martes, 20 de abril de 2021

Front, edició de divendres, 23 Abril 1937, pàg. 2

La mateixa tecla

Les circumstàncies, l’ambient i demés ens obliguen a tocar la mateixa tecla la de les subsistències.

Les dones proletàries que des dels fets de Juliol hem observat per tocar-lo diàriament l'augment descarat que han sofert les primeres matèries alimentàries ens preguntem moltes vegades esverades davant els preus exorbitants que ens demanen els especuladors de totes menes que corren pels Mercadals. On anirem a parar per aquest camí? AI de només menjar un dia a la setmana, doncs els nostres humils jornals no ens permetran més. I d'aquí ha nascut el malestar i el descontent que ha ocasionat les protestes justes de les dones obreres que es veuen amenaçades a un dejuni forçat.

Es cert que les actuals circumstàncies han fet pujar en part les subsistències, ja que molt terreny productiu està en poder dels facciosos i molts comestibles que allí es collien han d'ésser importats de l'exterior, ja perquè l'augment dels jornals i disminució d'hores als obrers ha repercutit en aquest afer, però també és cert que a les Conselleries de Proveïments ha estat augmentada i triplicada la plantilla de personal, i ningú n podrà desmentir, que amb l'excusa del comerç lliure es fan rics els especuladors i acaparadors de tota mena. I que molts productes collits o bé criats al nostre país són venuts al públic com importats de l'estranger.

Si es volen evitar les protestes i actes desagradables ocasionats per la indignació de les dones, només hi ha una sortida i és aplicar dos punts de les consignes de la victòria assenyalades pel nostre partit que són: disminució de buròcrates depuració de sous i guerra a mort als acaparadors i especuladors. l de no fer-se així ràpidament les conseqüències poden ésser desagradables.

Jenka.

ACLARIMENT

Ahir publicarem una nota en la qual dèiem que la Conselleria de Defensa havia tancat la subscripció pro víctimes del feixisme i hem de rectificar que aquesta subscripció continua. L'única cosa que existeix referent a l’esmentada subscripció, és que deixa d'ésser obligatòria la col·laboració pels treballadors de l'art Fabril i Tèxtil per acord del Comitè d'Enllaç C. N. T. i U. G. T.

ASSAIG DELS APARELLS SIRENES

La Junta de Defensa Passiva posa en coneixement al poble en general que demà dissabte, de 7 a 8 de la tarda es formularà un assaig dels aparells de les sirenes i enllumenats dels carrers i dels hospitals. Per tant aquesta Junta espera que ningú no s'alarmarà o sigui que servarà la serenitat que requereix.

AVIS IMPORTANT

Es posa en coneixement del poble de Terrassa, que mentre duri la campanya de la venda del Segell Pro Infància, s'instal·larà a tots els cinemes, teatres, futbol i balls unes taules, on comissions de noies acceptaran els donatius per la humanitària obra del Segell Pro Infància.

En els entreactes es donarà compte del recaptat a cada entitat respectiva, inutilitzant davant del control a Juntes, el nombre de Segells segons l'import de les pessetes recollides.

EL PARC MUNICIPAL OBERT

La Conselleria d'Obres Públiques i Vivenda posa de manifest al poble de Terrassa, que dissabte i diumenge de la present setmana el Parc Municipal restarà obert, d'onze a una del matí, i de tres a set de la tarda.

AVÍS ALS PARES

Aquesta Alcaldia avisa als pares dels infants que porten estris de fusta imitació pistola i amb la qual molesten i causen prejudicis al poble en general com és trencar vidres, fanals, etc., que recau la responsabilitat damunt d'ells i per tant aquell infant que se li trobi un estri d'aquest, els seus pares seran penyorats.

MES PENYORES A COMERCIANTS

El President del Consell Municipal, conjuntament amb el Conseller regidor de Proveïments han penyorat amb 500 ptes. cadascun els comerciants que detallem pel motiu de vendre l'oli a un preu massa elevat i també per tornar-lo el dilluns passat degut als fets ocorreguts el dissabte anterior:

Ramon Oller, domiciliat al carrer Cremat, 11.

Antoni Miralda, domiciliat al carrer de la Palla, 7.

Joan Saumell, domiciliat al carrer Llúria, 92.

Francesc Rubio, domiciliat al carrer Ramon Llull, 52.

Enric Junoy, domiciliat al carrer Lavoissier, 36.

També ha estat penyorat amb 500 ptes. el venedor de peix Victoriano Boqueres. el qual portà unes caixes de peix i en lloc de posar-les a la venda les tornà al punt de procedència.

GENERÓS OFERIMENT

El Comitè de Cinemes s'ha ofert al del Segell Pro Infància per donar unes sessions de Cinema tots els dimarts al matí tarda i nit, mentre duri la present campanya a benefici del Segell Pro Infància. En les sessions de referència hom vendrà l'esmentat segell. L'entrada dels Infants a les sessions del mati i tarda serà de trenta cèntims amb els quals hauran d'adquirir tres segells.

Les sessions del matí i tarda seran exclusivament per infants i escolars. En les de la nit hi haurà canvi de programes amb films de les millors marques.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS

La Conselleria de Proveïments, fa avinent que havent-se observat aquest matí un abús en els preus del peix ocorregut ambdós Mercadals, les autoritats estudien el cas per resoldre d'acord amb les circumstàncies, ja que no poden permetre que hi hagi qui encara pretengui especular amb les necessitats del poble.

ELS PREUS DE L'OLI

La Conselleria de Proveïments, assabenta als comerciants i públic en general, que els preus de venda de l'oli seran els següents:

Lleida, primera, de 3'25 a 3'50 el litre.

Lleida, extra, a 3'75 el litre.

Jaen, a 2'50 ptes. el litre.

NOTA DE LA PRESIDÈNCIA

Havent-se d'absentar per tres o quatre dies el President del Consell Municipal en Jaume Figueres, ha quedat substituït accidentalment pel Conseller primer, Facund Marchiran.

NOTA PER ALS MUTILATS FERITS I MALALTS DE GUERRA DEL PARTIT

Es convoca a tots els camarades esmentats per a demà dissabte a la tarda, de 4 a 6, per un assumpte de veritable interès. A aquest efecte, cal que es dirigeixin al Departament de Guerra del Partit.

DE LA GRAN TÓMBOLA DEL SOCORS ROIG DEL P. O. U. M.

Ahir va restar tancada la Tómbola del Socors Roig per tal d'ordenar diversos donatius que a darrera hora hem anat rebent, cosa que ha fet que ens veiéssim obligats a allargar la seva duració fins el diumenge, dia 2.

El donatiu més important de tots és el que el Comitè Local de Barcelona ens fou entrega el passat dilluns. Es tracta d'un dormitori complet el qual serà entregat en iguals condicions que els anteriors.

Per un error d'interpretació a la nostra circular enviada a tots els Comitès forans del partit ha fet que aquest donatiu hagi arribat amb retard.

Altres donatius:

Casa Trinidad, 1 cobrellit de seda.

Control Obrer d'Ous i Polleria, 6 dotzenes d'ous.

Francesc Francino, 3 botelles de colònia.

Andreu Sanahuja, 1 safata de fusta.

Miquel Vidal (Pins del Vallès), 100 copes de diversos tamanys.

Editorial Marxista, 400 fullets.

Sala i Badrinas E. C, 2 cortes per a home i un per a dona.

Orriols i Escudé (segona entrega). 1 dotzena de mitges.

Manufactura Tèxtil, 6 cortes per a dona.

Francesc Alier. 4 gerros de vidre i dos florers.

Pere Sabater, 1 costurer i un paraigüer.

Mediaseda S. A., una dotzena de mitges.

Seguirà llista.

No hay comentarios: