.

ANUNCI

La Comissió Permanent, en sessió celebrada el dia 19 del proppassat mes de març, acordà canviar els noms de les següents vies urbanes de la ciutat.

Que la carretera de Moncada, passi a ésser Avinguda del Madrid heroic, i que el carrer de Plus XI, passi a ésser el d'Apel·les Mestres.

El que es fa públic, pel termini de vuit dies, comptats a partir del present anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, per tal que els veïns que ho estimin pertinent, puguin fer ús del dret que els hi reconeix l’Article 154 de la Llei Municipal de Catalunya.

Terrassa. 12 d'abril del 1937.

EI President, J. Figueres Salelles.

No hay comentarios: