viernes, 16 de abril de 2021

L’Acció, edició dimarts, 20 d’Abril de 1.937, pàg. 2

Reflexes dels passats aldarulls femenins.

UN «DOMINGO» QUE CERTES DONES NO VOLEN

No sabem per què, però el Conseller de Proveïments, Miquel Domingo, no té pas gaire ascendent entre el «bello sexo».

Mentre durava la manifestació del dissabte, una «compañera» molt escabellada i la més activa en aquell aquelarre «social», es posà a dir a una altra, després d'haver demanat, amb molt d’ímpetu, «la cabeza del Miquelet».

—«Lo interesante es que dimita éste tal Domingo. Después, aunque suban tres veces más las subsistencias, vamos a estar calladas».

MALES ABSÈNCIES D'UN «COMPAÑERO».

Al Mercadal del Triomf, una manifestant, convençuda que el melodrama exigeix coses truculents, es feu venir una basca en veure que trobava algú que plantava cara a les seves pretensions d'omplir, de franc, el cistell.

Una altra de les «compañeras» sortí esverada a cercar el «compañero» de l'emboscada.

El «fulano», que pel que es veu no el preocupen les coses de «poca monta», es tragué del davant l’emissària.

—«Ojalá se pase toda la vida sin volver en sí !»

ENCARA LES 70 DE L'ALA !

Un bon amic nostre, molt primmirat i de port distingit, empleat municipal per més senyes, als passadissos de l'Ajuntament tractava de contenir la fúria d'alguna d'aquelles comissionades.

Una d'elles, que no volia entrar en roderes, increpà el distingit i amigable componedor:

«Cuídate de ti, mequetrefe !. Si tu ganases 70 pesetas semanales también vendrías a protestar con nosotras !»

El nostre bon amic quedà astorat. Cabalment, el seu sou és només de 62 duros al mes. Encara no ben bé els 14 a la setmana. Però preferí no dir res més. Perquè és el que ell diu:

—Potser a les hores m'haurien increpat per què cobro menys de les 70.

LES MANS BRUTES, PRIMERA QUALITAT DE L'HOME.

Un grup de dones que protesten, però que posades a protestar ho fan de tot. Un jove se les escolta i ja cansat de sentir bestieses els parla i gairebé les convenç amb les seves raons. Una d'elles però, malfiada s'hi acara i li diu:

—«A ver camarada, muéstranos las manos.»

El xicot estranyat ensenya les seves mans. No sap què volen.

La interlocutora després d'haver-les-hi ben remirades somriu amb malicia i diu:

—«Compañeras, si no es un enchufista es un fascista. No tiene callos en las manos. Cuidado con él !»

FIBLA.

Important  nota  de  la Conselleria Municipal de Proveïments, sobre la rebaixa provisional de les subsistències 

El Consell Municipal de Terrassa posa en coneixement del públic en general que ha  acordat provisionalment establir la següent nota de preus:

Tota mena de carns i embotits, 0’50 pessetes de rebaixa per quilo.

Les altres matèries alimentoses sofriran un deu per cent de rebaixa.

SESSIÓ DEL PLE DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió extraordinària que celebrarà el Ple del Consell Municipal, avui dimarts, dia 20 d'abril del 1937, a les 10 del vespre.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Aprovació de l'oferiment i cessió temporal fet al Consell de Sanitat de Guerra, del Sanatori Mèdic Quirúrgic d'aquesta ciutat.

c) Proposta relacionada amb la solució del problema d’abaratiment i regularització dels preus dels queviures, i

d) Precs i preguntes.

UN ALTRE ESDEVENIMENT ARTÍSTIC, QUE HONORA A LA NOSTRA CIUTAT.

Podem avançar que gràcies a les gestions efectuades per la Comissió de Cultura d'aquest Ajuntament, la qual desitjosa d'ofrenar bona música als nostres conciutadans, ha pogut aconseguir l’autorització de la Generalitat de Catalunya, per a la celebració en la propera setmana d'un magne concert popular que anirà a càrrec de dues grans Orquestres Simfòniques, la valor de les quals és coneguda internacionalment.

Com és natural, felicitem a la Comissió de referència, tota vegada que aquest esdeveniment artístic musical, ens honora la nostra ciutat.

A mesura que sapiguem noves dades, les anirem posant de manifest.

REUNIÓ PER A LA CAMPANYA DEL «SEGELL PRO INFÀNCIA».

El Comitè local del Segell Pro Infància, li plau convocar a totes les entitats socials, polítiques, recreatives, grups femenins i premsa, a una reunió extraordinària que tindrà lloc demà dimecres a les set de la tarda en la Casa Consistorial, per tal de tractar d'un assumpte importantíssim, referent a la propera campanya del Segell Pro Infància.

MENTRE COMPLIA UN ENCÀRREC LI FURTEN LA BICICLETA.

El ciutadà Pere Peralta Roig de 33 anys domiciliat al carrer Galileu 9, va presentar la denúncia a la Inspecció de Vigilància, que havia deixat la bicicleta al carrer Cisterna, i mentre efectuava l'encàrrec li furtaren. Era valorada en unes 250 pessetes.

DUES NOTES DE LA CONSELLERIA D'AGRICULTURA.

La Comissió d'aquesta Conselleria d'Agricultura fa avinent a tots els conreadors de la terra concedida per aquesta, que no s'hagin proveït del corresponent permís, referent al tros que treballen, que aquests tenen l'obligació de passar per les oficines de la mateixa Conselleria, Milícies Catalanes 36 a fi de legalitzar el permís de referència.

També comunica, a fi de facilitar la qüestió del planter, que fins al dia 23 del mes en curs seguirà concedint permisos per a treballar terres, i que a partir d'aquesta data restaran temporalment suspesos, fins i tant que per mitjà de la premsa hom no avisi el nou termini per a concedir-ne de nous.

EL CARNET DE RACIONAMENT SERVIRÀ FER UN MES.

Les Oficines del Carnet dintre la Conselleria de Serveis Públics, a fi de donar més facilitats a les famílies terrassenques, ha cregut fer que els suplements o blocs del carnet de racionament, en lloc d’ésser de quinze dies de durada, com era fins ara, ha establert que ho sigui d'un mes.

I per tal que hom no tingui confusions assabenta que els esmentats suplements que es reparteixen actualment marcats amb el mes d'abril-maig serviran del 26 d'abril al 8 de maig i els marcats amb el mes de maig del 10 al 22 del mateix mes.

Recordem que demà dimecres a les oficines del Carnet Familiar o sigui al Saló Catalunya es procedirà el repartiment de blocs de racionament i comprès dels números 3001 al 6000.

ROBATORI DE GALLINES.

Continuen els robatoris d'aviram a les cases particulars. El dia 16 del corrent mes presenta la denuncia corresponent en aquesta Alcaldia, el ciutadà Vicenç Cercós, domiciliat al carrer Bartrina, 109, que en aquella matinada li foren furtades sis gallines i un «periquito».

La policia està realitzant les gestions consegüents.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat dispensari:

Ha estat guarit de ferides incises a la cella dreta i genoll esquerre degut a un atropellament de bicicleta, la nena Mercé Berenguel de 4 anys d'edat, domiciliada al carrer de Bartrina 112.

Rosalia Datzira, de 9 anys d'edat, domiciliada al carrer de Pau Iglésies 47, la qual havia estat mossegada per un gos a la pantorrilla dreta.

Josep M. Pérez de 7 anys d'edat amb domicili al carrer de Blasco de Garay 114, de ferida contusa a la regió frontal. Ha passat al seu domicili.

No hay comentarios: