lunes, 26 de abril de 2021

L’Acció, edició dimecres, 28 d’Abril de 1.937, pàg. 2

Quelcom sobre les Indústries de Guerra a la nostra Ciutat

De tots és sabut que la criminal sublevació feixista ha obligat a totes les indústries a adaptar-les a les necessitats del moment o sigui en fer material per als nostres Companys que des del primer moment varen empunyar les armes en defensa de la Llibertat i de la Revolució.

Si bé és Veritat que totes les indústries han fet o fan el màxim que poden, no és menys cert que la part metal·lúrgica mereix un paràgraf a part i el qui escriu com a tal, va a intentar-ho sense ànim de molestar ningú, sinó amb l'afany de què si es poden evitar algunes anomalies que han succeït, que es faci en benefici de la causa que tots defensem i dels Companys afectats.

Evidentment, tot ciutadà que treballi té un perfecte dret a la vida i per tant al repartiment equitatiu dels queviures alimentaris que entrin a Terrassa, però també cal reconèixer que quan hom treballa tota la setmana sense festes de cap mena, té molta més necessitat d'alimentar-se que no pas aquells altres que, per exemple, només ho fan tres o quatre dies a la setmana. Vol dir això, que les Organitzacions, el Conseller de Proveïments, o qui sigui, té l'obligació de preocupar-se d'aquesta qüestió, abans no es repeteixi massa sovint un cas succeït en un taller, en el qual varen tenir d'assistir a un company que havia caigut víctima de la debilitat que portava. No em d'oblidar que si la indústria metal·lúrgica no pot atendre amb el seu material de guerra les necessitats de tots els fronts per manca de braços, això significaria el triomf de la bèstia negra i l'assassinat de tota la classe treballadora en massa.

De forma que el qui s'exposa en aquest aspecte, és en tots els altres i també força interessant el del sabó. Ja no es pot sortir del taller com les demés persones, car l’ésser treballador es perfectament compatible amb la netedat.

I per acabar entenem, que aquí el que cal és, que qui  pugui fer-ho, munti una mena de Cooperativa assortida de tot el necessari (i sobretot ben controlada a fi d'evitar abusos) en la qual sols i exclusivament, podran anar a proveir-hi els Companys que treballin en les indústries de guerra, perquè cal que pensem que estem en temps de sacrificis, però com que l'estomac no es para, és inútil demanar un esforç, que físicament ja està esgotat.

Per guanyar la Guerra i la Revolució, s'imposa una ràpida solució a tot l’exposat.

P. Vinyals.

ELS NÚMEROS 3 I 4 DE «NOVA IBÈRIA».

Per qüestions purament alienes a la Comissaria de Propaganda de la Generalitat de Catalunya no han pogut aparèixer els números de març i abril de la inigualable revista «Nova Ibèria. Avui, ja podem dir que dintre breus dies sortirà a la llum pública en edició extraordinària el número del qual correspondrà als mesos març i abril. El número 3 i 4 en un volum de la revista esmentada despertarà gran interès entre la gent culta, «tota vegada que aquest està destinat a extensos resums de la Cultura en general de Catalunya, com són Museus, Escoles, Biblioteques, Arxius, Literatura etc.

TROBALLA D'UN HOME CREMAT.

El proppassat dissabte fou trobat un home cremat a la carretera, prop del cementiri de Martorell. Encara no ha pogut ésser identificat. Segons les mostres que presenta el cadàver, sembla que fou cremat en vida.

UNA ENTRADA A L'HOSPITAL.

La ciutadana Dolors Palau, que viu al carrer Vinyals, ahir sofrí un atac d’apoplexia per hemorràgia cerebral i fou ingressada a l'hospital.

SESSIÓ DE LA COMISSIÓ PERMANENT DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal, avui dimecres dia 28 d'abril del 1937, a les 22 hores.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Despatx d'ofici.

c) Permisos per a obres.

d) Comptes de Serveis Públics.

e) D/. relatiu a les obres d’ampliació del Casal de l'Infant.

f) Comptes de Cultura.

g) Comptes de Sanitat.

h) Concessió de llocs per subhasta en els Mercadals de la Independència i del Triomf.

i) D/. proposant votar un crèdit a favor de l'Administrador del Sanatori Mèdic Quirúrgic per al pagament de factures.

j) D/. proposant votar un crèdit a favor del Dipositari d'aquest Ajuntament, per al sosteniment de la Clínica Maternal.

k) Distribució de cabals.

l) Proposicions, i

m) Precs i preguntes.

AVUI TOTHOM AL CONCERT DEL CINEMA «LA RAMBLA».

Avui a Terrassa es celebrarà un esdeveniment artístic - musical que va a càrrec de 80 professors els quals actuaran sota la direcció de l’eminent mestre reconegut universalment en Pau Casals. Avui aquests professors, com que en Pau Casals es troba a l'estranger en caràcter de propagandista dels moments presents, actuen els uns en l’Orquestra simfònica de Ràdio Barcelona sota la direcció de F.J. Obradors i els altres en l'Orquestra de Ràdio Associació sota la batuta de A. Català.

Tot el poble de Terrassa amant de la música no pot mancar en aquest acte que es celebrarà al cinema «La Rambla» a un quart de deu; primer, per la vàlua de les obres i dels executants, i segon, per la  finalitat benèfica que la Comissió de Cultura organitzadora d'aquest esdeveniment artístic li ha fet donar.

Pel motiu de la transmissió de l'esmentat concert, es començarà puntualment.

NOTA DE LA CONSELLERIA MUNICIPAL DE DEFENSA.

Hom posa en coneixement de tots aquells qui posseeix en factures pendents de cobrament en aquest Departament Municipal de Defensa, que passin tot el més tard, dintre quaranta vuit hores.

També comunica que els qui hi tinguin de passar factures pendents, les passin tan prompte els sigui possible.

LA VALOR DEL SEGELL «PRO INFÀNCIA».

El segell «Pro Infància» té al seu favor, l'haver creat i sostingut un establiment per cada Campanya que ha menat a terme.

Ajudeu-nos per a conquistar el més gran succés en la present Campanya.

NOTES D'UN ALT INTERÈS SOBRE EL SEGELL PRO INFÀNCIA.

A  Suècia el resultat d'aquesta Iluita ha estat amb la sola aportació del «Segell» la construcció de més de 700 sanatoris, 7000 Escoles a l'aire lliure, la creació d'un cos de més de 15000 infermeres, col·laboradores abnegades en els Preventoris, Sanatoris i Guarderies i una gran part guareixen de les visites a domicili.

Els Estats Units, la mortalitat per tuberculosi no arriba a l'u per cent, gràcies a les mesures de profilaxis presses, a la propaganda d’higiene Social, ¡ a la creació d’Establiments de Prevenció i guariment.

Més tard, en període que va des de la gran guerra fins ara, pot dir-se que aquesta iniciativa ha estat adaptada a tots els països civilitzats, i entre aquests cal destacar en primer terme França, amb una recaptació anual de vint milions de francs. Des del 1925 que començà la primera Campanya fins a la data, s'han recaptat per mitjà del «Segell» en xifres rodones, dos-cents milions.

França, igual que altres països que estigueren en guerra, es trobava en el gran problema de la tuberculosi, durant les hostilitats milers i milers de soldats tenien d'ésser retirats dels fronts, contagiat d'aquesta malaltia i hospitalitzats.

Llavors es donaren compte de la tasca enorme que s'havia de fer i pocs anys després d'acabada la guerra, s'inicià la primera Campanya.

Bèlgica també alliçonada per la dura prova de la guerra, no és quedà enrera i gràcies al «Segell» avui compta amb 140 establiments d'aquesta naturalesa. Bèlgica, d'una extensió territorial semblant a la de Catalunya, els dispensaris de puericultura i antituberculosos, examinen anualment unes 200.000 persones.

I el camí de les obres inspirades per un esperit generós i humà l'estant seguint amb resultats excel·lents a més deis esmentats, Polònia, Àustria, Cuba, Argentina, Uruguay, Itàlia, i molts d'altres.

No hay comentarios: